Strokovna ekskurzija v Gradec

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 17


V torek, 20. 11. 2018, se bomo v okviru kuratorskega mapiranja odpravili na strokovno ekskurzijo v Gradec. Obiskali bomo nekatere izmed pomembnih institucij za sodobno umetnosti, se spoznali z njihovim delovanjem in poslanstvom ter si ogledali aktualne razstave.

Gradec je eno bližnjih umetnostnih središč, ki se ponaša z referenčnimi umetnostnimi institucijami. Leta 2003 je postal evropska prestolnica kulture, kar je zaznamoval z ambicioznim in odmevnim programom. Ponaša se z mednarodnim festivalom sodobne umetnosti Steirischer Herbst, ki bil ustanovljen že leta 1968 in je najstarejši tovrstni festival v Evropi. Od letošnje izdaje je njegova umetniška direktorica Ekaterina Degot. V Gradcu se nahaja tudi Universalmuseum Joanneum, ki s trinajstimi oddelki na dvanajstih lokacijah velja za največjo tovrstno ustanovo v srednji Evropi ter je največja in najpomembnejša kulturna in znanstvena ustanova na Štajerskem.


PROGRAM

10.00–12.00:
< rotor > Center za sodobno umetnost / < rotor > Zentrum für zeitgenössische Kunst; ogled institucije, pogovor z direktorjem Anton Ledererjem; ogled razstave Guerrilla of Enlightenment: >> THEY WON´T BEAR HIDING BEHIND WALLS AND FENCES, ki je del programa steirischerherbst’18.

________

12.30–14.15:
Kunsthaus Graz; predstavitev institucije in pogovor z mag. Katrin Bucher Trantow, glavno kuratorko in namestnico vodje Kunsthausa; ogled razstave Congo Stars in vodstvo z Evo Ofner, vodjo obrazstavnega programa. Razstava je del programa steirischerherbst’18.

________

14.15–15.45:
PROSTO. Priporočen ogled Neue Galerie Graz. Joanneumsviertel in razstav Art Controversies. Styrian Positions 1945-1967 in Hrdlicka/Martinz. “Call for Mistrust”.

________

16.00–17.15:
Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien (KM–); predstavitev institucije in pogovor s kuratorko Jano Franze; ogled razstave Artificial Paradise? Immersion in Space and Time.

________

17.45-19.00:
Kunsthalle Graz – Združenje za sodobno umetnost / Kunsthalle Graz – Verein für zeitgenössische Kunst; predstavitev institucije in pogovor z Janijem W. Schwobom.

Vse fotografije: Arhiv SCCA-Ljubljana.


Strokovna ekskurzija je pripravljena v partnerstvu s podjetjem Riko, d. o. o. Program Sveta umetnosti podpira Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

   

Scroll up