sodelovanje

iskanje

Svet umetnosti
novice
Leto 15,novice,  27. 8. 2015

Jennifer Allen: Umetnostna kritika v digitalni dobi

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15

Serija javnih predavanj

Jennifer Allen: Umetnostna kritika v digitalni dobi
Predavanje (v angleškem jeziku)
Petek, 4. 9. 2015, ob 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Jennifer Allen bo predavala že v četrtek, 3. 9. 2015, v UGM | Umetnostni galeriji Maribor, Strossmayerjeva 6.


Jennifer Allen bo v predavanju analizirala, kako digitalizacija vpliva na umetnostno kritiko in na sodobno umetnost nasploh; ter zakaj se presoje okusa povečujejo v digitalnem okolju – v obliki “všečkanja” ipd. –, a skoraj povsem izginjajo iz umetnostne kritike v tradicionalnih medijih? Predavateljica bo izhajala iz eseja Walterja Benjamina “Umetniško delo v času svoje tehnične reprodukcije”, predavanje pa sklenila z razmišljanjem o ključni vlogi podobe v sodobni digitalizirani kulturi – od Instagrama do novic.
(vec…)

Leto 15,novice,  20. 8. 2015

Spremembe v ekipi Zavoda SCCA-Ljubljana

Novim delovnim izzivom naproti


Saša NabergojSaša Nabergoj, univ. dipl. umetnostna zgodovinarka, kustosinja, kritičarka in predavateljica, je 1. avgusta 2015 nastopila mandat direktorice Loškega muzeja.

Na Zavodu SCCA-Ljubljana je bila Saša Nabergoj pomočnica direktorice, od leta 1998 je vodila Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti in od leta 2004 razstavno-raziskovalni program Studio 6. V vseh obdobjih našega delovanja je imela pomembno vlogo pri oblikovanju programov, ki so prinašali nove poglede na sodobne umetniške in kuratorske prakse. Sodelovala je pri številnih razstavnih in raziskovalnih projektih ter pri izobraževanju petnajstih generacij mladih kustosov in kritikov.

Naši nekdanji sodelavki se zahvaljujemo za dolgoletno sodelovanje in ji na novem delovnem mestu želimo uspešno delo, pa tudi veliko delovnega in strokovnega elana, s katerim nas je navduševala. Saša Nabergoj je dosegljiva na e-naslovu sasa.nabergoj@loski-muzej.si ali na naslovu Loškega muzeja v Škofji loki.

 

Simona ŽvanutVodenje šole Svet umetnosti in programa Studio 6 prevzema Simona Žvanut, univ. dipl. umetnostna zgodovinarka, kustosinja in kritičarka.

 

 

Ekipa SCCA-Ljubljana

Leto 15,novice,  17. 7. 2015

Celostno kuriranje 2 / Curating–In–Depth 2: Manila, Filipini

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15

28. 7.–7. 8. 2015
Manila, Filipini


Prvi del projekta Celostno kuriranje / Curating-In-Depth, ki ga SCCA-Ljubljana vodi skupaj z organizacijama Planting Rice (Manila) in Kurziv (Zagreb), je sklenjen. Po obisku šestih kuratorjev in kuratork s Filipinov, Mjanmara in Singapurja, ki so se na dvotedenski izmenjavi maja v Sloveniji spoznavali z našo umetniško sceno in njenimi akterji, nadaljujemo z drugo fazo.

Drugi del projekta bo potekal na Filipinih od 28. julija do 7. avgusta 2015. Program tokrat pripravlja partnerska organizacija Planting Rice iz Manile. Program obsega študijski obisk glavnega mesta Filipinov, na katerem se bodo sodelavci SCCA-Ljubljana, Barbara Borčić, Dušan Dovč, Miha Kelemina in Simona Žvanut, ter predstavnica partnerske organizacije Kurziv Antonija Letinić seznanili s filipinsko sodobno umetnostjo in organizacijami ter umetniki, ki delujejo na področju sodobne likovne in novomedijske umetnosti in so stacionirani v glavnem mestu Manili. Gostitelji nas bodo popeljali po referenčnih umetniških prostorih v Manili in pripravili javni program, ki bo vključeval oglede razstav, predavanje, okroglo mizo in diskusijo.
(vec…)

Leto 15,novice,  16. 7. 2015

The Exhibition Book Borge Kantürka zdaj brezplačno na spletu

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15

Z veseljem naznanjamo, da je v produkciji Sveta umetnosti, šole za kustose in kritike sodobne umetnosti izšla naša nova publikacija Borga Kantürk the Exhibition Book!

http://issuu.com/borgakanturk/docs/borgakanturk-memoryresearchoffice-e

Publikacija The Exhibition Book je plod večletnega sodelovanja med turškim umetnikom Borgo Kantürkom in kuratorkama Sašo Nabergoj in Simono Žvanut. Njegovo samostojno razstavo Raziskovanje spomina: Zgodovine.Vaje.Zgodbe.Ponovitve v Galeriji Škuc, s katero se je umetnik prvič predstavil v slovenskem prostoru, so v sklopu 15. letnika Sveta umetnosti pripravili udeleženci šole.

Prijavite se v spletno platformo issuu in pretočite ter natisnite svoj izvod knjige The Exhibition Book.

Borga Kantürk: The Exhibition Book (pdf)naslednja stran >>