Andrzej Szczerski: Kuratorstvo in pomembnost umetnine

by

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 14

Serija javnih predavanj o kuratorski in institucionalni praksi

Četrtek, 12. 4. 2012, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Delo kustosov pogosto vidimo kot nekakšno podporo umetnosti in družbi, ki poskuša zapolniti vrzel med umetnikom in občinstvom. Kustosi so zato prisiljeni v prevajanje umetnin v jasna sporočila, relevantna za trenutno socialno in politično življenje. Tovrstna drža zlahka vodi k poenostavljanju razstav, ki utegnejo postati preveč odvisne od trenutne intelektualne mode in obče sprejete kot pomembne za družbo. Takšno stališče pa najpogosteje vodi k poudarjanju političnega aspekta umetnine, še posebej, če se umetnosti pripisuje ključno vlogo na prehodu iz totalitarne preteklosti v demokratično prihodnost. Sam bi rad, prav nasprotno, razumel razstavo kot obliko izražanja, ki jo tvorijo in določajo umetnine s svojimi specifičnimi lastnostmi. Razstave se potemtakem lahko nanašajo na umetnostnozgodovinske pojme, kot so ”forma”, ”simbol”, ”ikonografija”. Ključ za postavitev razstav je lahko že sama pojavnost umetnin, ki jih je moč razumeti zgolj na podlagi njihovih avtonomnih lastnosti. Pri tem pa pozicija kustosa ne izgubi svoje kritičnosti, gledalca tudi ne postavi v pasivno vlogo, ampak mu ravno omogoča dialog z razstavljenimi umetninami.

Predavanje bo ponazorjeno s primeri z dveh razstav: Modernizacije 1918–1939. Popolna prihodnost v Muzeju umentosti v Łódźu (2010), ki sem jo sam kuriral, in Moč fantazije. moderna in sodobna poljska umetnostv BOZAR Bruselj (2011), pri kateri sem bil so-kustos.

Predavanje bo v angleškem jeziku.


Predavatelj

Andrzej SzczerskiAndrzej Szczerski
Profesor na Inštitutu za umetnostno zgodovino (Jagiellonian Univerza v Krakovu) in vodja podiplomskega študija za kuratorstvo. Bil je gostujoči predavatelj na Goethe Univerzi v Frankfurtu (2003) in St. Andrews Univerzi (2004). Je avtor več knjig, med drugim: Patterns of Identity. The Reception of British Art in Central Europe c. 1900 (Krakov, 2002) in Modernizations. Art and Architecture in the new states of Central Eastern Europe 1918–1939 (Łódź, 2010). Bil je sourednik The Mousetrap Book. On dealing with art institutions in contemporary curatorial practice (Gdańsk – Frankfurt, 2007). Leta 2010 je kuriral razstavo Modernizations 1918–1939. The Future Perfect v Muzeju Sztuki (Muzej umetnosti) v Łódźu in bil leta 2011 so-kustos razstave v Palais des Beaux-Arts BOZAR v Bruslju The Power of Fantasy. Modern and Contemporary Art from Poland. Trenutno je predsednik poljske sekcije AICE.


Predavanje je podprto v obliki dotacije po programu Vseživljenjsko učenje (partnerstvo Leonardo da Vinci).


Povezavi:

predavnje Andrzeja Szczerskega

Scroll up