Suzana Milevska: Problematičnost razmerja med teorijo in kuratorsko prakso

by

Predavanje in diskusija

5. 2. 2014
Projektna soba, SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, Ljubljana


Biti ali postati kustos

V letu 2014 v okviru izobraževalnega programa Svet umetnosti pripravljamo niz predavanj in delavnic, v katerih obravnavamo kompleksna razmerja med teorijo in prakso v polju sodobne umetnosti. V družbi uveljavljenih gostov brusimo kritično refleksijo o sodobnih kuratorskih praksah in poglabljamo znanje o sodobni umetnostni teoriji in zgodovini. Program pripravljamo v sodelovanju z Društvom Igor Zabel za kulturo in teorijo.

5. februarja 2014 smo gostili našo prvo gostjo Suzano Milevsko, ki je spregovorila o problematičnosti razmerja med teorijo in kuratorsko prakso. Za Radio Študent je naš nekdanji študent šole Svet umetnosti in sodelavec, Miha Kelemina, pripravil temeljit in analitičen komentar predavanja.

Za uvod v branje spodnji citat, Radiu Študent in oddaji Art-Area pa se zahvaljujemo za prispevek in se veselimo novih poglobljenih komentarje dogajanja v vizualni umetnosti.

"Suzana Milevska, ki je po osnovni izobrazbi umetnostna zgodovinarka, ni nikoli študirala kuratorstva. Prihaja iz okolja, kjer teh znanj ni bilo, četudi pa bi jih obvladala, jih ne bi mogla uporabiti v praksi. Zanima jo, kako nekdo postane kustos sodobne umetnosti ter kako in kdaj se začne tega zavedati. Po njenem mnenju ne gre za osebno odločitev o lastnem poklicu, temveč za postopno dojemanje svojega poslanstva na podlagi samorefleksije lastne prakse, za nekakšen akumulativen proces, v katerem nekdo postopoma postaja kustos."

Več na Radiu Študent, Art-Area, 10. 2. 2014:
http://radiostudent.si/kultura/art-area/art-area-227


Napoved dogodka


Foto: arhiv SCCA-Ljubljana

Scroll up