Eda Čufer: Poklic dramaturg, kustos, urednik

by

Laboratorij kuratorskih praks
2008/2009
Letnik 12

Predavanja

Sreda, 10. 12. 2008, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Predavanje Poklic dramaturg, kustos, urednik bo skušalo artikulirati podobnosti in razlike med temi poklicnimi praksami, analizirati njihov pomen v oblikovanju polja sodobne kulturne produkcije in definirati spremembe, ki jih v te prakse vnašajo novi ekonomski, politični, tehnološki in kulturni pogoji po letu 1989.

Posebna pozornost bo posvečena refleksiji vzrokov vse bolj ekspanzivne vloge kustosa, oziroma ideologijam in praksam sodobnega “kuratorstva”.


Eda ČuferEda Čufer je dramaturginja, kustosinja in publicistka. Njeni teksti o gledališču, plesu, likovni umetnosti, kulturi in politiki so bili objavljeni v številnih publikacijah doma in v tujini. V 80. letih je kot dramaturginja sodelovala z režiserjem Draganom Živadinovim, leta 1983 je bila soustanoviteljica gledališke skupine Gledališče sester Scipion Nasice. V 90. letih je kot dramaturginja sodelovala s koregrafom Iztokom Kovačem in njegovo plesno skupino En-Knap in z režiserjem Markom Peljhanom v okviru delovanja Projekta Atol. Med leti 1991 in 1999 je kot dramaturginja sodelovala s skupino Irwin pri projektih, ki so se ukvarjali z novim razumevanjem odnosa med Zahodom in Vzhodom v obdobju post-socializma. V okviru teh projektov je bila urednica številnih knjig in katalogov: NSK Moscow Embassy: How the East Sees the East, 1992; Transnacionala: Highway Collisions Between East and West at the Crossroads of Art, 2000; Interpol: The Art Exhibition Which Divided East and West, 2001. Bila je so-kustosinja razstav: In Search of Balkania, Neue Galerie, Graz, Avstrija, 2002 in Call me Istanbul, ZKM, Karlsruhe, Nemčija, 2004 (obe skupaj z Rogerjem Conoverjem in Petrom Weiblom). Trenutno je štipendistka Andy Warhol sklada in pripravlja knjigo o esejev o sodobni umetnosti, pri zavodu Emanat pa je v pripravi izdaja daljšega eseja o plesni notaciji Zapisovanje gibanja.

Scroll up