Gostujoči umetnik Mircea Nicolae

by

Laboratorij kuratorskih praks 2007/2008 vabi na javno predstavitev

Mircea Nicolae
Gostujoči umetnik zaključnega projekta Destinacija: Metelkova
17. junij 2008 ob 20.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Predstavitev gostujočega umetnika je del zaključnega projekta Laboratorija SU z naslovom Destinacija: Metelkova, znotraj katerega letošnji udeleženci na Metelkovi med 27. majem in 27. junijem gostijo mladega romunskega umetnika Mirceo Nicolae. Otvoritev končne razstave bo v Galeriji Alkatraz v petek, 27. junija 2008 ob 21. uri.

Predstavitev umetnika so pripravili udeleženci letošnjega Laboratorija kuratorskih praks: Nataša Bodrožić, Petra Milič, Teja Rot, Jernej Škof in Vanja Žanko.

Mirce Nicolae je na dogodku v Projektni sobi SCCA-Ljubljana predstavil svoje dosedanje umetniško delovanje in raziskovanje urbanih, zapuščenih, javnih prostorov po Romuniji. V predstavitvi je osvetlil nekatere posebnosti njegovega ustvarjanja, med njimi osredotočanje na emocionalno in romunsko nacionalno zgodovino, pomen nizkocenovne produkcije in poudarjanje pomena rabe različnih materialov, od svetlečih LED diod, najdenih predmetov, fotografij, do kaligrafskih napisov na različnih podlagah. V svojo predstavitev je zajel tudi intervencije v notranje prostore zgradb. Umetnik je podal strnjen pregled svojih najnovejših projektov – intervencij na svetilniku v Mangaliji ob Črnem morju in nekaterih eksperimentov, ki jih je izvedel ob svojem gostovanju v Celju v mesecu maju. Za zaključek je pripravil kratek opis projekta Towerspotting iz leta 2005, ki zajema fotografsko dokumentacijo potovanja po romunskih mestih in odkrivanja vodnih stolpov na različnih lokacijah. Projekt predstavlja nekakšen uvod v umetnikov ustvarjalni opus in zaznamuje pričetek njegovega zanimanja za urbano raziskovanje.

Teja Rot


Mircea Nicolae (Bukarešta, 1980) sodi v mlajšo generacijo sodobnih romunskih umetnikov, ki živi in deluje v Bukarešti. Že več kot dve leti raziskuje urbana prizorišča in opuščene industrijske zgradbe romunskih mest, Sibia, Bukarešte, področja Ramnicu Valcea in Cluja. Projekt v nastajanju sestavlja sto posegov in intervencij v zapuščene in javne stavbe v Romuniji. Nicolae proučuje in razkriva historično ozadje specifičnih prizorišč, ki jih za krajše obdobje tudi zasede in spremeni v razstavni prostor. Med najbolj mističnimi, intrigantnimi in pomenljivimi lokacijami, ki so doslej pritegnile umetnikovo pozornost, so gledališča (eksperiment Deserted Cinema), trgovine (Deserted Shop, Calea Victoriei), zgodovinski in kulturni spomeniki (Historical Monument, Memorial of Rebirth), opuščene pekarne, cerkev, porušena v času komunističnega režima (Demolished Church), parlamentarna stavba v Bukarešti (Plaster Molding) in raznovrstne (delno) porušene mestne hiše (Demolished Houses).

Več o umetniku: www.mircea-nicolae.blogspot.com


Produkcija
SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana
Vodja šole Svet umetnosti: Saša Nabergoj
Mentorica Laboratorija kuratorskih praks: Petja Grafenauer Krnc
Koordinatorka šole Svet umetnosti: Maja Lozić

V sodelovanju z
Galerija Alkatraz
Masarykova 24, Ljubljana
Tel.: + 386 1 434 03 45
e-mail: kud.mreza@guest.arnes.si
www.kudmreza.org/alkatraz

Projekt so podprli
Okolje Consulting, d.o.o.; Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo; Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Okolje Consulting d.o.o.

MOL

MK

Medijski sponzor
inDirekt
inDirekt

Predstavitev gostujočega umetnika Mircea Nicolaeja
Predstavitev gostujočega umetnika Mircea Nicolaeja
Predstavitev gostujočega umetnika Mircea Nicolaeja
Predstavitev gostujočega umetnika Mircea Nicolaeja
Predstavitev gostujočega umetnika Mircea Nicolaeja
Predstavitev gostujočega umetnika Mircea Nicolaeja
Scroll up