Svet umetnosti
novice
15. leto,novice,  7. 4. 2014

Jayme McLellan: Različni modeli delovanja v umetnostnem sistemu v ZDA (Washington)

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
1. letnik (jesen 2014/pomlad 2015)

Jayme McLellan: Različni modeli delovanja v umetnostnem sistemu v ZDA (Washington)

Predavanje: 15. 4. 2014, ob 19. uri
Delavnica: 16. in 17. 4. 2014

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Rok za prijavo na delavnico: ponedeljek, 14. 4. 2014


PREDAVANJE

Torek, 15. 4. 2014, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Pridružite se nam na predavanju in delavnici z Jayme McLellan, kustosinjo, predavateljico, pisko in direktorico galerije Civilian Art Projects iz Washingtona D.C.. Obravnavali bomo različne načine organiziranja v umetnostnem sistemu, njihove prednosti in pomanjkljivosti pri podpiranju umetnikov in kuriranju razstav.

Neprofiten model delovanja je v Ameriki občasno označen kot nekaj, kar zaradi kompleksne strukture ovira družbene spremembe, zato se pogosto odpirajo nove in ‘bolj uporniške galerije’, ki delujejo onkraj NVO struktur, kar naj bi jim omogočalo večjo prilagodljivost. Vzporedno s tem je delovanje javnih institucij, kot je npr. Corcoran Gallery of Art and College of Art + Design, ogroženo s strani tržno usmerjene politike.

Jayme McLellan ima kot neodvisna kulturna menedžerka in kustosinja več kot dvajsetletne izkušnje delovanja v navidezno različnih institucijah: npr., ustanovila je že tako profitno kot neprofitno galerijo. Na predavanju bo tako s primeri iz svoje prakse predstavila analitičen pregled različnih modelov delovanja in izpostavila predvsem vprašanje, kako ustanoviti in voditi raznolike organizacije v sistemu sodobne umetnosti (profitne, neprofitne, javne, privatne) in tudi primerjalno analizo med njimi.


(vec…)

novice,  28. 3. 2014

Saša Nabergoj: Eksperimentator versus ekspert

Svet umetnosti & Mestna galerija Nova Gorica
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

Saša Nabergoj: Eksperimentator versus ekspert
Predavanje

Torek, 8. 4. 2014, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Bevkov trg 4


Soočanja

Aprilsko predavanje v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo zaključuje letošnje sodelovanje med SCCA–Ljubljana in Mestno galerijo Nova Gorica. Na aprilskem soočanju se bomo s predavateljico Sašo Nabergoj seznanili z vlogo in delom kustosa danes.

Saša Nabergoj, kustosinja, piska, urednica in vodja šole za kustose in kritike Svet umetnosti, bo predstavila »razširjeno« razumevanje kuratorske prakse.
(vec…)