Samorefleksija in odgovorno delovanje v svetu umetnosti

by

Šola Svet umetnosti uspešno zaključuje 14. šolsko leto


Svet umetnosti smo leta 1997 razvil iz potrebe po teoretičnem in praktičnem izobraževanju na področju sodobne vizualne umetnosti. Postali smo edini celostni izobraževalni program v Sloveniji (in okolici), ki prihodnje strokovnjake uči veščin in metod za kuratorsko, kritiško in teoretsko delo. Dvoletno izobraževanje za kustose in kritike vključuje predavanja, seminarje, delavnice, raziskovalno delo, module o praktičnem delu kustosa in študijske ekskurzije. Izobraževalni proces pa sestavljajo organizacija dogodkov, priprava zaključne razstave pod mentorskim vodstvom, obiski ateljejev, pisanje kritik pod mentorskim vodstvom, srečevanja s kustosi, umetniki, teoretiki in pisci.

V šolskem letu 2011–2013 smo uspeli nadgraditi program z novimi učnimi vsebinami in publikacijami, mednarodnim povezovanjem in ažurno spletno dokumentacijo. Najbolj pa smo ponosni, da se bo v 14. šolskem letu stotim diplomantom pridružila nova generacija bodočih kustosov. Osem tečajnikov bo aprila izobraževanje zaključilo z zaključno razstavo, ki se bo odprla 4. aprila 2013 v ljubljanski Galeriji Škuc. Že zdaj vljudno vabljeni!

Izjemna 14. generacija tečajnikov
Šolo je obiskovalo 10 udeležencev, v zaključni letnik pa se jih je uvrstilo 8. Poslušali so 3 serije predavanj stalnih predavateljev in 4 predavanja gostujočih predavateljev o kuratorskih praksah, se udeležili 4 seminarjev in delavnic iz pisanja, obiskali so 20 razstav in 5 ateljejev umetnikov ter potovali na 3 študijske ekskurzije v Krakov, Gradec in Zürich.
Izjemen prispevek letošnje generacije je refleksija programa v obliki kritik in poročilo, ki so objavljena na spletni strani šole kot učno gradivo in popotnica bodočim tečajnikom.

Svet umetnosti na internetu
Razširjena spletna stran izobraževalnega programa prinaša novosti – udeleženci šole na spletni strani objavljajo svoje prve kritike razstav sodobne umetnosti (objavili smo 10 kritik), poglobljene poročila z natančnim pregledom umetnostne scene s študijskih ekskurzij, ki jih spremlja bogata fotografska dokumentacija (objavili smo 3 poročila) ter poročila z naših predavanj, seminarjev in delavnic (objavili smo 8 tekstov).

Razstavno-raziskovalni program
Ogledali ste si lahko dve razstavi: Vmesna postaja je v okviru 19. obletnice AKC Metelkova mesto pripravila pregled metelkovske vizualne scene, v Mednarodnem grafičnem in likovnem centru pa smo marca 2012 razstavili umetniške publikacije, zbrane pod naslovom Printaj!. Šolsko leto bo aprila zaključila razstava v Galeriji Škuc.

Svet umetnosti v mednarodnem prostoru
Uspešno smo zaključili dva mednarodna projekta. Svet umetnosti. Modeli za usposabljanje in sodelovanje v sodobni umetnosti je bil leto in pol trajajoči partnerski projekt usposabljanja za kustose, kritike in publiciste/novinarje sodobne likovne umetnosti, v katerem smo sodelovali z dunajskimi, krakovskimi in zagrebškimi kolegi. Izvedli smo 5 gostujočih predavanj, 1 mednarodno konferenco, 4 študijske ekskurzije, 2 publikaciji in pripravili 1 arhivsko spletno stran projekta. Partnerstvo je bilo podprto v obliki dotacije programa Vseživljenjsko učenje. Javni zavod CMEPIUS, ki izvaja naloge nacionalne agencije programa, je partnerstvo prepoznal kot primer dobre prakse. In sicer kot enega od dveh iz celotnega nabora odobrenih projektov od leta 2010 do leta 2012.

ATOM2 je bil projekt dvoletnega sodelovanja s Podiplomskim programom kuratorstva Inštituta za kulturne študije Univerze za umetnost Zürich. V okviru projekta smo razvijali inovativne načine izobraževanja bodočih kustosov, kritikov in novinarjev pri refleksiji sodobne umetnosti. Pripravili smo 5 gostujočih predavanj, 2 študijski ekskurziji, 1 razstavo, 1 mednarodno internetno revijo in izdali 1 zbornik.

4 nove strokovne publikacije

V precepu kuratorskih praksV letu 2012 smo po daljšem premoru ponovno izdali slovensko-angleški zbornik Svet umetnosti, tokrat z naslovom V precepu kuratorskih praks, V zborniku objavljamo predavanja vabljenih gostov, intervjuje, ki predavatelje predstavijo v širšem kontekstu njihovega delovanja, tekste sklepnih razstav šole, vizualni material itn. Tokratni zbornik prinaša tudi urejen arhiv vseh dosežkov šole od ustanovitve leta 1997 do danes.

V okviru mednarodnih projektov pa smo izdali elektronske publikacije (Un)learning Together: Discourses, Moments and Conflicts that Make the World Bigger than the World of Art (vocational reader), naši partnerji s podiplomskega kuratorskega študija (Univerza Jagiellonski Krakov) pa so istočasno izdali tudi svoj zbornik z naslovom Talking about Exhibition, ki predstavlja njihov program in objavlja prispevke partnerskih strokovnjakov. Sodelovanje s švicarskimi partnerji pa se je zaključilo s 14. številko mednarodne spletne revije, namenjene vprašanjem o kuratorski praksi in teoriji: On.Curating.

Sveta umetnosti na Radiu Študent
Svet umetnosti je gostoval tudi na Radiu Študent: Miha Colner se je skupaj z vodjo šole Sašo Nabergoj in Miranom Moharjem (mentor Tečaja za kustose) pogovarjal o novem zborniku šole V precepu kuratorskih praks in širše – neformalnem izobraževanju v polju sodobne umetnosti iz perspektive štirinajstletnega delovanja programa Svet umetnosti.
Pogovoru ste lahko prisluhnili v soboto, 24. novembra ob 18.00 na Radiu Študent.
Če pa ste ga zamudili, kliknite na posnetek.

Podpora
14. leto šole sta podprla Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije. Mednarodne aktivnosti pa smo lahko izvajali s podporo Evropske komisije, program Vseživljenjsko učenje (Leonardo da Vinci partnerski projekti) in z donacijo Švice v okviru Švicarskega prispevka razširjeni Evropski uniji.


DODATNE INFORMACIJE
Zavod SCCA–Ljubljana/Svet umetnosti (uradne ure: 10.00–13.00)
Vodja šole: Saša Nabergoj
Asistentka: Simona Žvanut
Metelkova 6, 1000 Ljubljana, tel.: (01) 431 83 85
E-mail: svetumetnosti@scca-ljubljana.si
Spremljajte nas tudi na facebooku

Scroll up