Laboratorij kuratorskih praks 2007/2008

by

Laboratorij kuratorskih praks
2007/2008
Letnik 11


Udeleženci Laboratorija kuratorskih praks za leto 2007/2008 so:

  • Nataša Bodrožić
  • Petra Milič
  • Teja Rot
  • Jernej Škof
  • Vanja Žanko

Nataša Bodrožić (Split, 1978)
Diplomirala iz novinarstva na Fakulteti političnih znanosti v Zagrebu. Leta 2005/2006 je bila štipendistka programa Soros Supplementary Grants. Dela kot novinarka internetne strani www.kupus.net. Leta 2007 je bila ena izmed organizatorjev projekta Slobodne veze – Suvremene umjetničke prakse na međunarodnoj sceni danas. Trenutno nadaljuje podiplomski študij “Kulturnega managementa in kulturne politike na Balkanu” na UNESCO katedri v Beogradu.

Petra Milič(Ljubljana, 1978)
Diplomirala iz sinologije in sociologije kulture na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Med leti 2004 – 2006 je študirala na Fakulteti za znanost in tehnologijo v Kunmingu na Kitajskem, kjer je sodelovala pri umetniških projektih in raziskavah organizacije Lijiang Studio. V letih 2006 in 2007 je bila projektni vodja Galerije sodobne umetnosti v Shanghaiu na Kitajskem. Dela kot novinarka poročevalka za časnik Dnevnik.

Teja Rot (Kranj, 1976)
Diplomirala iz komunikologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Leta 2001 vpisala podiplomski humanistični študij iz Medijskih študij na Institutu ISH. Leta 2006 se je podiplomsko izpopolnjevala na City University of London. Od leta 2006 je sodelavka E-arhiva in Studia 6, projektov Zavoda SCCA. Pred tem je sodelovala pri različnih projektih (avtorica člankov pri Revija Muska, strokovna sodelavka pri projektu Filmskega sklada RS, strokovna sodelavka CMA Euroschool na Istitutu Jožef Štefan idr.) Leta 2004 je bila kustosinja za razstave in odgovorna za stike z javnostmi v Slovenskem etnografskem muzeju.

Jernej Škof (1983)
Študent kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Sodeloval je pri projektih v okviru Zavoda Aksioma,. Produciral, režiral in igral je v predstavi KD Fantazija drugačne vrste Skrito:Spol. Leta 2007 je v klubu Tiffany postavil razstavo plakatov DJ kolektiva Sindikat, sodeluje pa tudi pri mnogih gledaliških projektih.

Vanja Žanko (1980)
Diplomirala iz umetnostne zgodovine in italijanskega jezika na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Leta 2003 je bila sprejeta na praktični program muzeja Guggenheim v Benetkah. Leta 2006 je sodelovala pri organizaciji dokumentarnega intermedijskega projekta Vitič_pleše v okviru Hrvaškega filmskega sklada. Sodelovala je pri mnogih razstavah (m.d. Black&White, Zagreb, POS – Pozitiv Negativ, Zagreb, in SC Danas/Iz jučer/za sutra v Galeriji SC, Zagreb) in gledaliških predstavah (Ex-pozicija). V podjetju Filip Trade v Zagrebu. je zaposlena kot kustosinja zbirke sodobne umetnosti.


Program Laboratorija se začne v sredo, 28. novembra 2007.

Svet umetnosti, šola za sodobno umetnost deluje že enajsto leto. Šola se je razvila leta 1997 iz potrebe po teoretičnem in praktičnem izobraževanju na področju sodobne vizualne umetnosti. Tečaj za kustose že drugo leto poteka kot Laboratorij kuratorskih praks, ki vzpostavlja platformo za razpravo o kuratorskih praksah na področju sodobne umetnosti.

Laboratorij kuratorskih praks raziskuje sistem sodobne umetnosti in možne načine (so)delovanja v njem. V okviru laboratorija se premišljuje, analizira, kontekstualizira in vrednoti kuratorske prakse, pa tudi sedaj že desetletno zgodovino delovanja Sveta umetnosti, ki je kot edini slovenski izobraževalni program na področju sodobne vizualne umetnosti sooblikoval mlajšo generacijo slovenskih kuratorjev in piscev.

Laboratorij kuratorskih praks deluje v Projektni sobi SCCA, virtualno se diskusije odvijajo na medmrežju, neformalno pa na dolgotrajnih zasebno-javnih in delovno-družabnih srečanjih. Laboratorij je zasnovan eksperimentalno in zahteva aktivno sodelovanje udeležencev pri soblikovanju procesa dela. V okviru laboratorija raziskujemo sodobno umetniško prakso in različne načine kuratorskega delovanja. Od januarja do maja 2008 se bomo v Projektni sobi SCCA preizkušali z organiziranjem javnih dogodkov (posvetov, pogovorov, intervencij), junija 2008 pa bomo v Galeriji Alkatraz pripravili sklepno razstavo laboratorija.

Laboratorij kuratorskih praks z zunanjimi svetovalci in sodelavci vodita Petja Grafenauer Krnc in Saša Nabergoj.

Koordinatorka šole: Maja Lozić (svetumetnosti@scca-ljubljana.si)

Scroll up