Svet umetnosti na 5. mednarodni poletni kuratorski šoli/seminarju v Armeniji

by

Estetske skupnosti in prevajanje kontekstov v družbeni umetnosti

15.-17. avgust 2010, Erevan, Armenija
18.-20. avgust 2010, Ijevan, Armenija


SCCA-Ljubljana in Svet umetnosti z združenjem AICA-Armenia redno sodelujeta pri pripravi mednarodne poletne kuratorske šole/seminarja v Armeniji. Seminar vsako leto združuje mednarodne kuratorje za sodobno umetnost, kritike in teoretike s serijo delavnic, predavanj in javnih predstavitev, ki povezujejo pogovore z vidika umetnostne kritike, kuriranja, kulturne politike in kritične prakse.

Aica Armenia, curator's talk

Peta edicija mednarodnega seminarja za kuratorje bo osredotočena na temo družbene umetnosti in estetskih skupnosti, ki so podrejene interpretaciji v različnih zgodovinskih okvirih, ko se prvotni pomen reinterpretira ali je celo izgubljen. Nekatera izmed vprašanj, ki jih bo seminar izzval, vključujejo probleme recepcije in prevajanja kontekstov umetniških del, ki so bila izdelana v zelo različnih zgodovinskih razmerah. S tega vidika je treba razumeti vlogo, ki jo igra kurator pri prevajanju politik gledanja, ki se ohranjajo v interpretaciji umetniškega dela. Kaj se zgodi z umetniškim delom, ko se izgubita tako njegovo prvotno sporočilo kot naslovnik, ki mu je bilo delo namenjeno? Kaj se zgodi z določeno skupnostjo, v katero je umetniško delo umeščeno? Kakšna je vloga kritikov, kuratorjev, zgodovinarjev in piscev, ki razkrivajo, reinterpretirajo in premeščajo družbeno umetnost?

Program seminarja bo sestavljen iz dveh delov. Prvi del z naslovom Estetske skupnosti in prevajanje kontekstov v družbeni umetnosti bo potekal v Erevanu od 15. do 17. avgusta, medtem ko bo drugi del z naslovom Družbena funkcija spomenikov potekal od 18. do 20. avgusta v Ijevanu.

Peto edicijo bodo vsak dan povezovala predavanja priznanih strokovnjakov, kot so Victor in Margarita Tupitsyn, Julian Vigo, Vardan Azatyan in Joanna Warsza, pa tudi okrogle mize in obravnave posameznih tem, ki jih bodo predstavili udeleženci.

Na seminarju bo sodeloval tudi Svet umetnosti, ki ga od leta 1998 vodi SCCA-Ljubljana. Ida Hiršenfelder, asistentka za video arhiv Postaja DIVA pri SCCA-Ljubljana, bo v okviru seminarja na podlagi študije primera in nekaterih dodatnih virov odprla diskusijo o spreminjanju namembnosti izobraževalnih programov za kuratorje in o rekonceptualizaciji vloge kuratorja v preteklem desetletju.


5. mednarodna poletna kuratorska šola/seminar

Organizator: AICA-Armenija je bila ustanovljena leta 2005 s polnim imenom Narodna zveza umetnostnih kritikov (National Association of Art Critics). AICA-Armenija je nacionalna veja Mednarodne zveze umetnostnih kritikov. Cilj AICA-Armenija je ponovna vzpostavitev dvopartitne odgovornosti umetnostne kritike, da širi kritično dojemanje umetnikov in družbe v odnosu do zgodovine umetnosti v celoviti raznolikosti sodobnih umetniških izrazov. Dejavnosti zveze vključujejo organizacijo konferenc, seminarjev, javnih debat, raziskav na področju zgodovine umetnosti; produkcijo kritiških in teoretskih tekstov v tiskani in elektronski obliki; zaščito profesionalnih avtorskih pravic in etičnih interesov kritikov; partnerstvo in mreženje z mednarodnimi umetnostnimi organizacijami in spodbujanje programov za izmenjave.
Predsednik AICA-Armenija: Nazareth Karoyan
Predstavnica AICA-Armenija: Angela Harutyunyan
Koordinacija in komunikacija: Marianna Hovhannisyan
Odnosi z javnostmi in dokumentacija: Karin Grigoryan

Prostovoljci: Shoair Mavlian (VB/Avstralija), Özge Çelikaslan (Turčija), Emanuele Braga (Italija), Maddalena Fragnito (Italija), Narek Tovmasyan (Armenija)

Partnerji: SCCA-Ljubljana / Svet umetnosti, BM SUMA (Istanbul), Townhouse Gallery (Kairo) in SCCA-Alma-Aty

Udeleženci:
Elke Krasny (Avstrija), Armenak Grigoryan (Armenija), Michelle Kasprzak (Nizozemska), Karin Grigoryan (Armenija), Xenia Nikolskaya (Švedska/Egipt), Arevik Grigoryan (Armenija), Patrycja Rylko (Poljska), Marlène Perronet (Francija), Harutyun Alpetyan (Armenija), Adnan Yildiz (Turčija), Carmen De Michele (Nemčija), Gor Engoyan (Armenija), Nvard Yerkanian (Armenija), Natuka Vatsadze (Gruzija), Liana Khachatryan (Armenija), Viviana Checchia (Italija), Sona Melik-Karamyan (Armenija), Ida Hiršenfelder (Slovenija), Pau cata i Marles (Katalonija/Španija), Taguhi Torosyan (Armenija)

Podpora: OSI Transkaukazja, Ambasada Francije v Armeniji


VEČ INFORMACIJ
http://www.naac.am/html/htmeng/indexeng.htm

Scroll up