Dušan Dovč: Producent v sodobni vizualni umetnosti

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 16


V pogovoru med tremi producenti, Dušanom Dovčem in gostjama Katerino Mirović in Piero Ravnikar, bomo predstavili, kakšne so naloge producenta v sodobni vizualni umetnosti.

 

  • Producent v instituciji: Kakšen je prispevek producenta v projektu oz. kakšne naloge opravlja, npr. vsebinska in tehnična priprava projekta, izbor razstavnega prostora (koprodukcijska pogodba), financiranje projekta, koordinacija z umetniki, umetnicami in avtorji ter avtoricami projekta, koordinacija promocije projekta, dokumentacija projekta. Osredotočili se bomo na institucijo, ki deluje na področju sodobne likovne umetnosti z osnovno razstavno dejavnostjo, a nima svojega razstavnega prostora. Spraševali se bomo tudi, kakšna je razlika med koproducentom in soorganizatorjem.
  • Producent in/ali kurator: Kakšno je sodelovanje med producentom in kuratorjem? Ali je producent tudi kurator in obratno? Kdaj se njune naloge ločujejo in kdaj dopolnjujejo?
  • Poklic producenta: V času, ko nekateri poklici v registru samozaposlenih v kulturi postajajo ogroženi, se bomo pogavarjali tudi, kako pridobiti vpis v register samozaposlenih v kulturi za poklic producenta. Kakšni so pogoji in kaj vpis v register prinaša?

Fotogalerija (foto: Arhiv SCCA-Ljubljana)


Dušan DovčDušan Dovč (1973)
Diplomiral iz primerjalne književnosti in slovenskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Prve delovne izkušnje v kulturi je pridobival na zavodu in reviji za kulturo Emzin kot urednik in vodja projektov (1997−2002), nato na družbi za komunikacijsko upravljanje Pristop kot asistent odnosov z javnostmi (junij−december 2003). Od leta 2004 je zaposlen na Zavodu SCCA−Ljubljana kot vodja produkcije, odnosov z javnostmi in pridobivanje sredstev. Je tudi član projektne skupine fizičnega in spletnega video arhiva Postaja DIVA in koordinira program Brez žebljev in podstavkov. Aktiven je tudi v različnih skupinah za razvoj kulturne politike (član ekspertne skupine za mobilnost pri Evropski komisiji, maj–december 2011, član upravnega odbora pri društvu Asociacija, društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, Ljubljana od leta 2009).

Katerina Mirović, kustosinja, producentka in urednica, med drugim soustanoviteljica in članica uredništva revije Stripburger ter soustanoviteljica in programska selektorica festivala Svetlobna gverila, ki je v preteklih letih s svojim delovanjem na področju vizualne umetnosti močno prispevala k razvoju domače kulturno-umetniške scene. Diplomirala je iz sociologije kulture in etnologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Že med študijem se je ukvarjala s kulturno produkcijo – pretežno z organizacijo koncertov. Je ena izmed ustanoviteljev Strip Cora, kjer so se ukvarjali z glasbo in likovno produkcijo, leta 1992 pa so začeli z izdajanjem revije Stripburger. Uspešnost revije je moč opaziti tudi v različnih paradogodkih, kot so delavnice, predavanja in razstave. Katerina Mirović pa je skupaj z Aleksandro Stratimirović med drugim odgovorna tudi za zagon letnega festivala Svetlobne gverile, ki se je sprva leta 2007 imenoval Detektivi svetlobe, pod sedanjim imenom pa ga poznamo od leta 2008.

Piera Ravnikar je na področju sodobne umetnosti in urbane kulture aktivna zadnjih petnajst let. Za sabo ima številna uspešna sodelovanja z umetniki različnih profilov in kolektivnimi projekti s področij vizualnih, performativnih in medijskih umetnosti. V poskusu doseganja širših globalnih in kulturnih sprememb preko umetnosti je sodelovala s številnimi mednarodnimi organizacijami in mediji. Trenutno je zaposlena kot umetniška vodja programov v Centru urbane kulture Kino Šiška in kot vodja galerije DobraVaga, sodeluje pa tudi pri projektih kot so MENT Ljubljana, LIMITED EDIT111ONS, Independent Platform New York City in SKALINADA AIR. Magistrirala je iz zgodovine na Univerzi v Londonu, s fokusom na Otomanskem imperiju na Balkanu, EU diplomo pa je pridobila iz kulturnega menedžmenta pri Association Marcel Hicter v Bruslju.