sodelovanje

iskanje

Svet umetnosti
novice
Leto 15,novice,  9. 5. 2015

Od drugod 2

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
1. letnik (jesen 2014/pomlad 2015)

Od drugod 2
Kuratorske prakse in umetniške pozicije

Torek, 12. 5. 2015
18.00: predstavitev kuratorske prakse in umetnosti s Filipinov, Singapurja in Mjanmarja
20.30: projekcija filipinskega umetniškega videa in kratkega filma

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
(vec…)

Borga Kantürk: Raziskovanje spomina: Zgodovine.Vaje.Zgodbe.Ponovitve

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
1. letnik (jesen 2014/pomlad 2015)

Borga Kantürk
Raziskovanje spomina: Zgodovine.Vaje.Zgodbe.Ponovitve

Razstava in javno vodstvo

8.–22. maj 2015
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Odprtje: petek, 8. maj 2015 ob 20.00
Predogled razstave z umetnikom, kuratorkama in asistenti: ob 19.00
Vodstvo po razstavi s kuratorko in asistenti: 20. maj 2015, ob 18.00

Kuratorsko mapiranje: Izmir-Ljubljana & Kulinarični art dogodek
Predavanje (Borga Kantürk) in diskusija: nedelja, 3. maj 2015, ob 16.00
Domačija Pr’ Lenart, Belo 1, MedvodeBorga Kantürk, Losers’ Club, 2014–2015

Razstava je kot praktični primer kuratorskega dela vključena v program šole. Udeleženci so pod mentorskim vodstvom kuratork napisali spremni tekst ob razstavi in razstavljena dela v galeriji opremili s kratkimi opisi. Sodelovali so tudi pri promociji razstave, pri produkciji in tehnični izvedbi razstave ter pri zasnovi in izvedbi obrazstavnih dogodkov (vodstvo in pedagoški program za srednje šole).

Kuratorki:
Saša Nabergoj (vodja šole),
Simona Žvanut (koordinatorka šole)

Asistenti so udeleženci 15. leta šole Svet umetnosti:
Petra Bole, Jerko Gluščević, Nina Jesih, Zala Kurinčič, Maruša Meglič, Hana Ostan Ožbolt, Aljaž Plos, Miha Poljak, Mojca Sfiligoj
(vec…)

Leto 15,novice,  5. 4. 2015

Curating–In–Depth: mednarodni projekt mreženja Slovenija-Filipini-Hrvaška

3.–16. 5. 2015
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


SCCA–Ljubljana s partnerji prejel podporo Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe, 4 izdaja (2014–2015)

Z veseljem naznanjamo, da je naš projekt Curating–In–Depth eden od treh, ki je prejel podporo Asia-Europe Foundation (ASEF) s partnerjema Arts Network Asia (ANA) in European network Trans Europe Halles (TEH) v četrti izdaji Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe.

Curating–In–Depth, ki ga pripravljamo SCCA–Ljubljana/Svet umetnosti, Planting Rice s Filipinov in Kurziv s Hrvaške, je inkubacijski projekt med nevladnimi organizacijami iz Evrope in Azije, ki stremijo k razvoju kuratorskega izobraževanja. Projekt povezuje pobude v polju kuratorskih praks in produkciji razstav vizualne umetnosti, ki ubirajo soroden pristop (kuriranje, ki izhaja s poglobljene raziskave), vendar so zakoreninjene v različnih kulturnih in umetniških okoljih. Skupaj se poskušamo odzvati na pojav “kuratorjev padalcev”, ki se zanašajo na minimalno sodelovanje in v novem kulturnem okolju zanemarjajo politike kulturne reprezentacije. Delimo tudi mnenje, da se morajo sodobna vizualna umetnost ter kuratorske in kritiške prakse globlje povezovati s kontekstom.
Pričakujemo, da bomo preko mobilnosti za kuratorje in kulturne delavce med Filipini, Slovenijo in Hrvaško povečali znanje o teh kulturnih prizoriščih in razvili prakso odgovornosti v medkulturnih izmenjavah in medkulturnem kuratorstvu.

Prvi del program bo potekal v Ljubljani in Zagrebu od 3. do 16. maja 2015 ter bo vključeval pogovore z umetniki, predavanja, video večere in druge načine predstavitve, strukturirane z namero dvigovanja zavedanja, da je sodobna umetniška praksa medij za medkulturni dialog, ki presega kulturne in družbene meje. Drugi del programa pa se bo odvijal od 27. julija do 8. avgusta 2015 v Manili.

VEČ O PROJETKU