iskanje

Svet umetnosti
novice

Borga Kantürk: Raziskovanje spomina: Zgodovine.Vaje.Zgodbe.Ponovitve

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
1. letnik (jesen 2014/pomlad 2015)

Borga Kantürk
Raziskovanje spomina: Zgodovine.Vaje.Zgodbe.Ponovitve

Razstava in javno vodstvo

8.–22. maj 2015
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Odprtje: petek, 8. maj 2015 ob 20.00
Predogled razstave z umetnikom, kuratorkama in asistenti: ob 19.00
Vodstvo po razstavi s kuratorkama in asistenti: 20. maj 2015, ob 18.00

Kuratorsko mapiranje: Izmir-Ljubljana & Kulinarični art dogodek.
Predavanje s predstavitvijo umetnika, pogovor: 3. maj 2015, ob 16.00
Domačija Pr’ Lenart, Belo 1, MedvodeBorga Kantürk, Losers’ Club, 2014–2015

Razstava je kot praktični primer kuratorskega dela vključena v program šole. Udeleženci so pod mentorskim vodstvom kuratork napisali spremni tekst ob razstavi in razstavljena dela v galeriji opremili s kratkimi opisi. Sodelovali so tudi pri promociji razstave, pri produkciji in tehnični izvedbi razstave ter pri zasnovi in izvedbi obrazstavnih dogodkov (vodstvo in pedagoški program za srednje šole).

Kuratorki:
Saša Nabergoj (vodja šole),
Simona Žvanut (koordinatorka šole)

Asistenti so udeleženci 15. leta šole Svet umetnosti:
Petra Bole, Jerko Gluščević, Nina Jesih, Zala Kurinčič, Maruša Meglič, Hana Ostan Ožbolt, Aljaž Plos, Miha Poljak, Mojca Sfiligoj
(vec…)

Leto 15,novice,  5. 4. 2015

Curating–In–Depth: mednarodni projekt mreženja Slovenija-Filipini-Hrvaška

3.–16. 5. 2015
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


SCCA–Ljubljana s partnerji prejel podporo Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe, 4 izdaja (2014–2015)

Z veseljem naznanjamo, da je naš projekt Curating–In–Depth eden od treh, ki je prejel podporo Asia-Europe Foundation (ASEF) s partnerjema Arts Network Asia (ANA) in European network Trans Europe Halles (TEH) v četrti izdaji Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe.

Curating–In–Depth, ki ga pripravljamo SCCA–Ljubljana/Svet umetnosti, Planting Rice s Filipinov in Kurziv s Hrvaške, je inkubacijski projekt med nevladnimi organizacijami iz Evrope in Azije, ki stremijo k razvoju kuratorskega izobraževanja. Projekt povezuje pobude v polju kuratorskih praks in produkciji razstav vizualne umetnosti, ki ubirajo soroden pristop (kuriranje, ki izhaja s poglobljene raziskave), vendar so zakoreninjene v različnih kulturnih in umetniških okoljih. Skupaj se poskušamo odzvati na pojav “kuratorjev padalcev”, ki se zanašajo na minimalno sodelovanje in v novem kulturnem okolju zanemarjajo politike kulturne reprezentacije. Delimo tudi mnenje, da se morajo sodobna vizualna umetnost ter kuratorske in kritiške prakse globlje povezovati s kontekstom.
Pričakujemo, da bomo preko mobilnosti za kuratorje in kulturne delavce med Filipini, Slovenijo in Hrvaško povečali znanje o teh kulturnih prizoriščih in razvili prakso odgovornosti v medkulturnih izmenjavah in medkulturnem kuratorstvu.

Prvi del program bo potekal v Ljubljani in Zagrebu od 3. do 16. maja 2015 ter bo vključeval pogovore z umetniki, predavanja, video večere in druge načine predstavitve, strukturirane z namero dvigovanja zavedanja, da je sodobna umetniška praksa medij za medkulturni dialog, ki presega kulturne in družbene meje. Drugi del programa pa se bo odvijal od 27. julija do 8. avgusta 2015 v Manili.

VEČ O PROJETKU

Leto 15,novice,  4. 4. 2015

Predstavitev zina/kataloga razstave Dan na dan

Petek, 10. 4. 2015, ob 17.30
Hiša kulture v Pivki, Snežniška cesta 2, Pivka


Vabimo vas na predstavitev kataloga/zina razstave Dan na dan, ki sta ga pripravila Neža Jurman in Leon Zuodar.

Zin je izšel pri založbi Beli sladoled books & zines, ki sta jo leta 2011 ustanovila Miha Perne in Leon Zuodar.

Založba ima prostore v Hiši kulture v Pivki, kjer bomo lahko na licu mesta izvedeli, kako je nastajala umetniška publikacija. Z umetnikoma se bosta pogovarjali kuratorki razstave, Saša Nabergoj in Simona Žvanut.

Več o razstavi Dan na dan.

Akademska prerisovalka

Kritika razstave

Vesna Bukovec:
In če se motim?
13.−27. 2. 2015, Hiša kulture v Pivki
Kuratorka: Mojca Grmek


Vizualna umetnica Vesna Bukovec (Ljubljana 1977) v Hiši kulture predstavlja svoj dolgoletni risarski opus. Zaradi kompleksnosti obravnavane družbene tematike riše v serijah, na odprtju razstave pa je omenila, da se ji zdi, da le tako lahko poda izjavo, ki jo želi prenesti gledalcu. Ob le eni risbi, bi se ta izjava porazgubila in ne bi prišla do izraza. Tako lahko skozi sprehod po galerijskem prostoru spremljamo sedem serij in en kolaž, ki si ne sledijo v kronološkem vrstnem redu, pač pa je umetnica izbrala predstavitev, ki zasleduje negativne tematike in frustracije posameznika v potrošniški družbi. V vseh treh sobah so na belih stenah razstavljeni beli listi z različnimi belimi okvirji, vmes pa vključi le en barvni kolaž. Tehnika, ki jo avtorica uporablja pri risbah, je tuš na belo podlago, ki pa zasede le majhen del A4 formata, zato se sobe zdijo prazne. To se sklada z zavestno monotonostjo risb, ob kateri se obiskovalec zlahka osredotoči na vsebino.
(vec…)