Amanda Cachia: Sodobna umetnost o oviranosti: estetika dostopnosti in institucionalna kritika

by

Spletno predavanje
Četrtek, 13. 7. 2023, 18.00

Opis podobe: Naslovna podoba je fotografija velikega prostora, podobnega skednju, z velikimi okni. Prostor napolnjujejo svetloba in sence, ki jih v meditativni lepoti po lesenih tleh mečejo vrste pobarvanih jeklenih drogov. (Opis podobe je pripravila Amanda Cachia.)


INFORMACIJE O DOSTOPNOSTI


Naslov in vsebina predavanja temeljita na novi monografiji Amande Cachia, ki je trenutno v recenziji. Kuratorka bo v predavanju ponazorila, kako se sodobne_i umetnice_ki z oviranostmi odmikajo od reprezentacij oviranosti. Namesto tega ustvarjajo umetnost dostopnosti oziroma estetiko dostopnosti z umetniškimi deli, ki se osredotočajo na transformacijo, senzorno širitev, dotik in gibanje za občinstva ter nudijo izkušnjo »biti z« oviranostjo.

Umetnice_ki delajo neenakosti v muzeju očitnejše in se tako ukvarjajo z institucionalno kritiko, zahtevajo agens, glas, opolnomočenje in socialno pravičnost. Sodobne_i umetnice_ki z oviranostmi v svojih institucionalno kritičnih delih uporabljajo spremenljive teme oviranosti, vključno z gluhoto, slepoto, pritlikavostjo, mobilnostjo in avtizmom. S tem senzibilizirajo občinstvo za načine, na katere telesa sprejemajo informacije in obdelujejo dražljaje.

V širšem smislu sodobna umetnost o oviranosti razširja in preureja umetnostnozgodovinske konvencije ter nas usmerja k drugačnemu pogledu na zgodovino umetnosti.


Amanda CachiaAmanda Cachia je uveljavljena kuratorka, piska in umetnostna zgodovinarka, ki je specializirana za umetniški aktivizem oviranosti na presečnih oseh razlik, vključno s spolom, raso in spolnostjo. Je bodoča docentka in pomočnica programskega direktorja za umetniško vodenje na Kathrine G. McGovern College of Arts (University of Houston), kjer pridobiva certifikata Menedžment muzejev in galerij ter Umetnost in zdravje. Je urednica knjige Curating Access: Disability Art Activism and Creative Accommodation (2022), ki je izšla pri založbi Routledge in vključuje prispevke več kot 40 mednarodnih avtoric_jev. Ima doktorat iz umetnostne zgodovine, teorije in kritike na University of California San Diego. Cachia je kurirala okrog 50 razstav, med katerimi je tudi nekaj razstav, ki so potovale po različnih mestih v ZDA, Angliji, Avstraliji in Kanadi. (Foto: osebni arhiv)

Opis podobe: Portret bele nasmejane ženske s srednje dolgimi rjavimi kodrastimi lasmi in rjavimi očmi. Nosi belo bluzo, modro jakno in pisan šal. Stoji pred javnim umetniškim delom iz jekla v organskih abstraktnih oblikah v živahni rdeči barvi. (Opis podobe je pripravila Amanda Cachia.)INFORMACIJE O DOSTOPNOSTI

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, ob spremstvu tolmača za slovenski znakovni jezik, opremljeno z angleškimi podnapisi.

Brezplačno.

Predavanje bo potekalo prek Zooma, prijave na: info@scca-ljubljana.si.


Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Bolano v Galeriji Škuc (21. 6.–18. 7. 2023). Več o razstavi.


Organizacija: Svet umetnosti/SCCA-LjubljanaGalerija Škuc
Program šole Svet umetnosti nastaja v partnerstvu s Cukrarno/MGML.
Partnerji: Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, Riso Paradiso, Druga violina
Sponzor: DIOPTA, d. o. o., Ljubljana
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ifa (Institut für Auslandsbeziehungen)

                               

                      

Naslovna podoba: Corban Walker, Short Minute Matter (Stvar kratke minute), 2015, Atelier Calder Residency, Francija

Scroll up