Paul O’Neill: Ali je nekdo spet omenil kuratorstvo? Zadnji preobrati v kuratorski praksi

by

Svet umetnosti | Leto 15 | Premisleki in premise v sodobni umetnosti, umetnostni teoriji in zgodovini


Predavanje: 12. 5. 2014, 19.00
Delavnica: 13.–15. 5. 2014

Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana

Coalesce Happenstance , Curated by Paul O’Neill, SMART, Amsterdam, 2011.

Paul O’Neill je kustos, umetnik, predavatelj, avtor in urednik številnih knjig, v katerih raziskuje teorijo in zgodovino kuratorskih praks. Pred kratkim je prevzel direktorsko mesto na Bard Centre for Curatorial Studies (New York), ki je eden izmed pomembnejših kuratorskih študijskih programov. O’Neill nam bo na predavanju z naslovom “Razstava kot medij, razstava kot forma: koprodukcijsko pripravljanje razstav in na kaj moramo biti pozorni” predstavil pomembne premike v sodobnem kuriranju. Pri tem se bo osredotočil na skupinske razstave, ki nudijo priložnost za kuratorsko eksperimentiranje, kot take pa tvorijo relativno novo diskurzivno polje okoli umetniških praks.

Na tridnevni delavnici se bomo osredotočili na različne koncepte (od diskurzivnega do izobraževalnega obrata), ki formirajo sodobno kuratorsko prakso. Dveh ključnih vprašanj “Kaj je razstava?” in “Kaj je šola?” se bomo lotili na različne načine (predavanja, analiza teksta, pogovor itd.) in proces končali z zasnovo Kuratorskega slovarja.

Predavanje in delavnica bosta v angleščini.Predavanje Paula O’Neilla
Foto: Arhiv SCCA-Ljubljana

Predavanje Paula O'Neilla Predavanje Paula O'Neilla Predavanje Paula O'Neilla Predavanje Paula O'Neilla
Predavanje Paula O'Neilla Predavanje Paula O'Neilla

 

Delavnica s Paulom O’Neillom
Foto: Arhiv SCCA-Ljubljana

Delavnica s Paulom O'Neillom Delavnica s Paulom O'Neillom Delavnica s Paulom O'Neillom Delavnica s Paulom O'Neillom Delavnica s Paulom O'Neillom Delavnica s Paulom O'Neillom Delavnica s Paulom O'Neillom Delavnica s Paulom O'Neillom


Predavanje in delavnica sta del niza javnih predavanj Premisleki in premise v sodobni umetnosti, umetnostni teoriji in zgodovini, ki jih pripravljamo v sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo.

Svet umetnosti / World of Art    Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo

Program podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Erste sklad in Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani.

Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo Erste sklad Veleposlaništvo Združenih držav Amerike v Ljubljani

Scroll up