Mednarodna poletna šola za kuratorje sodobne umetnosti

by

Laboratorij kuratorskih praks
2007/2008
Letnik 11

Post-Socializem in Transformacije Medijev: Strategije Predstavljanja

21. julij-1. avgust 2008, Erevan, Armenija

Rok za prijavo: 15. april 2008


Združenje kritikov AICA-Armenia objavlja razpis za prijave na 3. mednarodno poletno šolo za kuratorje sodobne umetnosti, ki bo potekala med 21. 7.-1. 8. 2008 v Erevanu v Armeniji. Projekt bo realiziran v sodelovanju z mednarodnimi partnerji, Zavodom SCCA-Ljubljana, centrom SCCA-Almaty iz Kazahstana ter Beral Madra Center for Contemporary Art iz Istanbula.

Program letošnje poletne šole sestavlja serija predavanj, predstavitev in delavnic, ki se bodo osredotočile na problematiko metodologije kuratorstva, vloge kuratorja v času naraščajoče globalizacije umetnostnega trga, strategije predstavljanja in institucionalnih struktur v svetu sodobne umetnosti. Tema letošnjega projekta Post-socializem in transformacije medijev: Strategije predstavljanja bo obravnavala aspekte novomedijske reprezentacije v specifičnem kontekstu post-socializma. Cilj letošnje šole bo ugotoviti, kako se je raba medijev v umetniški produkciji spreminjala in kakšne transformacije so doživeli mehanizmi reprezentacije na umetnostnih prizoriščih nekdanjih socialističnih držav ter pri tem upoštevati ideološke konotacije uporabe novih medijev. Pogledali bomo, kako so se rabe medijev spreminjale skozi zgodovino ter pri tem upoštevali širše socialne in kulturološke okoliščine, ki so oblikovale dominantne načine novomedijske umetniške produkcije, reprezentacije in recepcije v post-socialističnem kontekstu.

Letošnja šola sovpada z 10. bienalom v Giumryju na severu Armenije, kar je izjemna priložnost, da udeleženci šole na svoj način prispevajo k bienalu. Kako, v kakšni obliki in formatu, pa bo odvisno od poteka šole, mentorja in lastne iniciative.

Intenzivni dvotedenski program bodo sestavljali teoretični in metodološki moduli in kuratorska delavnica. Module bodo dopolnjevale prezentacije lokalnih in mednarodnih umetnikov, kuratorjev, umetnostnih zgodovinarjev in kulturnih delavcev. Pomemben del programa so tudi obiski ateljejev, galerij in muzejev v Erevanu. Poleg znanja iz teoretskih in metodoloških vprašanj, povezanih s kuratorskimi praksami, ki ga bodo udeleženci v okviru šole pridobili, se bodo seznanili tudi z armenskimi umetniki, kuratorji, kritiki in kustosi, ki tvorijo institucionalno strukturo v polju sodobne umetnosti v Armeniji. Module in delavnico bodo vodili mednarodno priznani akademiki in kuratorji.


Združenje armenskih likovnih kritikov je leta 2006 pripravilo prvo Poletno šolo za kustose sodobne umetnosti, katere se je udeležilo 11 kustosov iz širšega območja Vzhodne Evrope (iz Slovenije Monika Ivančič in Tevž Logar). Lansko leto se je šole udeležilo 21 kuratorjev, med njimi samostojna kuratorka in umetnostna kritičarka Petra Kapš iz Slovenije. Mladi kuratorji so se v okviru predavanj in delavnic seznanjali s teoretskimi in praktičnimi segmenti kuratorske prakse. Pod mentorstvom gostujočih kustosov so obiskovali umetniške ateljeje in umetnostne institucije v Erevanu in se tako seznanjali z armensko sodobno umetnostno sceno. Na dvotedenskem intenzivnem delu in druženju so udeleženci pripravili nekaj projektov, obenem pa so vzpostavili osnovo za bodoče sodelovanje.

Nadaljnji razvoj šole, ki je postala vsakoletna, Združenje armenskih likovnih kritikov načrtuje z regionalnimi partnerji, ki sistematično in dolgoročno vzpostavljajo platformo za spodbujanje in razumevanje sodobnih kuratorskih praks in kritike. Zavod SCCA-Ljubljana tako skupaj s Sorosovim centrom za sodobno umetnost iz Almatyja (Kazahstan) sodeluje pri pripravi kurikuluma nove šole v regiji.

Zavod SCCA-Ljubljana bo kot regionalni partner naredil ožji izbor kandidatov za naslednje države:

  • Slovenijo
  • države Evropske unije,
  • Albanijo,
  • Bosno in Hercegovino,
  • Hrvaško,
  • Srbijo,
  • Črno goro in
  • Makedonijo.

Končni izbor bo pripravilo Združenje armenskih likovnih kritikov.


Kako se prijaviti:

Izpolnjeno elektronsko prijavo pošljite na: svetumetnosti@scca-ljubljana.si

Razpisna dokumentacija (datoteka MS Word, 53 kb)

Spletna stran NAAC: www.naac.am

Rok za prijavo je 15. april 2008!


Dodatne informacije:

Zavod SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana (uradne ure: 11.00-15.00)
Kontaktni osebi: Saša Nabergoj (vodja Sveta umetnosti) ali Maja Lozić (koordinatorka Sveta umetnosti)
Tel.: (01) 431 83 85
Fax: (01) 430 06 29
E-mail: svetumetnosti@scca-ljubljana.si

Scroll up