Branislav Dimitrijević: Everything Is Gonna Be: Katarina Zdjelar in Zoran Todorović na 53. Beneškem bienalu

by

Laboratorij kuratorskih praks
2008/2009
Letnik 12

Predavanja Kuratorske prakse 3

Četrtek, 14. 5. 2009, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Srbski paviljon na 53. Beneškem bienalu želi postati prostor dialoga med dvema doslej nepovezanima umetniškima projektoma. Kljub temu da sta Zoran Todorović (Beograd, 1965) in Katarina Zdjelar (Beograd, 1979) umetnika različnih generacij, drž in filozofij, ju druži skupna točka. Oba trdita, da je umetnik svobodni posrednik v prostoru socialnega delovanja in da umetniška subjektivnost vznikne le v trenjih sveta, ki ga konstruira socialni material. Druži ju vztrajnost pri prepoznavanju tistega, kar imenujemo sodobna umetnost v mreži socialnih struktur in osebnih uporov, njuno skupno prepričanje pa se razvija v različnih smereh.

Dimitrijevićevo predavanje bo predstavilo letošnji srbski projekt za Beneški bienale in o njem spregovorilo v kontekstu prejšnjih srbskih predstavitev v Benetkah.


Branislav DimitrijevićBranislav Dimitrijević (1967) je umetnostni zgodovinar, kritik, kustos in predavatelj. Je predavatelj na Šoli za umetnost in oblikovanje (VSLPUb) v Beogradu in kurator v beograjskem Muzeju sodobne umetnosti. Diplomiral je iz umetnostne zgodovine na Univerzi v Beogradu in leta 1995 magistriral iz zgodovine in teorije umetnosti na Univerzi v Kentu. Njegova doktorska teza nosi naslov Potrošniška kultura v socialistični Jugoslaviji. Z Branislavo Andjelković in Branimirom Stojanovićem je soustanovil neodvisni izobraževalni projekt Šola za zgodovino in teorijo podob v Beogradu. Objavlja tekste o sodobni umetnosti, teoriji umetnosti, vizualni kulturi in filmu.

Scroll up