Joa Ljungberg in Edi Muka. Kuratorske strategije: 2 zgodbi

by

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Letnik 13
Serija predavanj

Četrtek, 16. 9. 2010, ob 19.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Joa Ljungberg, kustosinja iz Malma, in Edi Muka, umetnik in kustos iz Tirane, sodelujeta v Svetu umetnosti na tak in drugačen način že dobro desetletje. Prav toliko časa tudi samostojno, pogosto pa v tandemu, gradita svojo lastno kuratorsko prakso, razpeto med umetnostno sceno Albanije in Švedske.

Ob tej priložnosti nam bosta v dvojnem predavanju s pomočjo različnih projektov, ki sta jih realizirala v preteklem desetletju, celovito predstavila raznolike kuratorske strategije in taktike, kot tudi različno naravo institucij v dveh okoljih.

Sanje neuspehi in dosežki: krmarjenje skozi institucionalno puščavo

TICA
TICA

Zdaj je že skoraj dvajset let, odkar je Albanija zapustila svojo totalitarno preteklost in se navdušeno pridružila novemu svetovnemu redu – temu prepovedanemu sadežu, ki se imenuje demokracija in tržna ekonomija in ki je bil v veliki meri propagiran kot svetla prihodnost človeštva.
Če pogledamo z vidika današnje perspektive Albanije, predavanje pripoveduje zgodbo o poskusu ustvariti neodvisno umetniško institucijo v kontekstu popolne odsotnosti državne pomoči in trdne neoliberalne tržne ekonomije, ki jo usmerja dobiček.

Kot umetniška institucija, ki je še vedno brez lastnega naslova, je TICA neprekinjena zgodba o dosežkih in neuspehih. Iz obojih se lahko kaj pomembnega naučimo.

Dve nordijski elektrarni za umetnost

Predavanje bo predstavilo kuratorski praksi in programa dveh zelo različnih švedskih umetnostnih inštitucij (ki se slučajno obe nahajata v nekdanjih elektrarnah): novo odprta Moderna Museet v Malmu in Röda Sten v Göteborgu.

Podrobneje se bo ukvarjalo s tremi razstavami: and Europe will be Stunned (in Evropa bo presenečena) Yael Bartana, ki jo je producirala Moderna Museet Malmö, 2705 baci… (in 2705 poljubov) Sisleja Xhafe in South Will Rise Again (Jug bo spet vstal) Juan Pedra Fabra, ki jo je producirala Roda Sten.

Medtem ko bomo razpravljali o formi in vsebini razstavne produkcije, želi predavanje vzpodbuditi refleksijo o različnih možnostih in izzivih, ki jih lahko umetniški manifestaciji ponudita dva tako raznolika institucionalna okvira.

Moderna Museet Malmö
Moderna Museet Malmö
Röda Sten, Gothenburg
Röda Sten, Gothenburg

Več o predavateljih


Poročilo s predavanja

Scroll up