iskanje

Svet umetnosti
novice
Leto 15,novice,  27. 1. 2015

Boris Buden: Umetnost in kritika v kuriranju preteklosti

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
1. letnik (oktober 2014–junij 2015)

Serija javnih predavanj o kuratorski in institucionalni praksi

Boris Buden: Umetnost in kritika v kuriranju preteklosti
predavanje in pogovor
5. in 6. februar 2015 ob 18.00
Trubarjeva hiša literature (Stritarjeva 7, Ljubljana)
(vec…)

Leto 15,novice,  23. 12. 2014

Razstava Dan na dan podaljšana do petka, 9. januarja 2015

Galerija Škuc, Stari trg 21, LjubljanaBeli sladoled, Don’t Look Back (2012), detajl, fotografija: Dejan Habicht

Razstava Dan na dan se osredotoča na raziskovanje risbe kot oblike dnevniškega zapisa, torej risbe, ki nastaja v nekem bolj ali manj organiziranem zaporedju ter beleži vsakodnevne vtise, zamisli, spomine ali tok misli.

Razstava je podaljšana do petka, 9. januarja 2015. Vabljeni, da se v tem pred- in poprazničnem času razvedrite tudi v Galeriji Škuc ob risbah in skicah umetnikov: Bariş B. Atal (Turčija), Avgust Černigoj, Beli sladoled / White ice cream (Miha Perne & Leon Zuodar), Neža Jurman, Miha Perne, Leon Zuodar (Slovenija).

Več o razstavi

Alenka Pirman, Zbrana dela

Kritika razstave

Alenka Pirman, Zbrana dela
18. 11. 2014–1. 3. 2015, MGLC Ljubljana


V ljubljanskem Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) je pod preprostim nazivom Zbrana dela med 18. 11. 2014 in 1. 3. 2015 na ogled postavljena pregledna razstava del umetnice Alenke Pirman. Že na začetku nismo mogli ne opaziti skoraj vzorne organizacije. Razstavo, ki je zaobjela petindvajset let njenega dela, so celo leto pripravljali trije kustosi, Barbara Borčić, Nevenka Šivavec in Božidar Zrinski, v sodelovanju z umetnico samo; ob otvoritvi je izšel žepni vodič, obsežnejši katalog pa bo izšel v času trajanja razstave; pozabljeno ni bilo niti na spremljajoče materiale, kartice in spominke, ki običajno take razstave spremljajo v tujini. Čeprav bi taki pogoji v dandanašnjih časih morali biti standardni, so pri nas postali razkošje. (vec…)

Ista vprašanja, različni odgovori

Kritika razstave

Sestanki na prostem
Družbena ekologija v umetniških akcijah

Skupinska dokumentacijska razstava
10. 11.–7. 12. 2014, Likovni salon v Celju
Umetniki: Lenka Đorojević, Neža Jurman, Matej Stupica, Nika Autor, Miha Ciglar, Tina Valentan, Jana Putrle Srdić, Zoran Srdić Janežič, Nika Arhar, Pia Brezavšček, Katja Čičigoj, Saška Rakef, Jasmina Založnik, Andreja Džakušič, Simon Macuh in Iva Tratnik (SIVA)
Kuratorica: Ida Hiršenfelder


Na skupinski dokumentacijski razstavi Sestanki na prostem je bila prisotna družbena ekologija v umetniških akcijah. Družbeno ekologijo lahko razumemo kot pojem, ki opisuje nove dodane vsebine, drugačne prijeme in novo vzpostavljena razmerja, kar se tiče preživetja, predvsem med ranljivimi skupinami. Umetniki so gotovo med njimi. Zlasti mladi ustvarjalci si poskušajo zagotoviti eksistenco v prekernem delu. Rešitve so iskali  v povezovanju, sodelovanju in odprtih kolektivnih procesih. (vec…)