Saša Nabergoj in Time for a New State + NSK Folk Art v Calvertu 22, London

by

SVET UMETNOSTI, šola za kustose in kritike sodobne umetnosti
2011/2013
Letnik 14

Delavnica: petek, 1. 6. 2012, Calvert 22, London
Predavanje: sobota, 2. 6. 2012
, University College London


Saša Nabergoj, vodja šole Svet umetnosti, kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti, bo sodelovala v okviru velike retrospektive skupine Irwin v Londonu.

TIME FOR A NEW STATE je del širše londonske predstavitve Neue Slowenische Kunst (NSK), pripravljen v sodelovanju s Tate, ki je 14. aprila tudi gostil simpozij, sestavljen iz glasbenega performansa v Tate Modern’s Turbine Hall, razstave arhivskega materiala v Chelsea Space (Chelsea College of Art) in seminarja v UCL.

TIME FOR A NEW STATE je prva retrospektiva IRWIN-ov v Veliki Britaniji. Kompleksna razstava vključuje njihove ključne projekte zadnjih dvajsetih let (posebno predelavo Transnacionale, 1996; Kapital, 1991.


Delavnica s Sašo Nabergoj (SCCA–Ljubljana), v petek, 1. junija 2012, 10.00–17.30, Calvert 22.

V sodelovanju s History of Art Department, University College London

Irwin, Retroavantgarde

Delavnica raziskuje strategije samo-historizacije s posebnim poudarkom na izbranem primeru slovenskega kolektiva Irwin in njihovem projektu East Art Map.

Udeleženci delavnice bodo preživeli dan na razstavi Irwinov Time for a New State v Calvertu 22. Program delavnice bo ponudil pregled umetniške prakse Irwinov, osredotočil pa se bo na umeščanje njihovega dela v sociološki, politični, ideološki in kulturni kontekst ter prevpraševanje pojma historizacije – v primeru Irwinov in hkrati širši perspektivi implikacije le-te na umetnostnozgodovinske in kuratorske prakse.

Več:


Predavanje Saše Nabergoj na simpoziju:
Archive as Strategy: Conversations about Self-historicisation across the East

Symposium – East Art Map: History is Not Given. Please Help to Construct It

Sobota, 2. junij, 14.00 – 18.00, University College London

V sodelovanju s History of Art Department, University College London

Predavatelji:  Charles Esche, Gediminas Gasparavičius, Irwin, Saša Nabergoj, Milena Tomić in Jonah Westerman.

Simpozij bo raziskoval Irwin-e in njihov projekt East Art Map v odnosu do strategij samo-arhiviranja, samo-historizacije in ponovne uzakonitve vzhodno-evropske umetnosti. Obsegal bo popoldne predstavitev uveljavljenih predavateljev in podiplomskih raziskovalcev na področju povezanem s praksami Irwin-ov, EAM, tendenc k arhiviranju v vzhodno-evropski umetnosti in zapuščine teh praks danes (vključno s specialisti, ki raziskujejo dediščino tega projekta v odnosu do umetniških in kuratorskih praks, institucij in pisanju umetnostne zgodovine).

Irwin, East Arp Map


Saša NabergojSaša Nabergoj (1971)
Končala študij umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani. Pomočnica direktorice SCCA-Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost. Članica mednarodnega združenja umetnostnih kritikov AICA (International Association of Art Critics, Pariz) in mednarodnega združenja kustosov sodobne umetnosti IKT (International Association of Curators of Contemporary Art, Amsterdam). Članica uredniškega odbora Maske, časopisa za scenske umetnosti. Deluje kot kustosinja, piska, urednica in predavateljica na področju sodobne umetnosti.
Sodelavka v pedagoškem oddelku Moderne Galerije v Ljubljani (1995–1997). Sodelavka pri razstavnih in raziskovalnih projektih v Narodni Galeriji v Ljubljani (1996–1997). Asistentka umetniškega vodje Galerije Škuc, Ljubljana (1997). Sodelavka Sorosovega centra za sodobno umetnost Ljubljana (1997–1999). Od leta 2000 zaposlena na SCCA-Ljubljana, Zavodu za sodobno umetnost. Od 1997 objavlja tekste o sodobni umetnosti in kulturi v različnih slovenskih in mednarodnih publikacijah (katalogi Galerije Škuc, publikacije AC Metelkova Mesto, umetnostne revije FlashArt/Italija, ZDA, Umelec/Češka, Zarez/Hrvatska, M’ars/Slovenija, dnevni časopisi Večer, Delo …). V letih 1999 in 2000 raziskovalka v raziskovalnem projektu Prostorska problematike alternativne kulture (vodje projekta: Nevenka Koprivšek, Bratko Bibič) in raziskovalnem projektu Manifesta na domačem pragu Zavoda SCCA-Ljubljana (1999–2000). 2002–2004 podpredsednica mednarodne mreže ICAN (International Contemporary Arts Network). Od leta 2003 do 2006 urednica za slovensko področje Praesens, srednjeevropske revije za sodobno umetnost, Budimpešta, Madžarska.

Scroll up