Eda Čufer: Poklic dramaturg, kustos, urednik

by

Laboratorij kuratorskih praks
2008/2009
Letnik 12

Predavanje

Sreda, 10. 12. 2008, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


V sredo, 10. decembra 2008, je v sklopu Laboratorija kuratorskih praks 2008/09 v Projektni sobi SCCA potekalo dobro obiskano predavanje Ede Čufer z naslovom Poklic dramaturg, kustos urednik.

Dramaturginja, kuratorica in publicistka Eda Čufer se je ob enem svojih redkih obiskov v Ljubljani posvetila predvsem vprašanju historizacije in premisleka o določenih poklicih v kulturi. Izhajajoč iz osebnih izkušenj, je predavanje na podlagi primerov skušalo artikulirati podobnosti in razlike med poklicnima praksama kustosa in dramaturga, ni pa se dotaknilo vprašanj dela urednika. Predavateljica je posebej izpostavila pomen obeh poklicev pri ustvarjanju dialoga med sodelujočimi pri projektu.

Predavanje je skušalo povezati več miselnih sklopov, vendar pa so se morda najzanimivejša vprašanja zastavila v okviru debate, ki je sledila. Jasno se je izpostavila razlika v razmišljanju in delovanju kuratorskih in dramaturških praks pred in po letu 1989.

Petja Grafenauer


Eda ČuferEda Čufer je dramaturginja, kustosinja in publicistka. Njeni teksti o gledališču, plesu, likovni umetnosti, kulturi in politiki so bili objavljeni v številnih publikacijah doma in v tujini. V 80. letih je kot dramaturginja sodelovala z režiserjem Draganom Živadinovim, leta 1983 je bila soustanoviteljica gledališke skupine Gledališče sester Scipion Nasice. V 90. letih je kot dramaturginja sodelovala s koregrafom Iztokom Kovačem in njegovo plesno skupino En-Knap in z režiserjem Markom Peljhanom v okviru delovanja Projekta Atol. Med leti 1991 in 1999 je kot dramaturginja sodelovala s skupino Irwin pri projektih, ki so se ukvarjali z novim razumevanjem odnosa med Zahodom in Vzhodom v obdobju post-socializma. V okviru teh projektov je bila urednica številnih knjig in katalogov: NSK Moscow Embassy: How the East Sees the East, 1992; Transnacionala: Highway Collisions Between East and West at the Crossroads of Art, 2000; Interpol: The Art Exhibition Which Divided East and West, 2001. Bila je so-kustosinja razstav: In Search of Balkania, Neue Galerie, Graz, Avstrija, 2002 in Call me Istanbul, ZKM, Karlsruhe, Nemčija, 2004 (obe skupaj z Rogerjem Conoverjem in Petrom Weiblom). Trenutno je štipendistka Andy Warhol sklada in pripravlja knjigo o esejev o sodobni umetnosti, pri zavodu Emanat pa je v pripravi izdaja daljšega eseja o plesni notaciji Zapisovanje gibanja.

Scroll up