Lina Džuverović: Besede so ljudje.* Besedilo kot umetnost in umetnost kot besedilo

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
1. letnik (jesen 2014/pomlad 2015)

Serija javnih predavanj

Lina Džuverović:
Besede so ljudje*: Besedilo kot umetnost in umetnost kot besedilo

Predavanje

petek, 27. 3. 2015, ob 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Lina Džuverović bo predavala že v četrtek, 26. 3. 2015, v UGM | Umetnostni galeriji Maribor, Strossmayerjeva 6Pisana beseda in umetniško delo sta v razmerju, ki se ves čas spreminja, spotika, prerojeva, na novo oblikuje. Današnji t. i. postinternetni (omrežno zaznavni) čas, v katerem je za umetniško delo značilen stik pisane besede, podobe in omrežja, omogoča umetniškemu delu navezavo na zapuščino konceptualne umetnosti, Fluxusa, konkretne poezije, dade in net.arta, hkrati pa ga zaznamuje s pogoji njegove mrežne sedanjosti.

V predavanju bomo razmišljali o srečevanjih besedila in likovne umetnosti skozi navezovanje na zgodovino umetniških praks 20. stoletja in skozi odprt, še nastajajoč razmislek o trenutnih pogojih tovrstnih srečevanj. Obravnavali bomo umetnost kot pisanje, pisanje kot umetnost, pisanje o umetnosti in umetnost o pisanju. Spoznavali bomo prakse, tako zgodovinske kot sodobne, ki soočajo pisano besedo in umetniško delo, tudi performans. Širok nabor primerov vključuje dela umetnikov in umetnic, kot so: Kenneth Goldsmith, Hito Steyerl, Travis Jeppesen, K-HOLE, Tony White, Kim Gordon, Will Holder, Sue Tompkins, Vlado Martek, Goran Trbuljak in Mladen Stilinović.


Kenneth Goldsmith, Printing Out The Internet, Mexico City, 2013,
photo: © Marisol Rodriguez


Karl Holmqvist, Words Are People, 2012, New York, installation view,
courtesy of Karl Holmqvist, Alex Zachary, Peter Currie


Kim Gordon, Bad Adult, 2010, courtesy of 303 Gallery


Lina Džuverović (Zagreb/London), kustosinja in doktorska študentka na Royal College of Art (London). Njeni članki so bili med drugim objavljeni v revijah Contemporary, Art Review, Artforum in The Wire. Med 2011–13 je bila umetniška vodja londonske ustanove Calvert 22 – edine neprofitne organizacije v Veliki Britaniji, ki se posveča predstavljanju sodobne umetnosti in kulture iz Rusije, držav članic Skupnosti neodvisnih držav in vzhodne Evrope. Pred tem je bila izvršna direktorica agencije za sodobno umetnost Electra v Londonu, ki jo je soustanovila leta 2003, ter kuratorka medijskih umetnosti v londonskem Institute of Contemporary Arts. Trenutno zaključuje doktorski študij kritičnega pisanja na londonskem Royal College of Art.


Predavanje Line Džuverović
Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Predavanje je del serije predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?, ki jih v letu 2015 pripravljata SCCA–Ljubljana in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo kot del izobraževanega programa Svet umetnosti.

Svet umetnosti / World of Art    Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo

Organizacija: Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo; SCCA–Ljubljana / Svet umetnosti; UGM | Umetnostna galerija Maribor
Podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo; ERSTE sklad.

Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo Erste sklad


*Naslov razstave Karla Holmqvista v New Yorku 2012