Predstavitev šestega zbornika: V precepu kuratorskih praks

by

Javna predstavitev s pogovorom: Saša Nabergoj (vodja Sveta umetnosti) s Petjo Grafenauer (neodvisno kustosinjo in kritičarko)in Miranom Moharjem (članom skupine Irwin)
Knjigarna Behemot v pritličju Mestne galerije, Mestni trg 5, Ljubljana
Ponedeljek, 22. 10. 2012, ob 12.00


Oglejte si posnetek predstavitve!


Veseli nas, da vas lahko povabimo na pogovor in predstavitev zbornika šole Svet umetnosti V precepu kuratorskih praks. Predstavitev bo v pritličnem prostoru Mestne galerije Ljubljana, kjer so pravkar odprli tudi nove prostore knjigarne Behemot, ki bo galerijsko dejavnost dopolnjevala med drugim tudi s pogovori o sodobni umetnosti.

Šola Svet umetnosti s svojimi vsebinami med šolskim letom naslavlja zlasti slušatelje in strokovno, umetnostnozgodovinsko občinstvo, z zbornikom, dogodki, pogovori in razstavami pa tudi širšo javnost. Novi zbornik šole tako ponuja celovito predstavitev kompleksnega izobraževalnega programa. Zbornik prinaša izbor javnih predavanj na temo kuratorskih in institucionalnih strategij, ki so jih slovenski in mednarodni strokovnjaki – kustosinje, kritiki, umetnice – pripravili v preteklih osmih letih v Projektni sobi SCCA, izbor tekstov iz rubrike Svet umetnosti v Likovnih besedah, seznam vseh segmentov in dosežkov Sveta umetnosti z vizualnim materialom in objave v medijih o nas – od začetka do danes.Zbornik je ne le dragocen pregled v širši regiji še vedno edinstvenega izobraževalnega kuratorskega in kritiškega programa, pač pa tudi uporaben študijski pripomoček in strokovno branje za najširši krog akterjev v svetu sodobne umetnosti.

Ob tej priložnosti pa bomo z dolgoletnima sodelavcema Sveta umetnosti, Petjo Grafenauer in Miranom Moharjem, tudi spregovorili o temeljiti vsebinski in strukturni prenovi programa, ki je predvsem zadnji dve leti še bolj mednarodno povezan s sorodnimi evropskimi programi in institucijami. Dotaknili pa se bomo tudi širše teme izobraževanja v kulturi, problematizirali aplikativnost univerzitetnih programov in skušali opozoriti na stanje, ko se znanje razume predvsem uporabno za industrijo, pozablja pa se, da so univerze (in izobraževanje na splošno) namenjene pridobivanju univerzalnega znanja. Svet umetnosti namreč med sorodnimi programi izstopa tudi v tem, da kustose sicer uči uporabnih znanj (odnosi z javnostmi, pridobivanje finančnih sredstev itd.), predvsem pa skrbi za pridobivanje širših znanj. Tudi zato smo program leta 2009 temeljito prenovili in ga razširili na dodaten semester, posvečen predvsem raziskovanju in seznanjanju s teorijo in prakso sodobne umetnosti.

Želimo si aktivne publike, tako da vabljeni k sodelovanju v pogovoru!

Več o zborniku

Zbornik pa bo tudi naprodaj po posebni znižani ceni z 20 € na 15 €!
Naročila in informacije: svetumetnosti@scca-ljubljana.si.


Predstavitev pripravljamo v sodelovanju z Mestno galerijo Ljubljana in knjigarno Behemot.
Program Zavoda SCCA−Ljubljana podpirata MOL, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za izobraževanj, znanost, kulturo in šport RS.
Zbornik je izšel ob podpori Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.
Swiss Contribution

Predstavitev šestega zbornika: V precepu kuratorskih praks
Predstavitev šestega zbornika: V precepu kuratorskih praksPredstavitev šestega zbornika: V precepu kuratorskih praks
Scroll up