Razpis za mednarodno poletno kuratorsko šolo v Armeniji

by

Estetske skupnosti in kontekstualno prevajanje javne umetnosti

15.-17. avgust 2010, Erevan, Armenija
18.-20. avgust 2010, Ijevan, Armenija
Rok prijave: 15. maj 2010


Združenje kritikov AICA-Armenia objavlja razpis za 5. mednarodno poletno šolo za kuratorje sodobne umetnosti, ki bo potekala med 15. in 17. 8. 2010 v Erevanu in 18. in 20. 8. 2010 v Ijevanu, mestu v severni Armeniji blizu meje z Gruzijo in Azerbajdžanom.

Program letošnje poletne šole sestavljajo serija predavanj, okroglih miz in predstavitev sodelujočih, ki se bodo ukvarjali z vprašanjem, kako bi bilo mogoče ponovno vzpostaviti javno recepcijo del sovjetske umetnosti iz časa stalinizma in kasneje. S propadom komunizma so bile javne plastike nevzdrževane ali premeščene, ne nazadnje tudi zato, ker se je javne plastike interpretiralo skozi kontekst zahodnih interpretativnih mehanizmov, ki predpostavljajo izoliranega in invididualiziranega opazovalca.

Kakšno vlogo igra kurator v politiki zaznave, ki jo ohranjajo takšna umetniška dela? Ali lahko umetniško delo ob svoji ponovni predstavitvi in razlagi ustvari nove pomene? Kaj se zgodi z delom, ko se izgubita tako njegovo sporočilo kot njegov naslovnik? Kaj se zgodi s kontekstom, v katerem se nahaja delo? Kakšno vlogo igrajo kritik, kustos, zgodovinar in pisec, ki razstavi in ponovno interpretira takšno javno delo?

Pri tem bi radi zastavili dvojno vprašanje funkcije javne umetnosti v okoljih, v katerih se ta umetniška dela fizično nahajajo, in estetskih skupnostih, ki začasno vzniknejo okrog umetniškega dela.


PRIJAVE
Udeležba na mednarodni šoli je brezplačna (udeleženci si krijejo stroške poti in bivanja). Vsi zainteresirani naj do 15. maja 2010 pošljejo na naslov: Marianna Hovhannisyan m.a.hovhannisyan@gmail.com:

  • CV
  • predstavitev svojega dela (300 besed)

VEČ INFORMACIJ

www.naac.am/html/htmeng/indexeng.htm


SCCA-Ljubljana in Svet umetnosti z združenjem AICA-Armenia redno sodelujeta pri pripravi izobraževalnih kuratorskih programov in praks.

Scroll up