Izjava podpore Radiu Študent

by

Povezava do skupne izjave podpore organizacij, ki delujemo na Metelkovi 6.


Radio Študent se je znašel v situaciji, ko lahko ostane povsem brez financiranja s strani ustanoviteljice Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU). To sicer ni prvič, da ustanoviteljica želi ohromiti delovanje radia. Prihodnost radia je bila v njegovi zgodovini večkrat ogrožena, a popoln umik financiranja predstavlja najhujši udarec do sedaj.

Radio Študent oddaja že od prelomnega 9. maja 1969 in je najstarejši študentski radio, ki je nastal kot neposredna posledica evropskega študentskega gibanja in študentskih demonstracij v Ljubljani ter ima nacionalni status študentskega radijskega programa posebnega pomena. Razlogov za njegovo ohranitev je mnogo, v Zavodu SCCA-Ljubljana želimo poudariti predvsem njegovo vlogo na področju kulture, refleksije sodobne umetnosti in teorije. Radio Študent še vedno oddaja iz študentskega naselja v Rožni dolini in na isti frekvenci FM 89,3. Program oblikuje več sto sodelavcev in sodelavk, v njegovi zgodovini pa jih je bilo nekajkrat toliko, med njimi so tudi sedanji in nekdanji sodelavci Zavoda SCCA ter udeleženci in udeleženke Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti.

Radio Študent je prostor svobodne in kritične misli, družbene refleksije, teorije, progresivne glasbe in druge kulture, ki daje glas spregledanim temam in skupinam. V programu ima mesto tudi alternativna kultura, umetnostna kritika, nekomercialna kulturna produkcija in druge teme, ki pogosto izpadejo iz poročanja. Stanje na področju refleksije sodobne umetnosti se v zadnjem desetletju izrazito slabša in sodobna umetnost izgublja svoj medijski prostor. Po eni strani ugašajo tiskani mediji, ki so svoj prostor namenili umetnosti in kulturi, po drugi strani pa osrednji mediji vedno bolj krčijo tovrstne vsebine. Radio Študent že desetletja zapolnjuje to vrzel, nudi redne preglede domačega in mednarodnega umetnostnega dogananja in uvide v različna teoretska vprašanja. Ključno vlogo pa ima tudi pri vzgoji novih generacij, saj so na njem dragocene izkušnje iz kritiškega pisanja in dela v kulturni redakciji dobili številni novinarji in novinarke, pa tudi kuratorji in kuratorke ter drugi delavci v kulturi.

SCCA-Ljubljana se zato pridružuje Koaliciji za ohranitev Radia Študent, podpira njegovo delovanje ter poziva ŠOU, naj nemudoma zagotovi sredstva za njegovo preživetje. Pridruži se koaliciji in podpiši peticijo TUKAJ.

Scroll up