ŠUM: Domen Ograjenšek: Fever Theory

by

Svet umetnosti | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje | Leto 17


Niz predavanj, ki ga kolektiv ŠUM organizira v sodelovanju z Galerijo ŠKUC in šolo Svet umetnosti, bomo sklenili v četrtek, 20. decembra, ob 18. uri s predavanjem Fever Theory Domna Ograjenška.

Vsa predavanja se odvijajo v Galeriji ŠKUC, pripravili pa so jih Kaja Kraner, Domen Ograjenšek in Voranc Kumar.

O predavanju Fever Theory

V zgodnjih dvatisočih se v motiviki popularne glasbe odvijajo premiki od sladke zasvojljivosti, ustaljene z žanrom najstniškega popa (“teen pop”), k nevzdržnosti agoničnega vdora v notranjost teen-pop-subjektivitete – “Overprotected” (Spears), “Can’t Get You Out of My Head” (Minogue), razhodi (“breakups”) in psihični zlomi (“breakdowns”). Predavanje se postavlja na sled tem premikom predvsem v njihovem sovpadanju z dogodkom terorističnega napada 11. septembra 2001 na newyorški WTC. Zvočnost popkulturne krajine bo motrilo v njeni kompleksni vpetosti v mehanizme nadzora, ki jih le-ta ne le orodno podpira, temveč tudi proizvaja, prešlo pa bo tudi na vprašanje etičnega obrata sodobne umetnosti in predvsem njegove domnevne razrešitve s pozivi k “čez-človeški” estetiki.

Domen Ograjenšek, brez naslova, 2018; zajemi posnetkov: LOPEZ, Jennifer, “Jennifer Lopez – If You Had My Love (Official Video)”, Youtube, 2009; EMIMUSIC, “Kylie Minogue – Can’t Get You Out of My Head”, Youtube, 2009.

 


Domen Ograjenšek je pisec, kritik in kurator sodobne vizualne umetnosti. Je nekdanji član uredništva ŠUM, njegovega raziskovalnega kolektiva ter nekdanji redaktor oddaje Art-area na Radiu Študent. Njegova besedila so objavljena v časopisu Tribuna, Radiu Študent, reviji ŠUM in reviji all-over. Kuriral je razstave POVRŠINA//ODPOR (2015, Muzej Norosti, Trate), Andrej Škufca: Indiference (2015, Aksioma), “Koliko nevednosti še premore umetnost?” (2016, SCCA-Ljubljana) ter kot član kolektiva Neteorit razstavni sklop, posvečen samoorganiziranim skupinam na razstavi Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005–2015 (2015, MSUM). S predavanji in seminarji je sodeloval z umetnostnimi institucijami, kot so Mednarodni grafični likovni center (MGLC Ljubljana), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) in Galerija ŠKUC. Trenutno opravlja doktorski študij iz umetnostne teorije in kulturologije na Akademiji za likovno umetnost Dunaj.


PROGRAM:

Voranc Kumar: Fulguracija: od reprezentacije k produkciji
Torek, 4. 12. 2018, ob 18. uri

Kaja Kraner: Estetika relacij: sodobna umetnost med modernizmom in postsodobnostjo
Četrtek, 13. 12. 2018, ob 18. uri

Domen Ograjenšek: Fever Theory
Četrtek, 20. 12. 2018, 18. uri


Niz predavanj organizira revija ŠUM v sodelovanju z Galerijo Škuc in šolo Svet umetnosti.

               Svet umetnosti / World of Art

Projekt podpira Zaklada Kultura nova v okviru programskega področja razvoja skupnih platform v JV Evropi.

Scroll up