Čisto umazano / Pretty Dirty

ENGLISH

Sporočilo za medije

Čisto umazano
(sklepna razstava tečaja za kustose sodobne umetnosti v Galeriji Škuc)

SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana že osmo leto vodi Svet umetnosti, šolo za sodobno umetnost. Program Svet umetnosti sestavljajo: tečaj za kustose sodobne umetnosti s sklepno razstavo, serija javnih predavanj, seminar iz pisanja o sodobni umetnosti in zbornik.
Na tečaju za kustose se tečajniki skozi srečanja z mentorji, diskusije z umetniki in kustosi, oglede aktualnih razstav, branje strokovne literature ter raziskovalne naloge seznanijo s sodobno, zlasti slovensko umetnostjo in s teoretičnimi in praktičnimi vidiki kuratorskega dela. Letošnji tečaj za kustose sodobne umetnosti se bo po desetmesečnem intenzivnem raziskovanju sodobne umetnosti zaključil z razstavo, ki bo na ogled od 24. 6. do 22. 7. 2005 v Galeriji Škuc v Ljubljani.

Tečajniki oz. kustosi razstave, Ivana Bago, študentka umetnostne zgodovine in angleščine iz Zagreba, Miha Colner, absolvent umetnostne zgodovine, Ida Hiršenfelder, absolventka sinologije, Monika Ivančič, umetnostna zgodovinarka in sociologinja kulture, Nina Kodrič, absolventka kulturologije, Mojca Manček, kulturologinja, in Tanja Pavlič, študentka umetnostne zgodovine, so koncept razstave oblikovali na podlagi raziskovanja slovenskega umetnostnega teritorija zadnjih desetih let, pa tudi prečiščevanja, argumentiranja, konsenzov in prilagajanj stališč, ki izhajajo iz njihovih različnih izkušenj in znanj. Prizadevanja tečajnikov sta mentorsko podprla in usmerjala Nevenka Šivavec, kustosinja Likovnega salona Celje, in Alen Ožbolt, likovni umetnik in publicist.

Naslov letošnje razstave je čisto umazano. Naslov namiguje na dvoumnosti in paradokse, ki jih zbuja izhodiščna tema - osebna higiena.

"Ta navidezno banalen pojem postane, ko o njem razmišljamo, močno sugestiven. Govorimo o telesni, moralni ali mentalni higieni, kar ustreza čiščenju in očiščevanju fizičnega, duhovnega oziroma družbenega telesa. Pri tem ne moremo mimo vprašanja, v kakšni meri so te higiene intimne in koliko so podvržene družbenim in kulturnim normativom. Večplastna je tudi metaforična moč besed čistoča in umazanija. Umivamo roke, peremo možgane, čistimo jezik, brišemo spomine, dezinficiramo sebe in okolje. čistoča in umazanija se povezujeta z lepoto in boleznijo, s človeškim telesom in njegovim okoljem. Z mikro in makro higieno. Nasprotni sta si, pa vendar živita v simbiozi. Ugotovimo lahko, da velik del človekovega vsakodnevnega bivanja pa tudi filozofskega razmisleka zaseda preokupacija s to tematiko. Torej ni nenavadno, da se problematiziranje higiene, bodisi konkretno bodisi subtilno, pogosto pojavi tudi v umetniških delih," so bila izhodišča mladih, bodočih kustosov.

Na razstavi bodo sodelovali slovenski umetniki in umetnice, ki so na področju likovne umetnosti dejavni v zadnjem desetletju. Razstava bo skozi izbrana dela pokazala na raznolikost odnosov do čistoče in umazanije, do svojega telesa in drugih živih bitij ter do naravnega, kulturnega in političnega življenjskega okolja.


Seznam sodelujočih avtorjev in del:

Alenka Pirman: Arcticae Horulae, slovar, 1995-1998
… je projekt, ki se je razvijal od zasebne ljubiteljske zbirke nemških izposojenk v slovenskem jeziku prek likovne predstavitve zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici (1995) pa vse do izdaje umetniške knjižice v obliki slovarja. Povezal je umetniško področje z znanstvenim in sprožil številne medijske, javne in strokovne odzive. Zaključil se je 8. januarja 1998 s Snojevo objavo kritike v Književnih listih.

Tadej Pogačar: Golden Shoes of Times Square, video, 2002
Leta 1990 je župan New Yorka Rudy Giuliani z vrsto restriktivnih zakonov v imenu varnosti in zdravja "očistil" center mesta, ki je pred tem bilo simbolno mesto seksualne industrije. Pogačarjev video je rezultat njegove akcije, pri kateri je par "zlatih" ženskih čevljev z visoko peto vlekel po Times Squareu v New Yorku. Tako je na zelo subtilen način spregovoril o specifični, z erotiko pogojeni percepciji mesta in posredno tudi o prostituciji in problemu trgovine z ljudmi.

Damijan Kracina: Mravlja, video, 1997
Video instalacija Mravlja je predstavljena na miniaturnem ekranu, vzidanem v galerijski zid. Mravlja se zaman trudi, da bi se izmuznila lepljivi masi. Z njenimi poskusi bega se bližajo zadnji utripi življenja pred neizbežno smrtjo.

Lada Cerar in Sašo Sedlaček: Made in India, tekstil, 2004
Na potovanjih so straniščne školjke podobno kot kontinentalni zajtrk poseben luksuz ali dobrina, ki je v dvajsetem stoletju postala standard civiliziranosti. Straniščna školjka je ne samo v higienskem smislu, temveč tudi v nacionalnem postala nezamenljiva ikona.

Maja Licul in Metod Vidic, mimikrija: Efektivna obrestna mera, zloženka, 2005
Rekonstrukcija pogleda na projekt čiščenja banke z leta 1992 sproži serijo misli. Te so umeščene v graf in rezultirajo v promociji, oglaševanju razstave čisto umazano.

Martin Bricelj: Fake up, urbana medijska akcija (Ljubljana, oktober-november 2003), del projekta BillBoart (Bratislava, Budimpešta, Dunaj, Iasi, Praga, Varšava, januar 2004), digitalni printi, 2003
Projekt FakeUp je multidisciplinarni projekt, ki sega na področje vizualnih komunikacij, urbane akcije, 'public arta', medijskega terorizma, psevdo-dokumentarne fotografije. Projekt obravnava navidezno 'katastrofo' - medijsko konstrukcijo nepredvidljive realnosti, strah pred 'neznanim'.

Mirjam Marussig: Intimnosti, akril na platno, 2004
Slika problematizira razkorak med intimnim in javnim, kadar gre za vprašanje moralne higiene.

Primož Seliškar: Kopalec, instalacija, 2005
Tako kot vsak kopalec, ki stoji pod tušem, nemo gleda mimoidoče, ne moti ga njegov nedorečeni spol. Sebe kaže takšnega, kakršen je v resnici. A vendar je tu nekaj narobe, izginja pred očmi publike, njegova prvotna podoba je le odsev njega, kakršen je bil.


Polona Tratnik : In-time, instalacija v procesu, 2005
Instalacija predstavlja osebne predmete kustosov razstave, ki so preraščeni z njihovimi bakterijami. Delo prevprašuje in zabrisuje meje v odnosu kustos - umetnik.

Sašo Sedlaček: Piknik na deponiji, video,2004
Umetniško akcija na ljubljanski deponiji. Raziskovanje smetišča in njegovih kreativnih potencialov. Problem onesnaževanja okolja s produkti, ki so namenjeni hedonističnim potrebam človeka.

Tanja Vujinovič in Zvonka Simčič: Plasma by Stigmata, posterji, parfumi, Cryo.Plasma vzorci parfumov, samolepilni vinilni napis, 2003
Problematiziranje imaginarnega zadovoljstva, ki ga potrošnikom preko spektakularnih učinkov posredujejo agresivne kampanje.

Alenka Spacal: Avtoportreti, 2002
Avtorica poskuša na samopodobah s pomočjo avtobiografske metode prevpraševati in očistiti lastno subjektiviteto preko najrazličnejših identitet, ki jih spreminja skozi čas in preko razpoloženjskih izrazov .


Novinarska konferenca bo v petek, 24. junija, ob 11. uri v Galeriji Škuc.

Otvoritev razstave bo v petek, 24. junija, ob 20. uri v Galeriji Škuc.

Zahvaljujemo se vam za pomoč pri obveščanju! Za dodatne informacije se lahko obrnete na:
Monika Ivančič: gsm: 041 904 616; e: monika.ivancic@email.si;
Tanja Pavlič: gsm: 051 359 344; e: tanja.pavlic@gmail.com

Razstavni projekt: SCCA, Zavod za sodobno umetnost - Ljubljana.
V sodelovanju z: Galerija Škuc.
Razstavo so podprli: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije; MOL, Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost; Krka, d. d., Zdravstveni dom Zagorje.


------------------------------------------------------------------------
Svet umetnosti, šola za sodobno umetnost
Voditeljica šole: Saša Nabergoj
Koordinator šole: Tevž Logar
Mentorja tečaja za kustose: Nevenka Šivavec in Alen Ožbolt
Mentorja seminarja iz pisanja: Igor Zabel in Miško Šuvaković
Svetovalka šole: Barbara Borčić
Spletna stran: http://www.worldofart.org

Zavod SCCA-Ljubljana je član Asociacije, Društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.