Ljubljanska razstavišča sodobne umetnosti – včeraj, danes, jutri

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 15 | Okrogla miza

Sreda, 8. oktober 2014, 18.00
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Gostje: Arne Brejc (direktor Galerije Equrna), Alenka Gregorič (programska vodja Mestne galerije Ljubljana in Galerije KC Tobačna 001), Vladimir Vidmar (umetniški vodja Galerije Škuc), Nevenka Šivavec (direktorica Mednarodnega grafičnega likovnega centra)

Moderatorki: Saša Nabergoj in Simona Žvanut


Čas je, da si ponovno zastavimo vprašanja o sodobni umetnosti, ki jo lahko spremljamo v ljubljanskih razstaviščih. Čeprav je naša šola Svet umetnosti usmerjena v celoten slovenski, pa tudi mednarodni prostor, smo »obrat v center« izbrali namenoma oz. se nam je ponudil sam od sebe. V zadnjem času smo namreč sledili menjavam umetniških vodij pomembnejših ljubljanskih galerij in muzejev, med njimi Galerije Equrna, Mestne galerije Ljubljana, Galerije Škuc in Mednarodnega grafičnega likovnega centra. Kakšne so torej programske smernice novega vodstva? Kako so njihove smernice povezane z zgodovinsko vlogo posameznega razstavišča v ljubljanskem, pa tudi nacionalnem in mednarodnem umetnostnem sistemu?

Udeleženci okrogle mize, Arne Brejc, Alenka Gregorič, Vladimir Vidmar in Nevenka Šivavec, nam bodo kot vodje nekaterih osrednjih ljubljanskih razstavnih prostorov predstavili svoja konceptualna izhodišča in razstavni program, zanimalo pa nas bo tudi, katere pomembne spremembe so vnesli v programske usmeritve razstavišč.

Poleg izobraževanja kustosov in kritikov šola Svet umetnosti zastavlja tudi vprašanja o sodobni umetnosti, ki segajo onkraj estetskih ali umetniških teženj in opozarjajo tudi na produkcijske pogoje, v katerih sodobna umetnost nastaja. Naj spomnimo, da smo se vprašanja razširjenega pojmovanja kuriranja, ki razume razstave bolj kot prostor, kjer se ‘kaj zgodi’, kot pa zgolj ‘pokaže’, lotili na našem zadnjem posvetu decembra 2013 z naslovom Kustos, umetnik, razstava – kaj dogaja?.


Objavljeno v Reviji Mentor:

Simona Žvanut, Ljubljanska razstavišča sodobne umetnosti in njihov programske usmeritve, Revija Mentor, letnik 35. / št. 4, november 2014, str. 102-105. (pdf)Podpora: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo

Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

Scroll up