Na poti k sodelovanju

Svet umetnosti, šola za kustose in kritike sodobne umetnostiZavod za sodobno umetnost SCCA–Ljubljana (SU)
in
Magistrski študij likovnih umetnosti, Akademija za umetnost in oblikovanje St. Joost (AKV/St. Joost)
in
Drugostopenjski magistrski študijski program umetnostna zgodovina, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani (sodeluje le pri pregledu ljubljanskega umetnostnega prizorišča) (FF)

Od avgusta 2012, obisk študentov AKV/St. Joost v Ljubljani aprila 2013


Sodelovanje je zastavljeno eksperimentalno in z omejenim delovnim časom. Upošteva razlike in raznolikost umetniških in kuratorskih praks, kulturnih kontekstov in družbenih situacij.

Naš namen je skupinsko delo; v parih ali manjših skupinah. Na koncu delovnega tedna bo javna predstavitev rezultatov sodelovanja, oblika predstavitve pa je zaenkrat povsem poljubna. Ne zanimajo nas dobri ali slabi rezultati, uspeh ali neuspeh. Ponuditi želimo vpogled v sam proces dela.


 1. EKIPA
 2. PRIPRAVE IN ZAČETEK
 3. KONCEPTI ALI NALOGE (FOKUS SODELOVANJA)
 4. FOTOGALERIJA
 5. VIDEO
 6. URNIK


EKIPA

Svet umetnosti (SU):
Tečajniki: Maja Alibegović, Maja Antončič, Lenka Đorojević, Jasna Jernejšek, Miha Kelemina, Nina Skumavc, Denis Volk
Vodja SU: Saša Nabergoj
Mentorja: Miran Mohar, Nevenka Šivavec
Svetovalka: Barbara Borčić
Koordinatorica: Simona Žvanut

Magistrski študij likovnih umetnosti, Akademija za umetnost in oblikovanje St. Joost (AKV / St. Joost):
Študentje: Erik Boker, Una Bjork Sigurðardóttir, Giorgos Kontis, Daan Gielis, Eleni Elgogou, Tramaine de Senna, Gijs van Lith, Derek van der Vinne, Soo Hie Kim
Profesorji: Thomas Bakker, Marjolijn Dijkman, Erik Hagoort, Bas van den Hurk, George Korsmit
Koordinatorica: Miriam Bestebreurtje

Drugostopenjski magistrski študijski program umetnostna zgodovina, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani
9 študentov
Mentorici: Saša Nabergoj, Rebeka Vidrih, asist. dr.PRIPRAVE IN ZAČETEK

 1. Izmenjava portfolijev: da se vzbudi in delno poteši osnovno radovednost, zve nekaj o kulturnih kontekstih, področjih dela in zanimanja.
 2. Skype srečanja: izmenjava skype naslovov; vsak študent ima nalogo, da za prvi vtis vsaj dvakrat stopi v kontakt z enim ali dvema kolegoma iz druge skupine.
 3. Študenti/kustosi SU pripravljajo svojo končno razstavo (odprtje 4. aprila 2013).
  Študenti/umetniki St. Joost bodo lahko temu sledili preko tedenskih poročil o aktualnem dogajanju, srečevanju z umetniki, razvoju koncepta in postavljanju razstave itn., ki jih bodo študenti SU objavljali na skypu, blogu in spletnih straneh ali pošiljali po elektronski pošti.
 4. Mentorja in vodja šole SU so za študente St. Joost pripravili izbor besedil, ki naj bi jih vsaj delno seznanila s kontekstom ljubljanske umetnostne scene in bi tako lažje razumeli dela na razstavi. Ta literatura jim lahko pomaga tudi pri dekodiranju lokalnih značilnosti in mednarodnih razsežnosti tukajšnje umetniške prakse in dogajanja.


KONCEPTI ALI NALOGE (FOKUS SODELOVANJA)


A: Ekstra
Razstava “4. 4.” se osredotoča na novo produkcijo avtorjev, pretežno študentov in diplomantov ljubljanske ALUO ter nekaterih drugih umetniških šol. Koncept razstave temelji na celoletnem raziskovanju in obiskovanju ateljejev umetnikov in umetnic. Naše izhodišče za povezovanje umetnikov – tistih ki sodelujejo na razstavi in gostujočih z akademije St. Joost – je njihov (vsaj delno) podoben položaj in situacija, s katero se trenutno soočajo (čas prehoda iz stabilnega in trdnega okolja izobraževalnega sistema v negotovo realnost sveta umetnosti). Vezni člen med njimi bodo študenti/kustosi SU, saj zelo dobro poznajo umetnike, ki so jih povabili k sodelovanju na razstavi, prav tako pa so se v preteklih mesecih seznanjali z delom študentov/umetnikov z akademije St. Joost. Ti bodo tako imeli izjemno priložnost, da pobližje spoznajo umetnostno sceno v Ljubljani, kar utegne pripeljati do prihodnjih sodelovanj med vsemi udeleženci tega programa – to pa je tudi osrednja tema razstave “4. 4”.

Naloge za študente: študenti SU pripravijo seznam umetnikov, ki želijo sodelovati s študenti/ umetniki St. Joost. Ti si nato med seboj izmenjajo portfolije, da se lahko vnaprej pripravijo na srečanje.


B: Pogled drugega
Študenti St. Joost, SU in FF bodo razpravljali o konceptu, pripravljanju in postavitvi razstave, prediskutirali bodo evalvacijo razstave in spregovorili o vsakem posamičnem umetniškem delu. Nadejamo se, da bodo na to dobro pripravljeni. Študenti St. Joost bodo namreč preko tedenskih poročil SU-jevcev lahko sledili koncipiranju razstave, tako da bodo dobro poznali ozadje procesa. Tako študenti St. Joost kot FF pa bodo preko branja izbranih besedil dobili vpogled tudi v sam kontekst ljubljanske umetnostne scene. Diskusije bodo za kustose razstave dobrodošel izziv, preizkusili se bojo v odgovarjanju na vprašanja, kritike in komentarje – hkrati pa bodo deležni tudi pogleda drugega na svoje kuratorsko delo.


Reader: International Contemporary Art Network:

 • Rastko Močnik, East!, East Art Map (ed. IRWIN), London, 2006.
 • Inke Arns, Sylvia Sasse, Subversive Affirmation. On Mimesis as Strategy of Resistance, East Art Map (ed. IRWIN), London, 2006.


Tedenska poročila:

 


Pregled ljubljanske umetnostne scene
Zelo pomemben del programa so bili tudi dvodnevni obiski posameznih ljubljanskih galerij: od pomembnejših javnih institucij do prodajnih galerij in neodvisnih, alternativnih prostorov. Srečali smo se s posameznimi kustosi, ki so nam predstavili koncept in razstavni program galerije.
Naloga: urnik obiskov, opremljen s kratkimi predstavitvami galerij, so pripravili študentje FF, oblikovala Adrijana Petrič.
Mentorica: Saša Nabergoj.

Pregled ljubljanske umetnostne scene (pdf, 15 MB)


Ob zaključku
Študenti akademije St. Joost so imeli nalogo, da pripravijo kritični pregled, izjavo ali komentar na razstavo študentov SU v poljubni obliki, na primer kot pisni prispevek, video esej, sliko, risbo.

Feedback Notes for WofA Curators (pdf, 16 MB)

Poročilo o enotedenskem gostovanju nizozemskih umetnikov, študentov in profesorjev v Ljubljani: Nina Skumavc, Breda v Ljubljani.FOTOGALERIJAVIDEO

Pasting of an Artwork, projekt Une Bjork Sigurðardóttir, pri lepljenju so sodelovale še: Lenka Đorojević, Jasna Jernejšek, Nika Rupnik, video: Jasna Jernejšek.URNIK
Program je namenjen študentom St. Joost, SU in FF, razen javnega predavanja (Erik Hagoort, 9. april, 2013) in predstavitve sodelovanja študentov St. Joost & SU, Projektna soba SCCA–Ljubljana (12. april, 2013).

četrtek,
4. april, 2013
20.00 Odprtje razstave “4. 4.”, Galerija Škuc, Stari trg 21
Petek,
5. april, 2013
10.00–18.00 Pregled ljubljanskega umetnostnega prizorišča s študenti FF, srečanja s kustosi
sobota,
6. april, 2013
Pregled ljubljanskega umetnostnega prizorišča s študenti FF, predstavitve posameznih galerij v izvedbi študentov FF
nedelja,
7. april, 2013
Samostojni obisk (študentov St. Joost & FF) razstave “4. 4.”, Galerija Škuc
ponedeljek,
8. april, 2013
11.00–12.00 Predstavitev Galerije Škuc, Vladimir Vidmar
12.00–13.00 Pogovor študentov St. Joost, SU in FF o razstavi “4. 4.”, Galerija Škuc
13.00–15.00 Vodstvo študentov/kustosov SU po razstavi “4. 4.”, sledi pogovor
torek,
9. april, 2013
10.00–12.00 Predstavitev SCCA, Projektna soba, SCCA–Ljubljana, Metelkova 6
12.00 Začetek delovnega tedna študentov St. Joost & SU
19.00 Erik Hagoort, Diagonalna recipročnost. Srečevanje kot umetniška praksa, javno predavanje, Galerija Škuc, Stari trg 21
sreda,
10. april, 2013
10.00–18.00 Delo v skupini, Projektna soba, SCCA–Ljubljana
četrtek,
11. april, 2013
10.00–18.00 George Korsmit, O organizacijski iniciativi Rainbow Soul Club
11.30–18.00 Delo v skupini, Projektna soba, SCCA–Ljubljana
petek,
12. april, 2013
10.00–18.00 Delo v skupini, Projektna soba, SCCA–Ljubljana
19.00 Javna predstavitev sodelovanja študentov St. Joost in SU, Projektna soba, SCCA–Ljubljana