Novi vodji šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti

by

Vodenje Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, ki jo SCCA-Ljubljana pripravlja v partnerstvu s Cukrarno/MGML prevzemata Tia Čiček in Lara Plavčak. Dosedanji vodja šole Miha Kelemina je v juniju 2022 začel z delom v kabinetu ministrice za kulturo Republike Slovenije.

Miha Kelemina, kurator in predavatelj, je od leta 2016 vodil šolo Svet umetnosti in spremljal izobraževanje štirih generacij kuratork_jev. V okviru zavoda je imel pomembno vlogo pri oblikovanju strategij in prenovi programov, vse od niza javnih predavanj prek raziskovalno-razstavnih projektov do kulturnoumetnostne vzgoje. Pod okriljem Zavoda SCCA je na različnih razstaviščih tudi kuriral razstave sodobne umetnosti.

Tia Čiček je od januarja 2020 umetniška vodja Galerije Škuc. Magistrirala je iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2019 je končala šolo Svet umetnosti. Delovala je kot kuratorka in producentka sodobne umetnosti v Centru za urbano kulturo Kino Šiška in galeriji DobraVaga. Leta 2018 se je udeležila tečaja na salzburški poletni akademiji, ki sta ga vodili Ruth Noack in Grace Samboh z naslovom Thinking with Works of Art. Je del kolektiva bad curating.inc.

Lara Plavčak je od 2019 strokovna sodelavka Zavoda SCCA. Diplomirala je iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti in kulturologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Leta 2011 je končala šolo Svet umetnosti. Kurirala je razstave sodobne umetnosti na različnih razstaviščih v Sloveniji in tujini. Od februarja 2018 do septembra 2019 je bila vodja projektov vizualnih, avdiovizualnih in intermedijskih umetnosti v Centru urbane kulture Kino Šiška. Od 2016 do 2019 je v galeriji DobraVaga vodila program ZINE VITRINE.

Nekdanjemu sodelavcu se zahvaljujemo za dolgoletno delo v okviru Zavoda SCCA in se hkrati veselimo sodelovanja z novo sodelavko. Vsem trem pa želimo veliko uspehov na novih poklicnih poteh!

Razpis za vpis v 19. generacijo šole Svet umetnosti bo objavljen avgusta 2022.

 

Na fotografiji: Lara Plavčak (foto: osebni arhiv), Tia Čiček (foto: Sara Rman), Miha Kelemina (foto: osebni arhiv)

Scroll up