Dve razstavi udeleženk šole Svet umetnosti

by

Ta teden se odpirata kar dve razstavi, ki ju pripravljata udeleženki šole Svet umetnosti Katarina Stopar in Petra Bole.

Brina Ivanetič: Telo in nič
Zgodovinski atrij Mestne hiše, Ljubljana, 9. 3. – 3. 4. 2016

Petra Bole: Sodobni umetniški nakit
Zavod za kiparstvo, Ljubljana, otvoritev 10. 3. 2016


V sredo, 9. marca, ob 18. uri vabljeni v Zgodovinski atrij Mestne hiše na odprtje razstavnega projekta Telo in nič umetnice Brine Ivanetič, ki ga kurira Katarina Stopar.

Brina Ivanetič, Telo in nič

Osnovna premisa razstavnega projekta Telo in nič je prisotnost človekove odsotnosti. To je mogoče zgolj misliti, umetnica pa jo zajema preko teme spanca in smrti. Prvi predstavlja prostor mentalnega pobega brez fizičnih omejitev, smrt pa je zreducirana na prostor rituala, ki se v želji po udobju izmika pogledu na obolelo ali zamrlo telo. Tudi Ivanetič se je tovrstnim vprašanjem približala s precejšnjo mero distance, saj je svoj razstavni projekt gradila na že obstoječih družbenih predpostavkah in na materialu, ki ga je z umetniškim posegom spremenila v potencialni prostor obiskovalčeve refleksije.

V četrtek, 10. marca 2016, ob 19. uri pa vabljeni še v Galerijo Zavoda za kiparstvo na odprtje razstave Sodobni umetniški nakit umetnice Petre Bole, ki jo prav tako kurira Katarina Stopar.

Petra Bole, Sodobni umetniški nakit

Petra Bole razmišljanja in spoznanja, ki so nastala pri njeni doktorski nalogi Nakit kot umetnost, prenaša v vizualno podobo. Pri tem se osredotoča na obravnavo nakita kot umetnosti in utemeljuje pojem umetniškega nakita. Osnovno vodilo razstave je, da nakit v določenem času in zaradi različnih vzrokov vstopi v svet umetnosti in postane njen del. Takšen nakit obravnavamo kot umetnost, ki ga dokazujemo preko obravnave umetniškega nakita in njegovih praks z različnih vidikov razumevanja relevantnih teorij umetnosti, razmejitve do utilitarnosti, narativnosti, fenomenoloških zaznav telesa in prostora ter interdisciplinarnega povezovanja z drugimi polji umetnosti.

Scroll up