iskanje

Svet umetnosti
novice

Hribi in doline in rudna bogastva

Kritika razstave

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti
Hribi in doline in rudna bogastva
4. 11. 2014–15. 2. 2015, Moderna galerija, Ljubljana
Kustos: Igor Španjol


Moderna galerija skozi pregledno razstavo predstavlja delo Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E muzeja sodobne umetnosti. Razstava Hribi in doline in rudna bogastva prikazuje delovanje tako umetnika kot tudi virtualnega muzeja, paralelne institucije, ki jo je Pogačar ustanovil leta 1993.

Tadej Pogačar je zaznamoval umetniško dogajanje zadnjih desetletij in priznanje za svoje delo prejema tako v domačem kot mednarodnem okvirju. Pregledna razstava v Moderni galeriji nedvomno potrjuje veljavo umetnika in njegovega dela v slovenskem kulturnem prostoru. Tovrstna oblika “muzealizacije” je hkrati tematika, ki močno zaznamujejo Pogačarjevo delo.
(vec…)

Leto 15,novice,  27. 1. 2015

Boris Buden: Umetnost in kritika v kuriranju preteklosti

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
1. letnik (oktober 2014–junij 2015)

Serija javnih predavanj o kuratorski in institucionalni praksi

Boris Buden: Umetnost in kritika v kuriranju preteklosti
predavanje in pogovor
5. in 6. februar 2015 ob 18.00
Trubarjeva hiša literature (Stritarjeva 7, Ljubljana)
(vec…)

Poročilo s strokovne ekskurzije v Celje

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
1. letnik (oktober 2014–junij 2015)


Dobrodošlica v Celjski umetniški četrti
Dobrodošlica v Celjski umetniški četrti

V začetku novembra 2014 smo se slušatelji 15. letnika Šole za kustose in kritike sodobne umetnosti v okviru programa Svet umetnosti odpravili na prvo celodnevno strokovno ekskurzijo v Celje, ki smo jo zvečer zaključili z obiskom odprtja razstave Sestanki na prostem v celjskem Likovnem salonu, kjer je bil za nas – privilegirance, ker smo slušatelji programa – organiziran voden ogled s kuratorko razstave, vsestransko kulturno delavko Ido Hiršenfelder.

Po prijetni vožnji v avtomobilih naših kolegov ali izvajalcev programa smo, iz tistega jutra po deževnem obdobju suhe, a meglenosive Ljubljane, srečno in hitro prispeli v Celje, ki se je kopalo v zlatem jutranjem soncu, česar smo se vsi razveselili. Nemudoma smo krenili proti Galeriji sodobne umetnosti Celje, kjer sta nas sprejeli vodja galerije gospa Irena Čerčnik s sodelavko Majo Antončič, kustosinjo in nekdanjo slušateljico programa Svet umetnosti.
(vec…)

Leto 15,novice,  23. 12. 2014

Razstava Dan na dan podaljšana do petka, 9. januarja 2015

Galerija Škuc, Stari trg 21, LjubljanaBeli sladoled, Don’t Look Back (2012), detajl, fotografija: Dejan Habicht

Razstava Dan na dan se osredotoča na raziskovanje risbe kot oblike dnevniškega zapisa, torej risbe, ki nastaja v nekem bolj ali manj organiziranem zaporedju ter beleži vsakodnevne vtise, zamisli, spomine ali tok misli.

Razstava je podaljšana do petka, 9. januarja 2015. Vabljeni, da se v tem pred- in poprazničnem času razvedrite tudi v Galeriji Škuc ob risbah in skicah umetnikov: Bariş B. Atal (Turčija), Avgust Černigoj, Beli sladoled / White ice cream (Miha Perne & Leon Zuodar), Neža Jurman, Miha Perne, Leon Zuodar (Slovenija).

Več o razstavi