Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti

Svet umetnosti, šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo vabita na niz javnih predavanj in dogodkov Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti.

Letošnjo jesen s predavanji, delavnico in okroglo mizo raziskujemo vzpostavitev intermedijske umetnosti v Sloveniji in širši regiji. Osredotočamo se na prizadevanja za prepoznanje intermedijske umetnosti kot samostojnega področja in vzpostavljanje kulturnopolitičnih ter finančnih mehanizmov, ki so od devetdesetih let minulega stoletja dalje opredeljevali področje intermedijske umetnosti. Intermedijska umetnost kot nov umetnostni pojav se ni vedno prekrivala z obstoječo umetnostno infrastrukturo, zato so akterji in akterke poskušali vzpostaviti vzporeden sistem različnih platform, festivalov in prostorov kot tudi iskali možne vpise v prevladujoč umetnosti sistem. Predavatelj in vodja centra C³ v Budimpešti Miklós Peternák bo predstavil pojav intermedijske umetnosti na Madžarskem v času spremembe režima in njene značilnosti, ki so povezane z eksperimentiranjem in doživljanjem ter njeno vlogo pri iskanju odgovorov na aktualna vprašanja postinformacijske družbe. Teoretičarka in kuratorka Suzana Milevska bo v okviru dvodnevne delavnice naslovila kompleksnost različnih žanrov pisanja o umetnosti in predstavila strategije pisanja različnih žanrov besedil, ki spremljajo medijsko umetnosti. Siegfried Zielinski, predavatelj in nekdanji rektor univerze za umetnost in oblikovanje v Karlsruheju, bo spregovoril o utopičnem potencialu medijsko-arheološke aktivnosti in medijski arheologiji, s katero se intenzivno ukvarja. Na okrogli mizi Intermedijska umetnost in kulturna politika bomo s strokovnjaki in akterji s področja intermedijske umetnosti spregovorili o načinih financiranja na državni in občinski ravni, odzivnosti kulturne politike na novo umetnostno področje in njegovi uveljavitvi v slovenskem prostoru.


Zloženka Paralelni sistemi (pdf)


PROGRAM

 

Četrtek,
14. 11. 2019, 18.00
Projektna soba SCCA
Miklós Peternák: SPREMINJANJE SISTEMA: INTERMEDIJSKI MODEL. Od raziskovanja medijev do intermedijske umetnosti 2.0 (1989–2019)
Predavanje
Sreda in četrtek,
20. in 21. 11. 2019, 16.00–20.00
Projektna soba SCCA
Suzana Milevska: Pisati o umetnosti, z umetnostjo, izhajajoč iz umetnosti
Delavnica
Sreda,
27. 11. 2019, 18.00

Trubarjeva hiša literature
Intermedijska umetnost in kulturna politika
Okrogla miza
Sodelujoči: Semira Osmanagić, Simon Kardum, Gregor Bulc
Moderatorka: Tjaša Pureber
Torek,
10. 12. 2019, 18.00
Moderna galerija
Siegfried Zielinski: Prospektivne arheologije. Popotovanje skozi GLOBOKI ČAS MEDIJEV v možne prihodnosti
Predavanje
Sreda,
18. 12. 2019, 17.00
Projektna soba SCCA
Amy Ireland in Mikkel Bindslev: Shanghai Frequencies
Šumov pogovor
Sreda,
11. 11. 2020, 18.00
Sabine Himmelsbach: Kurirati intermedijsko umetnost offline in online
Spletno predavanje
Sreda,
9. 5. 2021, 19.00
Katharina Gsöllpointner: Empatija v digitalnem prostoru
Spletno predavanje

Predavanja, delavnica in pogovor bodo v angleščini, okrogla miza pa v slovenščini.


Cikel Paralelni sistemi. Vzpostavljanje in uveljavljanje intermedijske umetnosti pripravljata Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana) in Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v partnerstvu z revijo ŠUM, Goethe-Institutom Ljubljana, Kulturnim centrom Veleposlaništva Madžarske, Balassijevim inštitutom, Moderno galerijo in Trubarjevo hišo literature.

Program podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Erste sklad in Zaklada Kultura nova.

Delavnica Suzane Milevske je del spremljevalnega programa 26. bienala oblikovanja, BIO26| Skupno znanje.