Sam se ne smatram kustosom, iako ponekad radim kao kustos. Umjetnost me zanima prije svega iz perspektive autora. Nemam nikakve želje voditi program neke galerije ili slične ustanove. Mrzim birokratski posao. Pisanje promocijskih tekstova o izložbama mi je smiješno. Pri samoj pomisli da bih se morao baviti kulturnom politikom spopadne me neopisiva jeza. Zašto onda uopće djelovati kao kustos?
U praksi neko događanje vidiš iznutra. Kroz kontakte s drugim autorima i drugim sudionicima (kritičarima, teoretičarima, …) otvara se dijapazon informacija koje su, onima koji ne sudjeluju u procesu, teško dostupne. Kustoski pristup, koji proizlazi iz položaja onoga koji sudjeluje, javnosti tako može ponuditi pogled u ono što ranije nije bilo dostupno ili dovoljno poznato.

Tijekom procesa Laboratorija SU, koji je povod ove izložbe, upoznao sam nekoliko jako zanimljivih istarskih umjetnika. Za rad Nacija – kultura autora Vuka Ćosića, koji živi i radi u Sloveniji, oslučio sam se jer »osobno« iz naziva izložbe shvaćam kao neovisno kako od ostalih sudionika tako i od cjelokupnog okvira Laboratorija SU. Izbor je tako svojevrsna skica, naznaka izložbe koju bih želio kurirati. To bi bila izložba o računalnoj umjetnosti.

Rad Nacija – kultura zanimljiv mi je iz više razloga. Riječ je o jednom od najranijih radova, u kojem su se pristupi i neke od tema, razvijanih unutar internetske umjetnosti, počele širiti u izvan-računalni prostor. Rad ujedinjuje vizualno i jezično, a njegova poruka ne počiva u očitom, vidljivom i smislenom. Srž rada je u njegovoj bogatoj mreži odnosa, koju ono uspostavlja s različitim nivoima društvenoga.

Jaka Železnikar