Izobraževanje v šoli Svet umetnosti končala 16. generacija

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 16


Z zaprtjem razstave Nekaj minut kasneje. in evalvacijo razstave in učnega procesa je izobraževanje v Šoli za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti končala že 16. generacija udeležencev in udeleženk.

Udeleženke in udeleženec drugega letnika šole, Urška Aplinc, Maja Burja, Anja Guid, Ajda Ana Kocutar, Iza Pevec in Adrijan Praznik, so pod mentorskim vodstvom kuratorke Alenke Gregorič in umetnika Mirana Moharja zasnovali in izvedli razstavo Nekaj minut kasneje. v Galeriji Škuc.

Drugi letnik šole, ki je trajal od septembra 2017 do junija 2018, je bil posvečen predvsem preizkušanju v praksi, program pa je vključeval redna srečanja z mentorjem in mentorico, obiske ateljejev, kuratorsko mapiranje, seminarje, raziskovalno delo in module o praktičnem delu ter snovanju razstave. Kuratorska ekipa se je od konca minulega leta poglobljeno seznanjala z aktualno umetniško produkcijo, obiskovala ateljeje umetnikov in umetnic ter snovala koncept končne razstave. Koordiniranje skupine in pripravo tehničnega načrta je prevzel Adrijan Praznik, Urška Aplinc, Anja Guid in Ajda Ana Kocutar so bile uspešne v iskanju dodatnih sponzorskih sredstev, Anja Guid in Iza Pevec sta pripravili strategijo komuniciranja z mediji, Urška Aplinc in Maja Burja pa sta zasnovali in uredili publikacijo Nekaj minut kasneje., ki spremlja končno razstavo.

Prvi letnik šole (januar 2017–julij 2017) so obiskovale še Živa Brglez, Anabel Karolyn Černohorski, Magdalena Germek, Nika Ham in Nina Tepeš. Učni proces 16. generacije udeleženk in udeležencev je celovito dokumentiran na spletni strani šole Svet umetnosti, proces snovanja končne razstave pa v istoimenski publikaciji.Podpora 16. leta šole Svet umetnosti v letih 2017 in 2018.

Program šole Svet umetnosti v letih 2017 in 2018 je podprla Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo. Šolo in končno razstavo 16. leta Sveta umetnosti je podprlo podjetje Riko, d. o. o.
Končno razstavo je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije ter sponzorji Zavarovalnica Sava, d. d., New Moment d. o. o., Elektro Ljubljana d. d. in Vino Panon. Delavnici Andreja Berete je podprl sklad Zaklada Kultura nova, kuratorjevo mobilnost Sklad Roberto Cimetta, predavanje Daniela Morgenthalerja pa Veleposlaništvo Švice. Strokovno ekskurzijo na Reko je podprl Mestni muzej Ljubljana.

Vsem iskreno hvala!

Scroll up