Pogovor o umetnostni kritiki: Društva umetnostnih kritikov

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Svet okoli nas


Decembra je v sklopu projekta Svet okoli nas potekal pogovor o umetnostni kritiki, posvečen delovanju in vlogi društev umetnostnih kritikov v Sloveniji in Srbiji. V pogovoru so sodelovali Saša Nabergoj, dr. Tomislav Vignjević, Urška Jurman, Miha Colner in Sladjana Petrović Varagić.

Pogovor se je začel z uvodnim predavanjem Saše Nabergoj, predsednice Slovenskega društva likovnih kritikov, ki je predstavila zgodovino in poslanstvo društva. Sledil je pogovor med akterji in akterkami iz Slovenije, v drugem delu pa je Sladjana Petrović Varagić, podpredsednica društva AICA – sekcija Srbije, predstavila položaj umetnostne kritike in delovanje društva umetnostnih kritikov v Srbiji. Gostje so v pogovoru naslovili še različne pobude na področju kulturne politike in izobraževanja ter razmišljali, kako se lahko društva priključijo prizadevanjem za izboljšanje delovnih pogojev za kritike in kritičarke.

Dogodek je potekal v slovenskem in srbskem jeziku.


Miha Colner je kustos v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, deluje tudi kot predavatelj in publicist. Članke, kritike in eseje objavlja v časopisih, revijah, strokovnih publikacijah in na blogu.

Urška Jurman je programska vodja Društva Igor Zabel za kulturo in teorijo. Deluje kot kuratorka, urednica, piska in organizatorka na področju sodobne umetnosti. Bila je tudi del več pobud na področju umetnostne kritike.

Saša Nabergoj je direktorica Loškega muzeja v Škofji Loki in predsednica Slovenskega društva likovnih kritikov. Pred tem je bila dolgoletna sodelavka SCCA-Ljubljana, kjer je med leti 1998 in 2015 vodila šolo Svet umetnosti.

Sladjana Petrović Varagić deluje kot kustosinja in producentka na področju vizualne umetnosti in filma. Je podpredsednica društva likovnih kritikov AICA – sekcija Srbije ter avtorica projekta Kritika na delu.

Dr. Tomislav Vignjević je višji znanstveni sodelavec pri Znanstveno-raziskovalnem središču Koper in  zunanji sodelavec pri ALUO v Ljubljani. Je predsednik Društva umetnostnih kritikov – Slovenska sekcija AICA.


Spremna podoba: Zoran Djukić

Dogodek sta pripravila SCCA-Ljubljana in SEECult.org v sodelovanju s Slovenskim društvom likovnih kritikov in pod okriljem projekta Svet okoli nas, ki se posveča stanju kritike v regiji. Projekt vodi zagrebška nevladna organizacija Kurziv, platforma za vprašanja kulture, medijev in družbe v sodelovanju z organizacijami Kulturtreger (Zagreb), SEECult.org (Beograd), Kontrapunkt (Skopje) in SCCA-Ljubljana.

Podpora: sklad Kultura nova

Scroll up