Katalog razstave Osebno tudi na spletu

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 15


Osebno / Personal, katalog razstave

Svet umetnosti udeleženke in udeležence spodbuja, da razstavni projekt, s katerim sklenejo svoje dvoletno šolanje, celostno dokumentirajo. Poleg spletne dokumentacije so udeleženke 15. generacije, Petra Bole, Nina Jesih, Zala Kurinčič, Hana Ostan Ožbolt, Mojca Sfiligoj in Katarina Stopar, pripravile tudi publikacijo Osebno.

Osebno je razstavni katalog (v slovenščini in angleščini) istoimenske razstave, ki je bila v Galeriji Škuc na ogled med 26. majem in 15. julijem 2016. Produkcija razstavnega kataloga je sklepno dejanje v dvoletnem izobraževalnem procesu (2014/16), saj so so se udeleženke poleg kuratorskega dela znašle tudi v uredniški vlogi (Petra Bole in Katarina Stopar) in kot avtorice opisov umetniških del. Katalog uvaja besedilo Subjektivnost kuratorskega diskurza v Šoli za kustose in kritike sodobne umetnosti, Svet umetnosti, ki je »oseben« vpogled tako v izobraževanje za kuratorje kot v nastajanje razstave. Besedilo se ukvarja z vlogo kuratorja in modeli kuriranja, njegovim odnosom do umetniškega dela in sodelovanjem z umetniki in umetnicami, sklene pa se z analizo razmerja med gledalcem in razstavo. Uvodnemu besedilu sledijo opisi razstavljenih del in biografije umetnic in umetnikov.

Publikacijo so kuratorke predstavile na zadnjem javnem vodstvu v Galeriji Škuc, zdaj pa jo ponujamo v branje tudi v elektronski obliki: Osebno / Personal, katalog razstave (pdf) 


Skupinska razstava Osebno je razstava že 15. generacije šole Svet umetnosti in temelji na pregledu novejše produkcije mladih umetnic in umetnikov s področja vizualnih umetnosti. Končna razstava Osebno je nastala pod mentorskim vodstvom Alenke Gregorič in Mirana Moharja, 15. leto šole pa sta vodili Saša Nabergoj (september 2014–avgust 2015) in Simona Žvanut (avgust 2015–junij 2016).

Izid kataloga so omogočili: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Riko d. o. o., Virus d. o. o in Karmen d. o. o.

Scroll up