Curating–In–Depth: mednarodni projekt mreženja Slovenija-Filipini-Hrvaška

by

3.–16. 5. 2015
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


SCCA–Ljubljana s partnerji prejel podporo Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe, 4 izdaja (2014–2015)

Z veseljem naznanjamo, da je naš projekt Curating–In–Depth eden od treh, ki je prejel podporo Asia-Europe Foundation (ASEF) s partnerjema Arts Network Asia (ANA) in European network Trans Europe Halles (TEH) v četrti izdaji Creative Encounters: Cultural Partnerships between Asia and Europe.

Curating–In–Depth, ki ga pripravljamo SCCA–Ljubljana/Svet umetnosti, Planting Rice s Filipinov in Kurziv s Hrvaške, je inkubacijski projekt med nevladnimi organizacijami iz Evrope in Azije, ki stremijo k razvoju kuratorskega izobraževanja. Projekt povezuje pobude v polju kuratorskih praks in produkciji razstav vizualne umetnosti, ki ubirajo soroden pristop (kuriranje, ki izhaja s poglobljene raziskave), vendar so zakoreninjene v različnih kulturnih in umetniških okoljih. Skupaj se poskušamo odzvati na pojav “kuratorjev padalcev”, ki se zanašajo na minimalno sodelovanje in v novem kulturnem okolju zanemarjajo politike kulturne reprezentacije. Delimo tudi mnenje, da se morajo sodobna vizualna umetnost ter kuratorske in kritiške prakse globlje povezovati s kontekstom.
Pričakujemo, da bomo preko mobilnosti za kuratorje in kulturne delavce med Filipini, Slovenijo in Hrvaško povečali znanje o teh kulturnih prizoriščih in razvili prakso odgovornosti v medkulturnih izmenjavah in medkulturnem kuratorstvu.

Prvi del program bo potekal v Ljubljani in Zagrebu od 3. do 16. maja 2015 ter bo vključeval pogovore z umetniki, predavanja, video večere in druge načine predstavitve, strukturirane z namero dvigovanja zavedanja, da je sodobna umetniška praksa medij za medkulturni dialog, ki presega kulturne in družbene meje. Drugi del programa pa se bo odvijal od 27. julija do 8. avgusta 2015 v Manili.

VEČ O PROJETKU

Scroll up