Max Grau: Performirati znanje

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 17
Niz javnih predavanj in delavnic


Delavnica
Sreda in četrtek, 10. in 11. oktober 2018 med 10. in 16. uro

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Izraz performativno predavanje je v zadnjem desetletju postal termin, ki se kot modna beseda pogosto pojavlja v teoretsko usmerjeni umetniški produkciji in diskurzu okoli nje. Odvisno od tega, koga vprašamo, ta pojem bodisi navdušuje ali pa naleti na nestrinjanje. Čeprav lahko znanilcem tovrstnih pristopov sledimo vse do eksperimentalnega gledališča šestdesetih let minulega stoletja in strategij institucionalne kritike v devetdesetih (nekateri sem prištevajo tudi predavanja Abyja Warburga iz dvajsetih let), pa največkrat velja performativno predavanje za zelo “sodoben” pojav. Na delavnici Performirati znanje bomo razpravljali o razlogih za to, nadalje pa poskušali osvetliti politične in estetske posledice umetniškega prilaščanja akademskega formata predavanja. In najpomembneje, z analizo primerov in branjem besedil se bomo seznanili z različnimi performativnimi strategijami.

Drugi dan delavnice bo posvečen (kuratorski/akademski) praksi udeleženk in udeležencev in premisleku, kako performativne strategije uporabiti, ko se soočamo z vseprisotno zahtevo, da govorimo v javnosti. Udeleženci in udeleženke so vabljeni, da prinesejo in uprizorijo (kratko) besedilo ali odlomek lastnega pisanja. Od njih samih je odvisno, ali se tega lotijo posamezno ali kolektivno in ali si prilastijo tuje strategije ali uporabijo nekaj popolnoma novega. Kot skupina bomo poskušali ustvariti vzdušje, ki bo spodbudno, da vsak eksperimentira udobno in brez zadržkov. Predhodne izkušnje s performansom niso potrebne, delavnica pa je namenjena zlasti ljudem, ki so morda sramežljivi ali jim je nelagodno govoriti v javnosti.

Avtorji in avtorice, ki jih bomo obravnavali: Grada Kilomba, Hito Steyerl, Andrea Fraser, Tom Holert, Martha Rosler, Diedrich Diederichsen, Devin Kenny, Xavier Le Roy, Pauline Boudry / Renate Lorenz, Rabih Mroué, Walid Raad, Jan Erbelding, Bruce Hainley, Ulf Aminde, JT LeRoy, Dan Graham, Coco Fusco, Spalding Gray, Juliette Blightman, Hans Haake, Rhonda Liebermann, Jan Verwoert, Sturtevant, Discoteca Flaming Star.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.


Max Grau (1988) je študiral umetnost v Saarbrücknu, Berlinu in Los Angelesu. V svojem delu uporablja raznolike medije, kot so video, besedilo, e-pošta, performans, fotografija, risba, zvok in tiskovine. Od leta 2016 sodeluje v izobraževalnem projektu *foundationClass v berlinski Kunsthochschule Weissensee, ki begunskim umetnikom in študentom umetnosti pomaga pri vstopu v nemški umetnostni izobraževalni sistem. S svojimi deli se je v mednarodnem prostoru predstavil v galeriji La Croix v Los Angelesu, Kunstmuseumu Wolfsburg, galeriji Lily Robert v Parizu, artist-run prostoru Pet Projects v Perthu in v Digital Art Centru v Tajpeju. Februarja 2018 je pri založbi Hammann von Mier & Ruine izšla njegova prva knjiga ›You See I’ve Always Wanted Things To Be Beautiful‹.


Max Grau v sklopu svoje dvotedenske rezidence v Ljubljani pripravlja tudi razstavo Love & Work [floating], ki nastaja v koprodukciji s Kinom Šiška in bo na ogled med 15. 10. in 2. 11. 2018.


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana


Partner projekta je Goethe-Institut Ljubljana.

Delavnico podpirata Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Zaklada Kultura nova. Rezidenco umetnika je omogočil JSKD.

      

Scroll up