Lara Plavčak: Estetika žalostne punce in performativnost čustev na spletu

SCCA-Ljubljana & Kulturni dom Nova Gorica
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo


V torek, 27. februarja 2018, ob 19. uri vas vabimo v Mestno galerijo Nova Gorica na drugo predavanje, ki ga v okviru projekta Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo Kulturnega doma Nova Gorica (Mestna galerija) pripravlja SCCA-Ljubljana. Predavanje Estetika žalostne punce in performativnost čustev na spletu se bo osredotočalo na sodobni fenomen estetike žalostne punce oziroma »sad girl aesthetics«. Predavala bo umetnostna zgodovinarka, kuratorka in nekdanja sodelavka Sveta umetnosti Lara Plavčak.

Pojav estetike žalostne punce je prisoten zlasti na spletu in socialnih omrežjih, kjer ga zaznamujejo izražanje anksioznosti, deljenje osebnih zgodb in vsakodnevnih anekdot, melanholičnih podob, vse od umetniških del do selfiejev. Zanj so značilni humorni pristopi in specifična estetika, ki nostalgično prevzema prepoznavno dekliško ikonografijo najstniških princes. Prek preigravanja stereotipov in intimnih izpovedi ustvarja nov izraz, ki protagonistke iz predpostavljene bedroom culture naseljuje v virtualno javnost, pri čemer ”nezaželena” in načeloma skrita čustva niso iracionalna telesna reakcija, ampak legitimen ter informiran odziv.

Spremljevalni fotografiji najave iz objave na Instagram profilu umetnice Audrey Wollen. Vir: https://www.instagram.com/audreywollen/


Fotogalerija (foto: Matej Vidmar in Arhiv SCCA-Ljubljana)


Lara Plavčak je diplomirana umetnostna zgodovinarka in kulturologinja. Leta 2011 je končala Svet umetnosti, šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje, ki deluje v okviru Zavoda SCCA–Ljubljana. Kurirala je več samostojnih in skupinskih razstav v slovenskem in mednarodnem prostoru. Med 2015 in 2017 je sodelovala s festivalom kratkega filma v Ljubljani FeKK. Aktivna je znotraj projektno-razstavne prodajne galerije DobraVaga, kjer vodi program zin razstav, čitalnice in arhiva ZINE VITRINE. Od 2016 do 2018 je bila sodelavka šole Svet umetnosti pri SCCA–Ljubljana, od februarja 2018 pa je vodja projektov vizualnih, avdiovizualnih in intermedijskih umetnosti v Centru urbane kulture Kino Šiška.


Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Kulturnemu domu Nova Gorica, Pavli Jarc in Mateji Poljšak Furlan.

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpira MOL, Oddelek za kulturo.

Scroll up