Fouad Asfour: Odučiti se pisanja o umetnosti

by

Svet umetnosti | Leto 16 | Niz javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?


Sreda, 7. december 2016, 16.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, LjubljanaV decembru bomo s predavanjem Fouada Asfourja sklenili niz letošnjih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?, v katerem smo z vabljenimi teoretiki in kritiki sodobne umetnosti premišljali o aktualni vlogi in statusu kritiškega pisanja na področju vizualne umetnosti in kulture.

O predavanju

Pisanje o umetnosti se giblje med različnimi prostori objavljanja in diskurzivnimi polji. Po vsem svetu pa diskurz o umetnosti deluje v zapleteni in nestalni napetosti med umetnostnim trgom ter sodobnimi umetniškimi in razstavnimi praksami. To zahteva kritično refleksijo o diskurzih “globalizirane umetnosti“, kot tudi refleksijo, osredotočeno na odnos med pisanjem o umetnosti in umetnostnim izobraževanjem.

Moje predavanje prevprašuje pogoje pisanja o umetnosti s kritičnim razmislekom o kolonialni oblastni matrici v umetnostnem izobraževanju. S primeri iz sodobne umetnosti zagovarjam, da mora neubogljivo telo pisca postati vidno prek spremembe tona, jezikoslovne gverile (maroški pisatelj Mohamed Khair-Eddine) in jezikovnega terorizma (čikana feministka in queer teoretičarka Gloria Anzaldua).


Fouad AsfourFouad Asfour je pisec, urednik in jezikoslovec, ki prek sodelovalnih okvirov deluje pri publikacijah, razstavah in projektih umetniških izmenjav. Delal je za različne umetniške ustanove in raziskovalne projekte, bil je del projekta revij documenta 12 in je član umetniškega kolektiva Dead Revolutionaries Club. Leta 2011 je osnoval neodvisni založniški projekt Pole Pole Press in soustanovil samoorganiziran štipendijski sklad Thekgo Bursary, ki zdaj sodeluje s Canon Collins Trust. Magistriral je iz jezikoslovja na dunajski univerzi, trenutno pa končuje magisterij iz ustvarjalnega pisanja na Rhodes University (Republika Južna Afrika). Asfour je dobitnik delovne štipendije nagrade Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2008.


Fotografije s predavanja: arhiv SCCA-Ljubljana


Predavanje je del niza javnih predavanj Kako kritično je stanje kritiškega pisanja?, ki ga pripravljata Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo in SCCA–Ljubljana s podporo MG+MSUM.

Svet umetnosti / World of Art    Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo       MG+MSUM

Program podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Erste sklad in Goethe Institut Ljubljana.

Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo Erste sklad Goethe Institut

Scroll up