Andrej Bereta: Kdo se boji kuratorja?

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 16
Niz javnih predavanj in delavnic


Petek in sobota, 27. in 28. 10. 2017
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Gostujoči predavatelj in kurator Andrej Bereta bo na dvodnevnem srečanju z udeleženci Sveta umetnosti in z zunanjimi udeleženci predstavil lastno kuratorsko prakso ter pripravil dve delavnici o sodobnih kuratorskih praksah. Program bo temeljil na njegovem izvirnem projektu Kustosiranje / About and around curating, ki ga je leta 2011 zasnoval in razvil skupaj s Srđanom Tunićem. Predavatelj je srečanje, namenjeno raziskovanju soustvarjanja razstavnega projekta, izvedel že večkrat in z najrazličnejšimi skupinami udeležencev, vse od akademskih pa do manj formalnih skupin. Mentorsko delo bo potekalo v angleškem jeziku. Uvodni predstavitvi bosta sledili dve delavnici:

Evalvacija razstave
Petek, 27. oktober 2017, +MSUM in Projektna soba SCCA

Udeleženci delavnice bodo skupaj obiskali izbrano razstavo sodobne umetnosti. Sledila bo evalvacija, a namesto “merjenja” razstave bo delavnica poskušala ustvariti odprt prostor za kritično razmišljanje, razpravo in izmenjavo misli. Evalvacija bo zahtevala individualno delo in razmislek vsakega od udeležencev.

Igra vlog
Sobota, 28. oktober 2017, Projektna soba SCCA

Udeleženci, ki bodo razdeljeni v dve skupini, bodo v igri vlog raziskovali medsebojno sodelovanje med umetnikom in kuratorjem, spoštovanje različnih položajev in profesionalne integritete ter pomen zdrave komunikacije.

Delavnica Kdo se boji kuratorja?, Projektna soba SCCA, 2017. Foto: arhiv SCCA-Ljubljana.

Delavnica Kdo se boji kuratorja?, Projektna soba SCCA, 2017. Foto: arhiv SCCA-Ljubljana.

Ars Kozara in Kustosiranje, 2015. Foto: arhiv Andreja Berete.


Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša®, +MSUM – Muzej sodobne umetnosti Metelkova, 19. oktober 2017–18. februar 2018. Vodstvo po razstavi: Adela Železnik. (Foto: arhiv SCCA-Ljubljana)

Delavnica Evalvacija razstave, petek, 27. oktober 2017, +MSUM in Projektna soba SCCA. (Foto: arhiv SCCA-Ljubljana)

Delavnica Igra vlog, sobota, 28. oktober 2017, Projektna soba SCCA. Foto: arhiv SCCA-Ljubljana.


Andrej Bereta (1970) je kurator, umetnostni zgodovinar in kulturni podjetnik. Je soustanovitelj društva ARTIKAL v Beogradu. Leta 2011 je s Srđanom Tunićem konceptualiziral projekt Kustosiranje/ About and around curating, izobraževalni in raziskovalni kuratorski projekt, ki temelji na ideji vseživljenjskega učenja. Kustosiranje je javni neprofitni program, odprt za ustvarjalne posameznike s področja umetnosti in kulture, ki se ukvarja s temami sodobnih kuratorskih praks, tehnologijo priprave in izvedbe neodvisnega razstavnega projekta ter izobraževanjem in podpiranjem proaktivnega odnosa mladih prihodnjih kuratorjev. Od leta 2014 je kurator laboratorija umetnosti v naravi ArsKozara, mednarodnega AiR programa na planini Kozara (BiH). Leta 2013 je s Srđanom Tunićem deloval kot direktor festivala za vizualne umetnosti Mikser. Leta 2008 je soustvaril projekt ARTUR – kulturna tura za osebe z oviranostmi. Je soustvarjalec in udeleženec Kreativnega mentorstva in predavatelj vizualnih umetnosti na Neodvisni univerzi v Banjaluki (BiH).


Delavnici pripravlja Svet umetnosti/SCCA–Ljubljana. Program podpirata Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in Sklad Roberto Cimetta. Delavnici sta del projekta Svet okoli nas, ki ga podpira Zaklada Kultura nova v okviru programskega področja razvoja skupnih platform v JV Evropi.

Scroll up