Serija javnih predavanj o kuratorski in institucionalni praksi

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 14


Premisleki in premene v kuratorskih, kritiških in umetniških praksah
predavanja, posveti, pogovori

V okviru šole Svet umetnosti nas mednarodni in tukajšnji protagonisti že vrsto let seznanjajo z individualnimi in kolektivnimi strategijami in taktikami, ki jih uporabljajo v kuratorskih, kritiških in umetniških praksah ter z njimi poskušajo v utečenem umetnostnem sistemu vzpostavljati svojstvene modele delovanja.

Letošnje leto bo še posebej zanimivo, ker serijo predavanj v rahlo spremenjenem formatu pripravljamo skupaj z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo. Igor Zabel je bil namreč eden ključnih slovenskih kustosov, mislecev in teoretikov, ki je s Svetom umetnosti od vsega začetka plodno sodeloval v različnih vlogah: kot predavatelj, mentor, vodja delavnic in sooblikovalec programa.

Zato letošnjo serijo začenjamo s pogovorom ob izidu angleške izdaje Zabelovih tekstov Igor Zabel: Contemporary Art Theory in nadaljujemo s predavanjema, ki se iz perspektive umetnika/ pedagoga in kustosinje ukvarjata s premiki v teoretskem, umetnostnem, kuratorskem in kritiškem polju sodobne umetnosti.

2013

marec ponedeljek, 25. 3. 2013,
ob 18. uri, MSUM
Sodobna umetnost: premisleki, premise in premene Predstavitev knjige Igor Zabel: Contemporary Art Theory in razprava ob izidu knjige
april torek, 9. 4. 2013,
ob 19. uri, Galerija Škuc, Stari trg 21
Erik Hagoort: Diagonalna recipročnost. Srečevanje kot umetniška praksa
(predavanje bo v angleškem jeziku)
maj ponedeljek, 6. 5. 2013,
ob 18. uri, MSUM
Nataša Petrešin-Bachelez: Situirana umetniška raziskava in samorefleksivni rezidenčni programi

 


V okviru šole Svet umetnosti nas mednarodni in tukajšnji protagonisti že vrsto let seznanjajo z individualnimi in kolektivnimi strategijami in taktikami, ki jih uporabljajo v kuratorskih, kritiških in umetniških praksah ter z njimi poskušajo v utečenem umetnostnem sistemu vzpostavljati svojstvene modele delovanja. V vrsti predavanj in delavnic so predstavili svoje poglede in izkušnje ter pri tem tematizirali tudi (svoje) konkretne koncepte in projekte.

Letošnje leto nadaljujemo s prikazi kuratorskih praks, ki sežejo iznad priprave razstav in kažejo možnost alternativnega konstruktivnega ukvarjanja v polju sodobne umetnosti. Zanimajo nas tiste prakse, ki poskušajo iznajti nove načine, tehnike in metode dela, in s tem vzpostavljajo razliko do ustaljenega in prevladujočega sistema sodobne umetnosti.

2012

januar četrtek, 26. 1. 2012, ob 18. uri Sønke Gau in Katharina Schlieben: Imamo delo! Ali ujet med dvema stranema: Prevpraševanje pogojev produkcije …
februar četrtek, 16. 2. 2012, ob 20. uri Petra Kapš: Lete ali Mnemozina za fu-(turo), OR kot omniprisotna trojnost: poiesis, tehné, parrhesia
marec četrtek, 15. 3. 2012, ob 19. uri
MGLC, Ljubljana
Dorothee Richter: Umetniki in kustosi kot avtorji – tekmeci, sodelavci ali člani iste ekipe?
(otvoritveno predavanje razstave Printaj!)
april četrtek, 12. 4. 2012, ob 20. uri Andrzej Szczerski: Kuratorstvo in pomembnost umetnine