Saša Nabergoj: Eksperimentator versus ekspert

by

Svet umetnosti & Mestna galerija Nova Gorica
Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo

Saša Nabergoj: Eksperimentator versus ekspert
Predavanje

Torek, 8. 4. 2014, ob 19. uri
Mestna galerija Nova Gorica, Bevkov trg 4


SoočanjaAprilsko predavanje v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo zaključuje letošnje sodelovanje med SCCA–Ljubljana in Mestno galerijo Nova Gorica. Na aprilskem soočanju se bomo s predavateljico Sašo Nabergoj seznanili z vlogo in delom kustosa danes.

Saša Nabergoj, kustosinja, piska, urednica in vodja šole za kustose in kritike Svet umetnosti, bo predstavila »razširjeno« razumevanje kuratorske prakse.

Foto: Güven İncirlioğlu

Spregovorila bo o razstavi kot prostoru, kjer se “kaj zgodi”, in ne le “pokaže”. Ker že od avgusta 2012 kot glavna gostujoča kustosinja pripravlja mednarodni trienale sodobne umetnosti PORTIZMIR3 v Turčiji, ki se je začel z nejavnim raziskovalnim delom januarja 2013, od oktobra 2013 pa se vrstijo javni dogodki. Na tem praktičnem primeru bo spregovorila o procesu povezovanja, ki ga lahko spodbudi kustos v vlogi eksperimentatorja. Napram kustosu-poznavalcu kustos-eksperimentator išče nove poglede na umetnost, ko znova in znova izumlja svoje metode in področje dela. Kustos eksperimentator zapušča varni slonokoščeni stolp sodobne umetnosti in omogoča vstopiti v svet umetnosti tudi drugim disciplinam, zlasti znanstvenim, in družbenim angažmajem,od politično aktivističnih do naravovarstvenih. Ali “razširjena” vloga kustosa pomeni tudi novo, bolj odgovorno in vidno vlogo umetnosti v družbi? Ali torej sodobni čas zahteva bolj sodobno umetnost?

Več o mednarodnem trienalu sodobne umetnosti PORTIZMIR3, Izmir, Turčija


Saša NabergojSaša Nabergoj (1971) je končala študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Je pomočnica direktorice SCCA−Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost ter članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, s poudarkom na kuratorskih in kritiških praksah. Na SCCA–Ljubljana od leta 1998 vodi Svet umetnosti, šolo za kustose in kritike sodobne umetnosti in od leta 2004 Studio 6.


Za povabilo in sodelovanje se zahvaljujemo Mestni Galeriji Nova Gorica, Pavli Jarc in Mateji Poljšak Furlan.

Več: http://kulturnidom-ng.si/dogodki-vpis/galerijski-dogodki/2014/predavanje-3/

Program Zavoda SCCA-Ljubljana podpira MOL, Oddelek za kulturo

Foto: Matej Vidmar

Scroll up