Strokovna ekskurzija v Koper

by

Laboratorij kuratorskih praks | Leto 10


Urnik:

Koper
12. 12. 2006, 10.00–11.30: Galerija Loža – Srečanje z Andrejem Medvedom in ogled razstave Ivo Mršnik, risbe in grafike

Izola
12.00–13.00: Ateljeji – razgovor z Žigom Pilihom (bodoči vodja Galerije Pina)

Piran
15.30–17.00: Obisk Forma Vive na Seči in srečanje s Tonijem Biloslavom, ravnateljem Obalnih galerij Piran

Koper
18.00: Obisk MMC in galerije Pina

19.00: Galerija Meduza: Videostena – Polonca Lovšin


Ekskurzija je bila zagotovo koristna, saj smo spoznali povsem različne načine delovanja umetnostnih institucij. V galeriji Loža smo spoznali kustosa Andreja Medveda, ki je s svojim delovanjem močno zaznamoval razstavni program Obalnih galerij, kar je v pogovoru tudi sam izpostavil. Poleg razstavnega programa galerije Loža, nas je seznanil tudi z založniško dejavnostjo, še posebej z edicijama Artes in Hyperion. Srečanje je bilo precej impresivno, saj je kustos zelo karizmatičen, njegove izjave o likovni praksi in pozicioniranju le te znotraj umetnostnega sistema, pa so se nam ,z našega stališča, zdele dokaj problematične.

Nadaljevali smo bolj sproščeno in sicer v ateljeju Žige Piliha, kjer smo ob čaju debatirali o problematiki izolske umetniške scene in o specifikah izolskih umetniških ateljejev, ki so na robu legalnega in se borijo za svojo vidnost in preživetje. Pogovor je preko tega nanesel tudi na perečo problematiko avtonomnih con in umetniških rezidenc pri nas, na pobude, katerih realizacija je še kako odvisna od lokalnih oblastnikov na eni strani ter preživetvenih strategij zainteresiranih na drugi.

Naš naslednji postanek je bil obisk Forma Vive na Seči in pogovor z direktorjem Obalnih galerij Tonijem Biloslavom. Skupaj smo si ogledali zbirko kipov na prostem, ki nastajajo že vse od leta 1961. V štiridesetih letih neprekinjenega delovanja so kiparji iz vsega sveta pustili Obali in slovenski kulturni zakladnici več kot 120 kamnitih kipov. Večina jih je v mediteranskem parku polotoka Seča, nekatere pa so še v parkih Kopra, Izole in Pirana.

Obisk MMC Pina je bil predvsem namenjen druženju in pogovarjanju med nami, saj je program MMC-ja in galerije Pina šele v povojih, zato od tega obiska nismo odnesli prav veliko. Vsekakor pa je bil tudi to kamenček v mozaiku medsebojenga spoznavanja.

Celodnevno pohajkovanje po Primorskem smo zaokrožili z obiskom galerije Meduza, kjer smo v okviru projekta Videostena, spoznali video produkcijo slovenske umetnice Polonce Lovšin in se z njo pogovorili o specifikah njenega dela.

Vsekakor je bil dan uspešen, predvsem zato, ker smo dobili konkreten vpogled v sistem delovanja umetnostnih institicij. Brez težav lahko zatrdimo, da na Obali vlada dokaj konzervativno okolje, kar se kaže tudi skozi projekte, ki jih institucije izvajajo. Projekt Videostena zagotovo poskuša prebijati tradicionalne okvire Obalnih galerij, a žalostno dejstvo je, da gre v danem primeru zgolj za entuziazem posameznika in ne same politike institucije, ki se zavezuje tradicionalnim konzervativnim konceptom. Enako velja za delovanje izolskih umetniških ateljejev, ki se bojujejo za preživetje in dejansko ne delujejo kot skupnost, ampak je njihova skupna zunanja podoba odvisna zgolj od angažmaja nekaterih posameznikov.

Potovali smo: Petja Grafenauer Krnc, Petra Kapš, Tevž Logar, Saša Nabergoj, Vasja Nagy, Mojca Puncer in Jaka Železnikar.

Strokovna ekskurzija v Koper
Strokovna ekskurzija v Koper
Strokovna ekskurzija v Koper
Strokovna ekskurzija v Koper
Strokovna ekskurzija v Koper
Strokovna ekskurzija v Koper
Scroll up