Končni izbor udeležencev za Poletno kuratorsko šolo v Erevanu

by

Laboratorij kuratorskih praks
2007/2008
Letnik 11


Tretja Poletna kuratorska šola v Erevanu (od 21. julija do 1. avgusta 2008) je rezultat sodelovanja Združenja armenskih likovnih kritikov (NAAC) z Zavodom SCCA-Ljubljana, Sorosovim centrom za sodobno umetnost iz Almatyja (Kazahstan) in istanbulskim BM Contemporary Art Centrom.

Zavod SCCA-Ljubljana je kot regionalni partner pripravil prvi izbor kandidatov iz naslednjih držav: Slovenije, držav Evropske unije, Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Črne gore in Makedonije. Na podlagi odprtega razpisa je Zavod SCCA-Ljubljana letos prejel kar 30 zelo kvalitetnih prijav za udeležbo na Poletni kuratorski šoli v Erevanu. Komisija (Barbara Borčić, Saša Nabergoj in Petja Grafenauer Krnc) je bila soočena z zelo zahtevnim delom. Finalisti prvega kroga izbora, ki jih je komisija posredovala Združenju armenskih likovnih kritikov, so bili: Zsuzsa Laszlo (HU), Margarita Dorovska (BG), Luis Miguel Da Silva (PT), Haizea Barcenilla (ES), Maja Škerbot (SLO), Anna Maria Smolak (PL), Elodie Royer (FR), Claire Louise Staunton (UK/CA), Maarin Eektermann (EE), Julia Fomina (LT).

Končni izbor kandidatov iz vsega sveta pa je pripravilo Združenje armenskih likovnih kritikov (NAAC). Izbrani posamezniki za udeležbo na Poletni kuratorski šoli v Erevanu so:

 • Rana Ozturk (TR)
 • Milena Placentile (CA)
 • Robyn Pickens (NZ)
 • Yulia Usova (UA)
 • Haizea Barcenilla (ES)
 • Julia Fomina (LT)
 • Elodie Royer (FR)
 • Anna Maria Smolak (PL)
 • Luis Miquel De Silvia (PT)
 • Claire Louise Staunton (UK)
 • Yulia Vaganova (UA)
 • Yavuz Parlar (TR)

Intenzivni dvotedenski program bodo sestavljali teoretični in metodološki moduli in kuratorska delavnica. Module bodo dopolnjevale prezentacije lokalnih in mednarodnih umetnikov, kuratorjev, umetnostnih zgodovinarjev in kulturnih delavcev. V diskusiji o izobraževanju na področju sodobne umetnosti bo sodelovala Maja Lozić, koordinatorka Sveta umetnosti (Zavod SCCA-Ljubljana).


Poletna kuratorska šola

Združenje armenskih likovnih kritikov je leta 2006 pripravilo prvo Poletno šolo za kustose sodobne umetnosti, katere se je udeležilo 11 kustosov iz širšega območja Vzhodne Evrope (iz Slovenije Monika Ivančič in Tevž Logar). Lansko leto se je šole udeležilo 21 kuratorjev, med njimi samostojna kuratorka in umetnostna kritičarka Petra Kapš iz Slovenije. Mladi kuratorji so se v okviru predavanj in delavnic seznanjali s teoretskimi in praktičnimi segmenti kuratorske prakse. Pod mentorstvom gostujočih kustosov so obiskovali umetniške ateljeje in umetnostne institucije v Erevanu in se tako seznanjali z armensko sodobno umetnostno sceno. Na dvotedenskem intenzivnem delu in druženju so udeleženci pripravili nekaj projektov, obenem pa so vzpostavili osnovo za bodoče sodelovanje.

Program letošnje poletne šole sestavlja serija predavanj, predstavitev in delavnic, ki se bodo osredotočile na problematiko metodologije kuratorstva, vloge kuratorja v času naraščajoče globalizacije umetnostnega trga, strategije predstavljanja in institucionalnih struktur v svetu sodobne umetnosti. Tema letošnjega projekta Post-socializem in transformacije medijev: Strategije predstavljanja bo obravnavala aspekte novomedijske reprezentacije v specifičnem kontekstu post-socializma. Intenzivni dvotedenski program bodo sestavljali teoretični in metodološki moduli in kuratorska delavnica. Module bodo dopolnjevale prezentacije lokalnih in mednarodnih umetnikov, kuratorjev, umetnostnih zgodovinarjev in kulturnih delavcev. V diskusiji o izobraževanju na področju sodobne umetnosti bo sodelovala Maja Lozić, koordinatorka Sveta umetnosti (Zavod SCCA-Ljubljana).

Poletna šola v Erevanu bo potekala od 21. julija do 1. avgusta 2008.


Dodatne informacije:
Zavod SCCA-Ljubljana (uradne ure: 11.00-15.00)
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Kontaktna oseba:
Maja Lozić (koordinatorka Sveta umetnosti)
E-mail: svetumetnosti@scca-ljubljana.si

Scroll up