Suzana Milevska: Kustos kot prevajalec teorije v prakso

by

Laboratorij kuratorskih praks
2008/2009
Letnik 12

Delavnica v štirih delih

10.-13. april 2009
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana


V petek, 10. aprila 2008 se je pričela štiridnevna delavnica Suzane Milevske z naslovom Kurator kot prevajalec teorije v prakso. Kljub večim prijavam sta se delavnice udeležila zgolj dva laboranta, kar pa se je izkazalo za prednost, saj sta Michele Drascek in Metka Kralj v štirih dneh uspela zasnovati in izpeljati celoten kuratorski projekt, tudi zavoljo tesnega skupnega dela in izjemne angažiranosti.

Delavnica je temeljila na povezovanju med sodobnimi kuratorskimi praksami in teoretičnimi diskurzi. Termin “prevod” (namesto uporaba) iz naslova poudarja, da se zavedamo omejitev, ki nastopijo, kadar se teoretične koncepte uporabi za opravičevanje/zagovor kuratorske izbire modelov, strategij in odnosov, namesto da bi predstavljali izhodišča za samokritičen razmislek o umetnosti in kuratorskih odločitvah.

Petkovo in sobotno dopoldne sta bili namenjena predavanjem in bližnjemu branju ter analizi nekaterih teoretičnih besedil. Posebno pozornost obeh udeležencev je pritegnilo branje Petnajstih tez o sodobni umetnosti Alaina Badioua. Analiza umetniškega dela, ki ga opisuje Badiou, pa jima je ponudila tudi strukturo za enega izmed elementov projekta, ki sta ga zasnovala v času delavnice.

Že v soboto popoldne sta udeleženca delavnice zasnovala projekt, ki sta ga realizirala v nedeljo in ponedeljek. Njun projekt je temeljil na skupnem predznanju pedagogike in na raziskovanju participatornosti v okvirih sodobne umetnosti. V praksi sta preizkusila teoretična znanja, ki sta jih pridobila v okviru delavnice.

V nedeljo sta, deloma v prostorih SCCA, deloma pa v privatnem stanovanju z video kamero posnela odgovore šestih udeležencev, ki sta jih povabila na “delavnico v okviru delavnice” na tri vprašanja o sodobni umetnosti:

  • Ali umetnost ponuja resnice?
  • Ali obstaja razlika med žensko in moško umetnostjo?
  • Ali ste že kdaj participirali na umetniškem dogodku?

V ponedeljek sta posnetek zmontirala v prostorih Zavoda BOB za kreativnost mladih in otrok v Vili Čira Čara na Komenskega 9, saj zaradi tehničnih težav montaža na SCCA ni bila mogoča. Posnetek sta predvajala petorici prisotnih udeležencev in mentorici Suzani Milevski, ki so komentirali posnete izjave in ob koncu delavnice ustvarili še miselni vzorec procesa. Kraljeva in Drascek sta z videokamero posnela tudi ta del procesa. Michele Drascek bo ves nastali video materail zmontiral v končno formo do srede maja 2009, ko bo delo na ogled v prostorih SCCA in vključeno v SCCA video arhiv.

Petja Grafenauer


Napoved delavnice
Scroll up