sodelovanje

iskanje

Svet umetnosti
novice
Leto 16,novice,  24. 8. 2016

Maja Breznik: Predstavitev analize – Kam je šla likovna kritika?

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 16

Niz javnih predavanj: Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?

Maja Breznik: Predstavitev analize – Kam je šla likovna kritika?
Torek, 27. september 2016, 18.00

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Septembra nadaljujemo z nizom predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?. Tudi v drugem sklopu letošnjih predavanj izhajamo iz sklepa lanske serije, da je bolj kot o krizi kritiškega pisanja, ki se kaže v oddaljevanju kritike od njenega tradicionalno uveljavljenega formata, smiselno govoriti o novih pojavnih oblikah kritike.

Maja Breznik bo predstavila analizo Kam je šla likovna kritika?, v kateri primerja današnjo likovno kritiko s časopisno kritiko iz srede 1980-ih (Delo, Dnevnik, Večer, Primorske novice, Naši razgledi/Pogledi):
(vec…)

Leto 16,novice,  11. 8. 2016

Prenavljamo šolo Svet umetnosti!

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 16


SVET UMETNOSTI, Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti

Svet umetnosti, šola za kustose in kritike sodobne umetnosti iz leta v leto postaja bolj kompleksna in sistematično vzpostavlja strokovno izobraževalno platformo za sodobno umetnost, ki je bistvena za sinergije med umetniškimi, kuratorskimi in kritiškimi praksami.

Šola je od leta 1996/1997 prehodila dolgo pot. Iz začetnega nekajmesečnega tečaja se je pod vodstvom Saše Nabergoj postopoma razvila v kompleksno dvoletno šolo, ki je vse bolj vpeta v mednarodne okvirje, izvajamo pa jo s številnimi zunanjimi partnerji. Program prepleta teorijo s prakso in se prilagaja aktualnemu dogajanju v sodobni umetnosti in potrebam vsakokratne generacije.

Šola je v letih delovanja izobrazila številne strokovnjake, ki danes delujejo tako neodvisno kot tudi v številnih razstaviščih, ki predstavljajo sodobno umetnost v Sloveniji in v mednarodnem prostoru.

Po uspešno zaključenem izobraževanju že 15. generacije šole in po dvajsetih letih delovanja si je potrebno vzeti čas za premislek in samorefleksijo. S prenovljenim programom šole se bomo vrnili v letu 2017.
(vec…)

Leto 16,novice,  9. 8. 2016

Jesenski sklop niza javnih predavanj: Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15 in 16


kritika-predavanja-2016-slo

KAKO KRITIČNO JE STANJE KRITIŠKEGA PISANJA?
niz javnih predavanj: marec–oktober 2016

V jesenskih mesecih nadaljujemo z nizom predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?. Tudi v drugem sklopu letošnjih predavanj izhajamo iz sklepa lanske serije, da je bolj kot o krizi kritiškega pisanja, ki se kaže v oddaljevanju kritike od njenega tradicionalno uveljavljenega formata, smiselno govoriti o novih pojavnih oblikah kritike.

O spremembah v sodobni kritiško-teoretski produkciji sta marca in aprila predavala Thijs Lijster in Ekaterina Degot, v septembru in oktobru pa se bodo zvrstila še predavanja Maje Breznik, Izidorja Baršija & Kaje Kraner (ŠUM) in Antonije Letinić.
(vec…)

Leto 15,novice,zgodilo se je,  27. 7. 2016

Katalog razstave Osebno tudi na spletu

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
2. letnik (jesen 2015/pomlad 2016)


Osebno / Personal, katalog razstave

Svet umetnosti, šola za kustose in kritike sodobne umetnosti, udeleženke in udeležence spodbuja, da razstavni projekt, s katerim zaključijo svoje dvoletno šolanje, celostno dokumentirajo. Poleg spletne dokumentacije so udeleženke 15. generacije, Petra Bole, Nina Jesih, Zala Kurinčič, Hana Ostan Ožbolt, Mojca Sfiligoj in Katarina Stopar, pripravile tudi publikacijo Osebno.
(vec…)

Leto 15,novice,  7. 7. 2016

Svet umetnosti končala že 15. generacija!

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
2. letnik (jesen 2015/pomlad 2016)


Zadnje srečanje: evalvacija programa, razstave in podelitev diplom, 30. 6. 2016
Zadnje srečanje: evalvacija programa, razstave in podelitev diplom, 30. 6. 2016

 

S končno razstavo Osebno v Galeriji Škuc je svoje izobraževanje v šoli Svet umetnosti končala že 15. generacija šole. Kuratorke Petra Bole, Nina Jesih, Zala Kurinčič, Hana Ostan Ožbolt, Mojca Sfiligoj in Katarina Stopar so obiskovale tretjo izdajo prenovljenega dveletnega programa, ki je trajal od jeseni leta 2014.

Prvi letnik (2014/2015) je bil namenjen pridobivanju teoretičnih znanj, obiskom razstav, ateljejev umetnikov in umetnic ter seminarju iz pisanja o sodobni umetnosti. Z osmimi moduli o praktičnem delu kuratorja in s kuratorskimi kolegiji v drugem letniku (2015/2016) pa so se kuratorke seznanile še s praktičnimi veščinami, ki so potrebne za uspešno koncipiranje in izvedbo razstave sodobne umetnosti.

Končna razstava Osebno je nastala pod mentorskim vodstvom Alenke Gregorič in Mirana Moharja, 15. leto šole pa sta vodili Saša Nabergoj (september 2014–avgust 2015) in Simona Žvanut (avgust 2015–junij 2016).

Kuratorkam čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi poklicni poti!naslednja stran >>