Institucionalni in ideološki operativni okvir transnacionalnih umetniških dogodkov

by

(The institutional and ideological operation of transnational art events)

25. 7.–4. 8. 2011
Erevan, Armenija


Erevan, Armenija

Poletna kuratorska šola v Erevanu, ki jo od leta 2006 pripravlja Združenje armenskih likovnih kritikov (NAAC), bo v okviru serije predavanj, seminarjev in delavnic ponovno združila kuratorje iz bivših republik Sovjetske zveze, Vzhodne Evrope in Evropske unije ter Bližnjega vzhoda. Program teži k produkciji kritičnega znanja, sodelovanja in mreženja. Obenem raziskuje in razvija alternativne metode in modele izobraževanja na področju sodobne umetnosti.

Svet umetnosti, šola za sodobno umetnost aktivno sooblikuje vsebino in format šole že od samega začetka, ko je bil Svet umetnosti kot edinstven v širši regiji na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj na področju izobraževanja v sodobni umetnosti povabljen k sodelovanju.
Med povabljenimi predavatelji in mentorji so med drugimi Miško Šuvaković, teoretik, kurator, umetnik in pisec iz Beograda, Beatrice von Bismarck, kuratorica in profesorica umetnostne zgodovine in vizualnih študij iz Leipziga, Sarah Rifky, kuratorica iz Egipta, kuratorski kolektiv WHW iz Zagreba, Bassem El Baroni, kurator in pisec iz Aleksandrije in mnogi drugi.

Saša Nabergoj, pomočnica direktorice SCCA-Ljubljana in vodja Sveta umetnosti, bo v okviru letošnjega programa nadaljevala serijo predavanj, s katerimi raziskuje ekonomske, politične in sociološke razloge za razvoj negativne konotacije lenobe in razmišljala o redefinicija pojma in vzpostavitvi alternativnega pogleda, ki (bi) lahko nujo po (multi)produkciji preobrnil v svobodo za produkcijo.
Moderirala bo tudi debato o institucionalnem okviru transnacionalnih umetniških dogodkov.

PROGRAM POLETNE ŠOLE

Poletna kuratorska šola v Erevanu je rezultat sodelovanja Združenja armenskih likovnih kritikov (NAAC) z Zavodom SCCA-Ljubljana, Sorosovim centrom za sodobno umetnost iz Almatyja (Kazahstan) in istanbulskim BM Contemporary Art Centrom.

Scroll up