Ivana Bago: Naslov umetnosti in njenih ekspozicij

by

Svet umetnosti | Leto 18 | Niz javnih predavanj


Predavanje

Torek, 14. 12. 2021, 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Čeprav se izraz ekspozicija, katerega pomen obsega tako javni prikaz kot tudi dejanje predstavljanja in dokazovanja ideje ali teorije, v angleščini zvečine več ne uporablja za poimenovanje velikih javnih razstav, je ta zelo primeren za obravnavo naraščajoče diskurzifikacije moderne in sodobne umetnosti. V dvajsetem stoletju je vse večja moč jezika na področju, prej znanem kot vizualna umetnost, usmerila umetnost stran od razstave k ekspoziciji, pri čemer je konceptualna umetnost predstavljala vrhunec kontaminacije podobe z besedami. Domačnost tega, kar je danes znano kot sodobna umetnost, s tradicijami filozofije in kritične teorije priča o dolgoživosti vezi med “umetnostjo in jezikom” in o vplivu, ki ga je ta imela pri vzpostavljanju sodobne umetnosti kot politizirane kulturne prakse in hkrati prakse, ki je še posebej dobro prilagojena razmeram tako imenovanega kognitivnega kapitalizma. Na predavanju bo Ivana Bago razvila idejo, naj se na institucijo naslova gleda kot na mesto, na katerem je mogoče preučevati ta protislovni položaj diskurzivnega in konceptualnega v sodobni umetnosti in njenih razstavah.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku. Sledil mu bo pogovor.

Za udeležbo na predavanju se je potrebno predhodno prijaviti na: info@scca-ljubljana.si in izpolnjevati enega od pogojev PCT.


Ivana Bago je neodvisna strokovnjakinja, pisateljica in kuratorka iz Zagreba. Doktorirala je iz umetnostne zgodovine in vizualne kulture na Duke University in je soustanoviteljica (skupaj z Antonio Majaca) inštituta Delve | Institute for Duration, Location and Variables (www.delve.hr). Njeni prispevki o (post)jugoslovanski umetnosti, sodobni umetnosti in teoriji so bili objavljeni v akademskih tiskovinah in časopisih, kot tudi v revijah, kot sta e-flux journal in Artforum. Je v uredniškem odboru revije ARTMargins in je prejemnica nagrade Igor Zabel za leto 2020. Njeni kuratorski projekti med drugim vključujejo: Moving Forwards, Counting Backwards (MUAC, Mexico City, 2012), Where Everything is Yet to Happen (Bienale Spaport, Banja Luka, 2009/10), The Orange Dog and Other Tales (Zagreb, 2009), Stalking with Stories (Apexart, New York, 2007). Trenutno piše knjigo Yugoslav Aesthetics: Monuments to History’s Bare Bones, 1908–2018 ter razvija raziskovalni in založniški projekt o delu in osebnem arhivu Sanje Iveković.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Program podpirata: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in sklad Kultura nova.

                    

Scroll up