Kaj se zgodi po dogodku? O post-reprezentacijskem kuratorstvu

by

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Letnik 13
Serija predavanj

Nora Sternfeld in Luisa Ziaja:
Kaj se zgodi po dogodku? O post-reprezentacijskem kuratorstvu

Torek, 19. 4. 2011, ob 20. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, LjubljanaOd devetdesetih let prejšnjega stoletja naprej obstaja v teoriji razstavljanja ”refleksivni obrat”, ki se je osredotočil na vse pogoje razstavljanja in reprezentiranja ter na institucionalno logiko, ki je povezana s temi pogoji. Tem bolj ali manj temeljitim institucionalnim kritikam ter analizam pogojev produkcije je v zadnjih letih sledil napredni del tega polja, ki je vse pogosteje postavljal vprašanje kuratorskega delovanja. Čeprav so predpostavili, da ne obstaja zunanja točka kritike, so se vendar morali vprašati: ”kaj je potrebno storiti?” in prestati različne dekonstrukcijske obrate. Predavanje bo sledilo tem dekonstrukcijskim obratom in jih povezalo z razvojem v vizualnih in performativnih umetnostih zadnjih desetletij, ki niso preizprašala samo reprezentacije, ampak tudi spodnesla in spodkopala njeno logiko. V tej luči bo postavljeno vprašanje, kakšne sledi sta pustila postdramsko gledališče in post-reprezentacijska umetnost v formatu razstave, da bi lahko drugače premislili samo dejanje kuratorstva.


Nora SternfeldNora Sternfeld je umetnostna pedagoginja in kuratorka. Je članica trafo.K, Office for Art Education and Critical Knowledege Production (skupaj z Renate Höllwart in Elke Smodisch-Kuscher) ter članica schnittpunkt. exhibition theory & practise. Trenutno poučuje na Akademiji lepih umetnosti na Dunaju in je sodirektorica ecm – educating/curating/managing – podiplomski program Teorija razstavljanja in prakse na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju. Bila je predavateljica na Dunajski umetnostni šoli (Viennese Art School), na Umetniški akademiji Kassel, Filozofski fakulteti v Zürichu ter na Pedagoški fakulteti na Dunaju. Kuratorski projekti: Plakate und Kommentare, IG Bildende Kunst, Dunaj, 2009 (s Toledo i Dertschei), Nothing for us. Everything for everyone.Strategic Universalism and Political Drawing, IG Bildende Kunst, Dunaj, 2007 (s Toledo i Dertschei), Let it be known! Counter Histories of the African Diaspora in Austria, Hauptbücherei am Gürtel, Dunaj, 2007 (z Arabo Evelyn Johnston-Arthur), Summit Non-Aligned Initiatives in Education Culture, Berlin, 2007 (s Kodwo Eshun, Susanne Lang, Nicolas Siepen, Irit Rogoff, Florian Schneider) in Hidden Hi/stories. Remapping Mozart, projekt za dunajsko Mozartovo leto 2006 (z Ljubomirjem Bratićem, Arabo Evelyn Johnston-Arthur, Lisl Ponger, Luiso Ziajo). Nadalje je članica uredniškega sveta revije Bildpunkt – revija društva dunajskih umetnikov IG Bildende Kunst in objavlja besedila o sodobni umetnosti, izobraževanju, politikah zgodovine in antirasizmu.

Luisa ZiajaLuisa Ziaja je neodvisna kuratorka in avtorica, ki deluje na Dunaju/Avstrija. Od leta 2006 je sodirektorica podiplomskega programa ecm – educating / curating / managing – na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju. Je članica schnittpunkt. exhibition theory & practise in je trenutno vključena v raziskovalni projekt Post-Communist Past. Representations of communism in exhibition contexts of art and contemporary history (2009–12). Nedavne razstave: re: ex-post. Critical Knowledge and the Post-Yugoslavian Condition (2010, Open Space, Dunaj), Recollecting. Looting and Restitution (2008/09, MAK, Dunaj, z Alexandro Reininghaus), Have The Cake And Eat It, Too. Institutional Critique as Instituent Practice (2008, Kunsthalle Exnergasse Dunaj, s Charlotte Martinz-Turek), De-Revolution (2006, Galerie IG Bildende Kunst Dunaj, s Bertholdom Moldnom), Hidden Hi/stories. Remapping Mozart, projekt za dunajsko Mozartovo leto 2006 (diverse spaces, z Ljubomirjem Bratićem, Arabo Evelyn Johnston-Arthur, Lisl Ponger, Noro Sternfeld). Prispevala je članke za številne razstavne kataloge, antologije in revije o sodobni umetnosti, politikah zgodovine, teoriji razstavljanja in praksi, kjer se ukvarja s sodobnimi družbenopolitičnimi vprašanji.


Predavanje Nore Sternfeld in Luise Ziaje iz ecm – education/curating/managing (podiplomski program Teorija razstavljanja in praksa, Univerza uporabnih umetnosti na Dunaju) je del partnerskega projekta World of Art (Models of training and collaboration in contemporary arts), ki ga sofinancira evropski Program Leonardo.


Povezave:

Scroll up