Branislav Dimitrijević: interpretiranje in situiranje sodobne umetnosti: Opazovanje, participacija, motivacija, raziskovanje in empatija

by

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Letnik 14

Delavnica iz pisanja o sodobni umetnosti

Petek in sobota, 18. in 19. 5. 2012
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Prijav ne sprejemamo več.


Branislav Dimitrijević bo v uvodnem predavanju razmišljal o svetu sodobne umetnosti, ki ga dandanes zaznamujejo tranzicijski prostori in družbe, mobilnost, menjava, neposredno udejstvovanje. Dotaknil se bo številnih vprašanj: kaj pomeni, da vprašanje ”Kaj je umetnost?” zamenjuje vprašanje ”Kaj lahko z umetnostjo storimo?”. Ali je slavljenje (resnične) izkušnje na račun interpretacije simptom sodobne umetnosti? Kakšno stališče naj zavzamemo v takšnih okoliščinah? Potujemo zato, da bi prišli do novih izkušenj, ali zato, da se ne bi oprijemali starih? Katero pozicijo zavzemamo v tem tranzicijskem stanju? Na kakšen način ustvarjamo smisel v tem “vse gre/vse se premika” stanju? Govoril bo o pojmih, ki so med seboj tako nepovezani, tako konfliktni, kakor so empatija in smeh, cinizem in naivnost, opazovanje in interpretacija, humanitarni pogled in etnografski pogled, trdna dejstva in fleksibilne idiosinkrazije, malo pa tudi o nogometu in socializmu.
Udeleženci delavnice bodo morali na dodeljeno/izbrano temo do sobote napisati tekst, ki ga bodo kratko predstavili in zagovarjali v soboto. Nato bo sledila diskusija in evaluacija.

Delavnica bo potekala v srbskem jeziku.

Več o delavnici


MENTOR

Branislav DimitrijevićBranislav Dimitrijević (1967)
Je umetnostni zgodovinar, kritik in kustos, vodja oddelka za izobraževanje in dokumentacijo v Centru za sodobno umetnost – Beograd. Diplomiral je iz umetnostne zgodovine na univerzi v Beogradu in leta 1995 magistriral iz zgodovine in teorije umetnosti na univerzi v Kentu pri profesorju Stephenu Bannu.
Objavlja tekste o sodobni umetnosti in politiki v Srbiji v lokalnih in mednarodnih časopisih in katalogih. Leta 1996 je uredil knjigo o interpretaciji popularnih podob Pop Vision. Piše eseje za kataloge umetnikov, mdr. Zorana Naskovskega, Milice Tomić, Zdravka Joksimović, pRT.
Z Branislavo Andjelković je bil kustos številnih razstav in urednik katalogov: mdr. Soba s mapama (1995), Ubistvo1 (1997), Lepota i teror (1998) in Overground (1998). Je eden od ustanoviteljev Škole za istoriju i teoriju umetnosti v Centru za savremenu umetnost – Beograd.
Od leta 1999 predava o konceptualni umetnosti in razbiranju podobe. Predaval je tudi na Filozofski fakulteti v Beogradu in Michaelis School for Arts v Cape Townu. Sodeloval je na konferencah in diskusijah v Canteburyju, Stockholmu, Innsbrucku, Ljubljani, Skopju, Oslu …


URNIK

Petek, 18. 5. 2012:
11.00–14.00: Uvodno predavanje Branislava Dimitrijevića
16.00–18.00: Razdelitev nalog udeležencem delavnice: vsak udeleženec delavnice bo moral na izbrano/dodeljeno temo do naslednjega dne napisati tekst (min. 1800 znakov).

Sobota, 19. 5. 2012:
10.00–13.00: Predstavitve tekstov (10 min. na posamičen tekst), diskusija, evaluacija


PRIJAVA

Izpolnjeno elektronsko prijavnico pošljite na elektronski naslov: svetumetnosti@scca-ljubljana.si ali poštni naslov ali prinesite osebno: Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana

Cena delavnice je: za posameznike 20 € in za institucije 30 €.
(cena vključuje DDV). Kotizacijo je potrebno poravnati vnaprej in dokazilo predložiti pred začetkom delavnice. Kotizacij ne vračamo.

Število mest je omejeno na štiri udeležence.

Zadnji rok za prijavo podaljšan: 16. 5. 2012
(prijave bomo sprejemali do zapolnitve mest)


KONTAKT

Zavod SCCA-Ljubljana (uradne ure: 10.00–13.00)
Kontaktni osebi: Simona Žvanut in Saša Nabergoj
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
tel.: (01) 431 83 85
e-mail: svetumetnosti@scca-ljubljana.si

Scroll up