Daniel Morgenthaler: Kuratorstvo? Koratorstvo!

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 16 | Niz javnih predavanj


Četrtek, 9. februar 2017, ob 18. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, LjubljanaV četrtek, 9. februarja 2017, vas ob 18. uri vljudno vabimo v Projektno sobo SCCA na predavanje Kuratorstvo? Koratorstvo! švicarskega kuratorja in pisca Daniela Morgenthalerja.

O predavanju

Da bi si bolje zapomnili svoje govore, so antični grški in rimski govorniki posamezne dele govora naselili v različne sobe imaginarne ali obstoječe arhitekture. Medtem ko so govorili, so se počasi premikali skozi namišljeno arhitekturo (podobno kot pri sprehodu po digitalnih arhitekturah računalniških iger), med potjo so razbirali vsebino in korakali proti izhodu – sklepu svojega govora. Kuratorji običajno ne delujemo znotraj namišljenih arhitektur, kvečjemu digitalnih. Pa vendar morda obstajajo paralele med načinom priprave na govor po metodi loci in organizacijo razstave v med sabo sledečih si sobah razstavnega prostora. Na ta način je tudi pripravo razstav mogoče razumeti kot svojevrstno mnemotehniko, se pravi postavljanja vsebin v različne sobe skladno z logiko ali retoriko posameznih tem.

Česa se lahko kuratorji in kuratorke naučijo od govornikov, tako antičnih kot sodobnih? Ali so morda razstave sodobne umetnosti bolj kot orodje memoriranja, ki je vsekakor predmet historičnih muzejev, v resnici orodje mnemoriranja? So razstave prostor razmišljanja o umetnosti, premisleka o umetnosti s tendencami po memoriranju? Literarno teorijo (pre)pogosto apliciramo na področje umetnosti. Lahko omenjene principe retorike apliciramo tudi na kuriranje? Na predavanju bo Daniel Morgenthaler o teh in podobnih vprašanjih razpravljal glede na kontekst svojih preteklih in prihodnjih razstav razstavnega prizorišča Helmhaus Zürich.

 

!Mediengruppe Bitnik, Dostava za g. Assanga, Helmhaus Zürich, 2014 Replika pisarne Juliana Assanga na ekvadorski ambasadi v Londonu. Foto: FBM Studio.


Daniel Morgenthaler. Foto: Raisa Durandi.Daniel Morgenthaler (1978) je v Zürichu in Sheffieldu študiral angleščino, nemščino in filozofijo. Od leta 2011 je kot kurator zaposlen v Helmhaus Zürich, kjer je med drugim kuriral razstave Talk to the Hand (2013), !Mediengruppe Bitnik – Delivery for Mr. Assange/Christian Waldvogel – unknown (2014), Asia Andrzejka Naveen – Mas cerca/De La Fuente Oscar De Franco – Bluecore (2015). Kot neodvisni avtor sodeluje pri pripravi in izdaji razstavnih katalogov, revij in časopisov, kot na primer Kunstbulletin, Züritipp in Apartamento. V sklopu magistrskih programov poučuje na Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK). Skupaj s kritičarko in kuratorko Aoife Rosenmeyer in podporo Pro Helvetie je leta 2014 v Švici ustanovil program delavnic kritiškega pisanja Crritic! (Foto: Raisa Durandi).


Fotografije s predavanja: arhiv SCCA-Ljubljana


Predavanje pripravlja Svet umetnosti/SCCA–Ljubljana. Program podpirata Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in Veleposlaništvo Švice.

Scroll up