Gostujoči umetnik Mircea Nicolae

by

Laboratorij kuratorskih praks 2007/2008 vabi na javno predstavitev

Mircea Nicolae
Gostujoči umetnik zaključnega projekta Destinacija: MetelkovaC

17. junij 2008 ob 20.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Predstavitev gostujočega umetnika je del zaključnega projekta Laboratorija SU z naslovom Destinacija: Metelkova, znotraj katerega letošnji udeleženci na Metelkovi med 27. majem in 27. junijem gostijo mladega romunskega umetnika Mirceo Nicolae. Otvoritev končne razstave bo v Galeriji Alkatraz v petek, 27. junija 2008 ob 21. uri.

Predstavitev umetnika pripravljajo udeleženci letošnjega Laboratorija kuratorskih praks: Nataša Bodrožić, Petra Milič, Teja Rot, Jernej Škof in Vanja Žanko.


Gostujoči umetnik

Mircea Nicolae (Bukarešta, 1980) sodi v mlajšo generacijo sodobnih romunskih umetnikov, ki živi in deluje v Bukarešti. Že več kot dve leti raziskuje urbana prizorišča in opuščene industrijske zgradbe romunskih mest, Sibia, Bukarešte, področja Ramnicu Valcea in Cluja. Projekt v nastajanju sestavlja sto posegov in intervencij v zapuščene in javne stavbe v Romuniji. Nicolae proučuje in razkriva historično ozadje specifičnih prizorišč, ki jih za krajše obdobje tudi zasede in spremeni v razstavni prostor. Med najbolj mističnimi, intrigantnimi in pomenljivimi lokacijami, ki so doslej pritegnile umetnikovo pozornost, so gledališča (eksperiment Deserted Cinema), trgovine (Deserted Shop, Calea Victoriei), zgodovinski in kulturni spomeniki (Historical Monument, Memorial of Rebirth), opuščene pekarne, cerkev, porušena v času komunističnega režima (Demolished Church), parlamentarna stavba v Bukarešti (Plaster Molding) in raznovrstne (delno) porušene mestne hiše (Demolished Houses).

Več o umetniku:
mircea-nicolae.blogspot.com


Projekt Destinacija: Metelkova

Samooklicana avtonomna kulturna cona Metelkova mesto je v začetku 90. let predstavljala eno prvih mestnih iniciativ v boju za javni prostor v bivši Jugoslaviji. Danes na zemljevidu Ljubljane predstavlja pomembno kulturno točko, hkrati pa tudi prostor visoke simbolne vrednosti. Njen nedefiniran status, ki niha med načrti mesta Ljubljane in odločitvami lokalne samouprave na eni strani in stalno kulturno produkcijo kot strategijo upora in preživetja skupnosti na drugi, so razlogi, da je ta prostor postal predmet neprestanih političnih in simbolnih trenj.

Metelkova mesto, kot resnični in simbolni prostor, točka produkcije in mreženja ter hkrati potrošništva, resnična in namišljena skupnost, je tudi lokacija za končni projekt Laboratorija kuratorskih praks v letu 2007/2008.

Definicija konteksta Metelkove mesta nas je usmerila, da smo kuratorsko strategijo oblikovali kot povabilo umetniku iz tujine in s tem do prostora Metelkove vzpostavili oddaljen/distanciran pogled. Opredelili smo se kot “gostje” v prostoru, ki se je skozi čas spreminjal skupaj s svojim simbolnim videzom, ki neizbežno izvira iz dinamičnega odnosa Metelkove z neposredno okolico, v kontekstu sprememb po letu 1990.

Spomini prostora, možnost za drugačen vpogled in ustvarjanje zgodovinskih podob, mutacija simbolov in znakov, realizacija in reprodukcija zgodovine, so le nekatere od možnosti, ki jih ponujamo gostujočemu umetniku na Metelkovi. Ta bo mesec dni v stiku z neposredno okolico delal na umetniškem projektu.

Med desetimi predlaganimi smo izbrali projekt romunskega umetnika Mircee Nicolaea. Njegovo delo temelji na redefiniranju zapuščenih oziroma prehodnih prostorov. Njegova umetniška praksa vključuje intervencije v zapuščenih industrijskih prostorih, zapuščenih stanovanjskih hišah in podobnih prostorih, prežetih z močno simboliko. Pri svojem delu se opira tako na čustveno in intimno zgodovino kot tudi na urbano okolje sodobne Romunije, ki je v konfliktu med dvema “različnima Evropama”. Izhajajoč iz lastnega konteksta in Bukarešte kot mesta s prevladujočo socialistično arhitekturo, ki izključuje vse ostale možne zgodovine, Mircea Nicolae poudarja vpliv trčenja prostora z njegovimi spomini na vsakdanje življenje.

Za Laboratorij,
Nataša Bodrožić

Vabljeni!


Produkcija
SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana
Vodja šole Svet umetnosti: Saša Nabergoj
Mentorica Laboratorija kuratorskih praks: Petja Grafenauer Krnc
Koordinatorka šole Svet umetnosti: Maja Lozić

V sodelovanju z
Galerija Alkatraz
Masarykova 24, Ljubljana
Tel.: + 386 1 434 03 45
e-mail: kud.mreza@guest.arnes.si
www.kudmreza.org/alkatraz

Projekt so podprli
Okolje Consulting, d.o.o.; Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo; Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Okolje Consulting d.o.o. MOL MK

Medijski sponzor
inDirekt
inDirekt

Scroll up