PORTIZMIR 3 v kuriranem svetu umetnosti

by

Aktivnosti sodelavcev

Predavanje Saše Nabergoj v Galeriji Miroslav Kraljević v Zagrebu

14. 10. 2014, ob 19. uri
Galerija Miroslav Kraljević, Šubičeva 29, ZagrebSaša Nabergoj bo predavanje o svojem kuratorskem in izobraževalnem kredu pospremila s tremi primeri iz svoje dolgoletne prakse ne obeh področjih, in sicer s šolo Svet umetnosti, razstavno-raziskovalnim programom Studio 6 ter Mednarodnim trienalom sodobne umetnosti PORTIZMIR 3, ki ga je kurirala v letošnjem letu. Predavanje se bo dotikalo preobratov v kuratorskih praksah zadnjih let v smeri postavljanja v ospredje razširjeno pojmovanje kuriranja, ki se oddaljuje od teoretskega koncipiranja in se vse bolj usmerja v akt povezovanja, izmenjave in dogajanja. Drugače rečeno: razstave postajajo bolj prostor, kjer se “kaj zgodi”, kot pa zgolj “pokaže”.

Glede na svoje razumevanje razstave kot prostora, ‘kjer se nekaj zgodi’ namesto kraja, ‘kjer se nekaj postavi na ogled’, se je tudi trienale PORTIZMIR 3 osredotočal na  angažirane umetniške prakse, ki s svojim načinom delovanja, obravnavanimi temami in metodologijami izstopajo iz ‘slonokoščenega stolpa umetnosti’.


Saša NabergojSaša Nabergoj (1971) je končala študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Je pomočnica direktorice SCCA−Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost ter članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, s poudarkom na kuratorskih in kritiških praksah. Na SCCA–Ljubljana od leta 1998 vodi Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti in od leta 2004 Studio 6.
Več »

Scroll up