Od drugod 2

by

SVET UMETNOSTI
Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
Leto 15
1. letnik (jesen 2014/pomlad 2015)

Od drugod 2
Kuratorske prakse in umetniške pozicije

Torek, 12. 5. 2015
18.00: predstavitev kuratorske prakse in umetnosti s Filipinov, Singapurja in Mjanmarja
20.30: projekcija filipinskega umetniškega videa in kratkega filma

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


Od drugod 2 je druga edicija našega spoznavanja stanja na področju kuratorskih praks in umetniških pozicij onkraj evropskega prostora. Prvič smo spoznavali Armenijo, Kazahstan, Egipt in Turčijo, drugič pa smo se odpravili še dlje: na Filipine, v Singapur in Mjanmar.

Od drugod 2 poteka v okviru šole Svet umetnosti in mednarodnega projekta Celostno kuriranje / Curating–In–Depth, ki ga vodimo organizacije SCCA–LjubljanaPlanting Rice s Filipinov in Kurziv s Hrvaške, podpira pa ga Asia-Europe Foundation (razpis Creative Encounters 2014–2015).

Gre za razvojni projekt med nevladnimi organizacijami iz Evrope in Azije, ki razvijamo kuratorsko izobraževanje. Projekt povezuje pobude v polju kuratorskih praks in produkciji razstav vizualne umetnosti, ki ubirajo soroden pristop (kuriranje, ki izhaja iz poglobljene raziskave), vendar so zakoreninjene v različnih kulturnih in umetniških okoljih. Delimo tudi mnenje, da se morajo sodobna vizualna umetnost ter kuratorske in kritiške prakse globlje povezovati s kontekstom.

Že od 3. maja se kuratorji s Filipinov, Mjanmarja in Singapurja seznanjajo z ljubljansko likovno sceno, obiskali pa smo tudi Celje in Maribor. Sodelavci SCCA-Ljubljana bomo vrnili obisk v Manili in predstavili tukajšnjo umetniško sceno že letošnje poletje.

Za slovensko občinstvo pa bodo kolegi pripravili predavanja o umetniških scenah iz okolij, od koder prihajajo in kjer delujejo.

Vabimo vas, da se nam pridružite v torek, 12. maja, od 18. ure dalje v Projektni sobi SCCA!


PROGRAM

18.00: Anupama Sekhar (vodja oddelka za kulturo pri Fundaciji ASEF, Singapur): predstavitev fundacije, možnosti in razpisov za mednarodno kulturno sodelovanje med Evropo in Azijo.

PREDSTAVITVE: 18:15-20:10

Siddharta Perez18:15: Siddharta Perez ( Filipini):
Takoj! Kuratorske strategije kot spodbujanje in ohranjanje virov znanja
Predavanje bo izpostavilo strategije pripravljanja razstav z vidika procesa dela in dejstva, da na Filipinih ni infrastrukturne podpore in virov znanja za tovrstno umetniško delo.

Antares Gomez Bartholome18:40: Antares Gomez Bartholome (Filipini): Kuratorstvo kot delo v kulturi
Predavanje preizprašuje razmerje med kuriranjem in političnim bojem na Filipinih. Prikazuje vlogo nacionalnega demokratičnega gibanja na Filipinih od leta 1970 dalje in njegov vpliv na kuratorske in umetniške prakse.

Isabel Ching19:05: Isabel Ching (Singapur):
Okviri konceptualizma v JV Aziji
Kako razumeti, razpravljati in določati okvire konceptualizmu glede na specifike različnih regij, med njimi umetniškim konceptualnim praksam iz Mjanmarja, Filipinov in Singapurja?

Moe Satt19:30: Moe Satt (Mjanmar):
Kratek uvod v performans iz Mjanmarja
Performans v Mjanmarju izvira iz sredine devetdesetih. Kratek uvod bo prikazal razlike in vzporednice med prvo in drugo generacijo performerjev, pa tudi med performansom v zaprtih in javnih prostorih.

Predstavitev predavateljev in povzetki predstavitev (pdf)

ODMOR: 20:10–20:30

PROJEKCIJA: 20:30-21:40

The Kalampag Tracking Agency

20:30: Shireen Seno (Filipini): The Kalampag Tracking Agency

Projekcija 13 umetniških video del in kratkih filmov s Filipinov, nastalih od leta 1985 do danes. Izbor prikazuje različne estetike in rabe video in filmskega jezika ter odstira teme, ki zaznamujejo filipinsko sodobno družbo. Projekcijo v skupni dolžini 67 minut bo spremljal komentar kustosinje.

Več o izboru (pdf)

DISKUSIJA IN DRUŽENJE


VEČ O PROJEKTU CELOSTNO KURIRANJE / CURATING-IN-DEPTH

DODATNE INFORMACIJE
SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana
Metelkova 6, SI – 1000 Ljubljana, www.scca-ljubljana.si
Kontaktni osebi: Dušan Dovč (tel.: 051 361 681), Miha Kelemina (tel.: 031 818 039)

Projekt podpirajo:

Asia-Europe Foundation (ASEF) / Arts Network Asia (ANA) / Trans Europe Halles (TEH) / Filipinska ambasada na Dunaju / Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo / Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Scroll up